III.2.1.1 Obnova a rozvoj vesnic ÚZPI dne 18. října 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Školení úspěšných žadatelů o dotaci 2. Výzva MAS.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Nástroje územního plánování
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Hotel Bohemia + Regent Třeboň 8. února 2011 Možnosti získání dotací z Prgramu rozvoje venkova (PRV) Postup při realizaci projektu Evropský zemědělský fond.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
III Občanské vybavení a služby ÚZPI dne 18. října 2007.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Obec správným směrem " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období " "Evropský zemědělský fond pro.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům ÚZPI dne 18. října 2007.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost ÚZPI dne 18. října 2007.
III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje ÚZPI dne 18. října 2007.
III.3.1 Vzdělávání a informace ÚZPI dne 18. října 2007.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Pravidla pro žadatele I.1.1. Modernizace zemědělských podniků.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Informace o výzvě pro školy
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
odbor politiky bydlení
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Stavební právo.
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

III Obnova a rozvoj vesnic ÚZPI dne 18. října 2007

Charakteristika podopatření  Podopatření je zaměřeno na podporu malých obcí v oblasti základní dopravní a technické infrastruktury včetně vodohospodářské, zajištění územních plánů, zlepšení vzhledu obcí a tím zlepšení životních podmínek a zvýšení atraktivity vesnic pro bydlení, podnikání i relaxaci Projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií

Legislativní rámec  Čl. 52 b) a 56 Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a prováděcí předpisy

Záměry a) zlepšení dopravní a technické infrastruktury a vzhledu obcí b) vodovody, kanalizace a ČOV pro veřejnou potřebu c) územní plán

Finanční alokace  průměrná finanční alokace na podopatření je 28,59 mil. Euro ročně, tj.cca 789 mil.Kč (veřejné prostředky EU a ČR) NUTS IIRegionální balíčky v % Střední Čechy 17,59 Severozápad 10,25 Severovýchod 17,74 Jihozápad 17,00 Jihovýchod 19,73 Moravskoslezsko 6,55 Střední Morava 11,14 Celkem NUTS II (bez Prahy)100,00

Příjemce dotace  Definice příjemce dotace: záměr a) obce, svazky obcí, nestátní neziskové organizace, zájmová sdružení právnických osob (jsou-li jejich členy obce, svazky obcí), církve a jejich organizace záměr b) obce, svazky obcí záměr c) obce

Výše dotace  Maximální výše dotace činí 90% způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace  Maximální způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace pro :  Záměr a) jsou 5 mil. Kč na projekt (je-li žadatelem svazek obcí je limit možno násobit počtem obcí, jichž se projekt přímo týká až do max.částky 20 mil. Kč)  Záměr b) jsou 40 mil. Kč na projekt (u svazku obcí se limit 40 mil. Kč navyšuje o 10 % s každou následující obcí až do max.výše 60 mil. Kč)  Záměr c) je 1,5 mil. Kč na projekt  Projekty nezakládají veřejnou podporu dle čl. 87 Smlouvy

Příklady způsobilých výdajů Záměr a)  budování a obnova místních komunikací III. a IV. třídy,jejich součástí a příslušenství, budování a obnova sítí technické infrastruktury (vyjma infrastruktury řešené záměrem b))  obnova veřejných prostranství obce, nákup techniky pro údržbu zeleně  parkové úpravy, nákup a výsadba veřejné zeleně  nákup pozemků do 10% způsobilých výdajů projektu, ze kterých je stanovena dotace  projektová a technická dokumentace

Příklady způsobilých výdajů Záměr b)  budování a rekonstrukce vodovodů, kanalizací a ČOV pro veřejnou potřebu  nákup strojů, technologie,hardware,software a vybavení souvisejících s projektem ČOV  doprovodná síť technické infrastruktury  nákup pozemků (u projektů ČOV též staveb)do 10 % ze způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace  projektová a technická dokumentace

Příklady způsobilých výdajů Záměr c)  zpracování územního plánu projektantem  projektová dokumentace, zadání územního plánu Výdaje v tomto podopatření jsou způsobilé od v případě projektové a technické dokumentace a nákupu nemovitostí; ostatní výdaje jsou způsobilé od data zaregistrování Žádosti o dotaci

