Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Dějiny hudebního umění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.8 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Zdeněk Fibich – melodram Typ: DUM - kombinovaný Předmět: Hudební výchova Ročník: 2. a 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Karla Demelová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření duben2014

2 Metodický list Digitální učební materiál je určen pro žáky 2. a 4. ročníku šestiletého studia, a pro žáky 2. ročníku čtyřletého studia. Výkladový dum slouží jako podklad pro učitelův výklad a zároveň nahrazuje zápis do sešitu, tedy to podstatné, co by si žáci měli o probíraném tématu zapamatovat. V závěru je zařazen zápis do sešitu.

3 Zdeněk Fibich (1850-1900) Narodil se v myslivně u Všebořic.
Studoval v Praze i v zahraničí (Vídeň, Paříž). Soukromě vyučoval hudbu. Velmi brzy začal komponovat. Je tvůrcem melodramu a několika oper ( Šárka, Nevěsta messinská, Bouře). Nejznámějším Fibichovým dílem je selanka V Podvečer, část Poem.

4 Melodram Melodram je hudební forma, ve které je namísto zpěvu použita recitace za doprovodu hudby. Rozlišujeme: melodramy koncertní melodramy scénické

5 Vznik melodramu Melodram vznikl v 18. století. Autorem prvních melodramů byl J.J. Rousseau (Pygmalion – 1770), který vycházel z přesvědčení, že francouzský jazyk není vhodný pro zpěv. Rousseaovu koncepci pak uvedl v život J. A. Benda (Ariadna na Naxu – 1774, Medea – 1775). Vzkříšení a velký rozvoj zaznamenal žánr na konci 19. století díky dílu Zdeňka Fibicha.

6 Druhy melodramu Rozlišujeme dva druhy melodramu:
a, melodram koncertní – hudba podmalovává recitaci (lyrická báseň, epická báseň, balada), bývá doprovázena klavírem či celým orchestrem, mívá jednoho interpreta. Např. podle balad K.J. Erbena – Vodník, Štědrý den.

7 Druhy melodramu b, melodram scénický - hudba podmalovává recitaci nebo mluvené slovo (dramatická hra), bývá doprovázena klavírem či celým orchestrem a mívá více interpretů, kteří zastupují jednotlivé postavy + vypravěče. Např. podle trilogie J. Vrchlického Smír Tantalův, Námluvy Pelopovy, Smrt Hippodamie.

8 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Melodram Archiv autora.
CHARALAMBIDIS, Alexandros, Jiří PILKA a Zbyněk CÍSAŘ. Hudební výchova pro 9. ročník zŠ. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"

Podobné prezentace


Reklamy Google