Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fryderyk Chopin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fryderyk Chopin."— Transkript prezentace:

1 Fryderyk Chopin

2 Životopis ☺Byl polský skladatel vážné hudby a klavírní virtuos období romantismu, který se proslavil jako „básník klavíru“ ☺Narodil se 22. února 1810 v obci Železova Wola u Varšavy ☺Jeho otec byl Francouz, byl učitelem ve Varšavě a jeho matka byla polka ☺Zemřel 17. říjen 1849 v Paříži

3 Chopinovo mládí Chopin prožil dětství a mládí v harmonické rodině obklopen péčí rodičů a sester. V roce 1816 se začal učit hře na klavír u Čecha Vojtěcha Živného, který ho mimo jiné seznámil s klavírním dílem J.S.Bacha. Již ve svých 7 letech se  Chopin pokoušel o první skladby.

4 Vzdělání a jeho první úspěchy
☺Od roku 1822 studoval na varšavském lyceu a v letech 1826 – 29 ho J.Elsner učil teorii na Hlavní hudební škole. ☺R vyšla tiskem jeho první skladba „klavírní rondo c moll. ☺R vystoupil poprvé veřejně a přednesl větu z Jírovcova klavírního koncertu. ☺V roce 1829 zaznamenal úspěch dvou koncertů ve Vídni, potom v Praze, pak v Teplicích a Drážďanech.

5 Chopin „cestovatel“ ☺Při pobytu v Praze zapsal do Hankova památníku krátký veršovaný Mazurek na téma česko – polského přátelství. ☺V listopadu 1830 opustil Varšavu, která mu nedávala příležitost k uplatnění. ☺Na konci září 1831 se dostal do Paříže, kde získal okruh zámožných žaček. Jeho umění, šarm, pronikavá inteligence a vybrané způsoby k němu poutaly pozornost společnosti. ☺Chopin se nikdy neoženil a proto často trpěl pocity samoty.

6 ☺U nás měl Chopin velký vliv na Smetanu, který prohlásil: „Jeho skladbám měl jsem ve věcech koncertech co děkovat za úspěch a od té doby, co jsem skladby jeho byl poznal a pochopil, věděl jsem též, co mojí úlohou jest“ ☺ 1848 cestoval po Anglii a Skotsku a onemocněl těžkou tuberkulózou, které podlehl roku 1849 v Paříži. 

7 Díla ☺Klavírní koncerty e,f-moll ☺ 3 klavírní a 1 violoncellová sonáta
☺ 60 mazurek ☺několik polonéz a valčíků.

8 Děkuji za pozornost. Zdroje: ☻referaty-seminarky.sk ☻www.velikani.cz
Zpracovala Kateřina Hýlová


Stáhnout ppt "Fryderyk Chopin."

Podobné prezentace


Reklamy Google