Nezpůsobilé výdaje Formy financování Nezpůsobilé výdaje: nákup použitého zařízení nákup mobilních dopravních prostředků Formy financování: bezhotovostní platba hotovostní platba věcné plnění ze strany žadatele/příjemce dotace (vyjma záměrů b),c))

Kritéria přijatelnosti projektu  Projekt musí být realizován v ČR v obci do 500 obyvatel, kromě projektů vodovodů, kanalizací a ČOV pro veřejnou potřebu, které jsou vymezeny pro obce do 2000 obyvatel (vodovody) a pro obce do 2000 obyvatel s kapacitou do 2000 E.O (kanalizace, ČOV).Pro svazek obcí platí, že může zahrnovat i obce s více než 500, nebo 2000 obyvateli, ovšem příslušný projekt musí být realizován v obci nebo obcích do 500 obyvatel, nebo 2000 obyvatel.Kapacita jednotlivých systémů kanalizací a ČOV, nebo jednoho společného systému, nesmí přesahovat limit 2000 E.O.  Projekt je v souladu s příslušnou právní úpravou  Žadatel musí splňovat definici příjemce dotace  Projekt musí splňovat účel a rozsah podopatření/záměru  Projekt musí být realizován ve veřejném zájmu, nezvýhodňovat ekonomicky jeho vlastníka ani jeho provozovatele, nesmí narušit soutěž na vnitřním trhu EU zvýhodněním určitých podniků nebo odvětví výroby a nemá dopad n obchod mezi členskými státy EU  Projekty vodovodů, kanalizací a ČOV budou podpořeny pouze mimo území vyžadující zvláštní ochranu (NP a CHKO včetně jejich ochranných pásem, lokality soustavy Natura 2000) a mimo povodí vodního díla Nové Mlýny

Další podmínky  Lhůta vázanosti projektu na účel je 5 let od data podpisu Dohody  Příjemce dotace zajistí vykazování údajů potřebných pro monitoring projektu po jeho realizaci po dobu vázanosti projektu na účel  Žadatel nečerpá finanční prostředky na předmět, pro který je požadována dotace z PRV, z rozpočtových kapitol státního rozpočtu, státních fondů nebo jiných fondů EU  V případě, žádosti o dotaci na nákup techniky pro údržbu zeleně v souvislosti s projektem, nesmí být po dobu vázanosti projektu na účel využívání tato technika pro třetí osoby za úplatu  V případě, že se projekt týká dostavby či nové výstavby vodohospodářské infrastruktury, musí být provozovatel vybrán na základě transparentního výběrového řízení  V případě, že vodohospodářskou infrastrukturu bude provozovat sama obec/svazek obcí, musí mít pro takovou činnost příslušné oprávnění dle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu  Vodohospodářská infrastruktura podpořená dotací v rámci záměru b) vodovody, kanalizace a ČOV pro veřejnou potřebu musí zůstat v majetku obce/svazku obcí po dobu vázanosti projektu na účel  Pro obce a svazek obcí existuje možnost průběžného financování; tím se rozumí rozdělení realizace projektu na 2 části s tím, že lze poskytnout 1 průběžnou platbu do výše 50% plánovaných způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace, a to za předpokladu, že žadatel naplánuje 2 části projektu již při předložení žádosti o dotaci; dodatečné členění projektu na části není možné. Na průběžnou platbu ztrácí nárok obec/svazek obcí, které je během administrace žádosti/projektu ještě před proplacením průběžné platby udělena jakákoliv sankce  Atd.

