Zdeněk Fibich 1850 Všebořice – 1900 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ Hudební skladatelé TÉMA:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Leoš Janáček.
Bedřich smetana Život a dílo
Fryderyk Chopin.
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Česká vážná hudba 20. století
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
světoznámý hudební skladatel
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
ANTONÍN DVOŘÁK.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Výukový materiál Bedřich Smetana
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dějiny hudby a její osobnosti
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_04
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Zdeněk Fibich 1850 Všebořice – 1900 Praha

na rozdíl od Dvořáka byl typickým představitelem hudebního romantismu vedle Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka byl nejvýznamnějším představitelem generace české hudby 2. poloviny 19.století na rozdíl od Dvořáka byl typickým představitelem hudebního romantismu úryvek str. 25

od dětství miloval les, měl rád přírodu, zvířata se zaujetím poslouchal pohádky a báje o rodném kraji byl vnímavý, měl silnou obrazotvornost, která se rozvíjela četbou a utvářela jeho umělecké sklony rád skládal verše a k velké radosti rodičů se velmi brzo projevilo chlapcovo nadání k hudbě matka jej začala učit hře na klavír a tak se seznamoval s hudbou známých skladatelů

v devíti letech odchází studovat gymnázium do Vídně (bydlí u prarodičů) rodiče jsou na syna pyšní jeho prospěch je výborný

aby se neodcizil českému prostředí, přihlásili jej rodiče do malostranského gymnázia ve 12-ti letech odchází z Vídně do Prahy bylo to v době otevření Prozatimního divadla, vzniku pěveckého spolku Hlahol, tělocvičné jednoty Sokol a založení spolku umělců Beseda

v Praze je žákem hudeb-ního ústavu Bedřicha Smetany v 15-ti letech odchází studovat konzervatoř do Lipska (jeho strýc tam byl profesorem) zde se nadání a vědo-mosti inteligentního mladíka pod vedením věhlasných umělců (Liszt, Schumann, Wagner) zdárně rozvíjely

po dvou letech v Lipsku odchází studovat do Paříže zde dostal možnosti společenské – byl zván do nejpřednějších pařížských domů, kde okouzloval svou hrou na klavír z úrovně hudebního života v Paříži však nadšen nebyl po roce pobytu odjíždí domů také v Mannheimu Fibich pobyl rok zde zjistil, že jeho znalosti hudby, praktické i teoretické, jsou velmi dobré Fibichovo vzdělání bylo dokončeno

v pražských hudebních kruzích na sebe Fibich upozornil hlubokými všeobecnými znalostmi a tvůrčí pohotovostí skladby skládá neuvěřitelnou rychlostí (přes noc) kritika o něm napsala: „Projevuje se zde talent mohutný, jemuž kyne budoucnost skvělá.“ v Praze nenašel uplatnění, r.1873 odjíždí do Vilna

odjíždí s manželkou Betty (operní zpěvačka) zde se jim narodily dvoj-čata (chlapec a děvče), chlapec však zemřel ještě v den narození vrací se do Prahy, kde umírá i Betty v Praze si těžko hledá práci, vyučuje, komponu-je, diriguje … vše podřad-né

...až ke konci života dostává místo přiměřené jeho schopnostem – stává se dramaturgem Národního divadla zemřel 15.října roku 1900 za svého života se Zdeněk Fibich nedočkal úspěchů a uznání jako skladatel, ani nepronikl výrazně za hranice

Dílo nejvíce se věnoval tvorbě operní: „Blaník“, „Bouře“, „Šárka“, „Nevěsta messinská“ divadelní tvorba: melodramatická trilogie „Hippodamie“, koncertní melodramy „Štědrý den“, „Vodník“, a symfonické básně „Toman a lesní panna“, „Záboj“, „Vesna“ bohatá je i jeho písňová tvorba nejznámějším Fibichovým dílem je „Poem“ (jde o část symfonické básně „V podvečer“)

ÚKOLY Vyhledej zajímavosti o městech, ve kterých Zdeněk Fibich během svého života pobýval.

V prezentaci byly použity obrázky z těchto webových stránek: http://www.czechmusic.net/klasika/fibich.htm http://www.centralbohemia.cz/addressBookLang.asp?thema=364949&item=74808 http://www.supraphon.cz/cs/katalog/databaze-titulu/detail-titulu/?idtitulu=1245 http://krajane.radio.cz/articleDetail.view?id=1388 http://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Zaprasena-kritika~12~prosinec~2008/ http://www.audiosparx.com/sa/links/classical-music.cfm http://marianske-lazne.webnode.cz/historie-/zajimave-osobnosti-/ http://www.wpclipart.com/famous/composers/Robert_Schumann.png.html http://www.eh.lt/en/for_investors/miestai/apie_vilni/ http://en.wikipedia.org/wiki/File:Betty_Fibichova_Vilimek.jpg http://www.skorepova.estranky.cz/clanky/role.html http://www.komenskeho66.cz/materialy/dejepis/88.html http://www.antonin-dvorak.cz/zivot/zivotopis Bylo čerpáno z knížky Bohumila Voborníka „Povídáme si o hudebních skladatelích“ Vypracovala: Renata Pavlačková, Mgr. ZŠ Bystřice n.P., Nádražní 615 59301 Bystřice nad Pernštejnem