Povinné přílohy k Žádosti o dotaci  Projekt dle povinné osnovy,čestné prohlášení dle závazného vzoru  Stavební povolení nebo ohlášení stavby, povolení k nakládání s vodami nebo ohlášení k vodním dílům, či jiné opatření stavebního úřadu  Stanovisko MŽP k poskytnutí dotace z Programu rozvoje venkova, které vydává příslušné krajské středisko AOPK, že projekt vodohospodářské infrastruktury leží mimo území vyžadující zvláštní ochranu (NP a CHKO včetně jejich ochranných pásem,lokality soustavy Natura 2000) a mimo povodí vodního díla Nové Mlýny, nebo toto území významně ovlivňuje  V případě projektů zaměřených na výstavbu vodovodů, kanalizací a ČOV doloží žadatel stanovisko vodoprávního úřadu kraje z hlediska souladu řešení a rozsahu akce se zpracovaným Plánem rozvoje vodovodů a kanalizací na území kraje  Technická dokumentace předkládaná ke stavebnímu řízení  Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie – pokud není přílohou technická dokumentace  V případě projektů na vypracování územních plánů doloží žadatel smlouvu s odborníkem – architektem s autorizací pro územní plánování dle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů včetně čísla autorizace, obsahující i etapizaci (rozsah a rozpočet projektu) – originál.  V případě projektů na vypracování územních plánů doloží žadatel schválené zadání územního plánu včetně výpisu z usnesení zastupitelstva o schválení; při postupu podle § 188, odst. 2 stavebního zákona se zadání nedokládá a doloží se výpis z usnesení zastupitelstva o pořízení územního plánu – originál  Atd.

Nepovinné přílohy k Žádosti o dotaci (vyplývají z preferenčních kriterií)  Projekt v elektronické podobě na datovém nosiči CD (ve formátu *.doc,*.pdf).  Pokud žadatel požaduje bodové zvýhodnění za využívání a obnovu existující stavby – katastrem nemovitostí ověřená kopie stejnopisu geometrického plánu ne starší než 3 měsíce k datu podání Žádosti o dotaci, ze kterého je patrná výměra stavby  Pokud žadatel požaduje bodové zvýhodnění za výstavbu nové kapalizace nebo ČOV v ochranném pásmu vodních zdrojů, doloží tuto skutečnost výpisem z příslušného PRVKÚK  Pokud žadatel požaduje bodové zvýhodnění za skutečnost, že při zpracování projektu byla zapojena veřejnost komunitním způsobem plánování, doloží tuto skutečnost (např. zápisem z projednávání projektu potvrzeným zastupitelstvem včetně prezence a počtu zúčastněných)  Pokud žadatel požaduje bodové zvýhodnění za soulad projektu se strategií mikroregionu, programem rozvoje obce nebo územní strategií MAS, předloží příslušný výtah z uvedeného dokumentu/ů potvrzený příslušnou oprávněnou osobou  Atd.

 Výpis z obchodního rejstříku nebo jiné osvědčení právního statutu, které je v souladu s definicí příjemce dotace a není starší než 3 měsíce k datu podání žádosti o dotaci;  Doklad o vedení (popř. zřízení) bankovního účtu ve vlastnictví žadatele  Potvrzení finančního úřadu, že žadatel má vypořádány splatné závazky vůči finančním úřadům. Datum tohoto potvrzení nesmí být starší než datum zaregistrování Žádosti o dotaci  V případě, že jako povinná příloha bylo předloženo ohlášení stavby, čestné prohlášení žadatele, že ohlášení stavby nebylo ze strany stavebního úřadu rozporováno (změněno) dle závazného vzoru Povinné přílohy k podpisu Dohody

Povinné přílohy k Žádosti o proplacení  Účetní/daňové doklady související s realizací projektu (faktury, paragony)  Doklad o uhrazení závazku dodavateli (např. výpis z bankovního účtu vč. smlouvy o vlastnictví účtu, pokud je úhrada prováděna z jiného účtu, než který je uvedený v Dohodě, pokladní doklad, na kterém oprávněná osoba potvrdí příjem hotovosti)  Položkový rozpočet projektu rozdělený do jednotlivých kategorií dle číselníku způsobilých výdajů. V případě stavebních prací soupis stavebních prací s výkazem výměr a položkový rozpočet správně rozdělený do odpovídajících kódů způsobilých výdajů  V případě nákupu stavby/pozemku jako způsobilého výdaje kupní smlouva, ne starší než datum vystavení potvrzení o zaregistrování Žádosti o dotaci z PRV  V případě nákupu strojů a technologií technickou dokumentaci k výrobku s dokladem o posouzení shody – ES prohlášení o shodě  Kolaudační souhlas nebo oznámení stavebnímu úřadu o užívání stavby nebo čestné prohlášení příjemce, že kolaudační souhlas ani oznámení není zapotřebí

Povinné přílohy k Žádosti o proplacení  V případě věcného plnění: stavební práce - stavební deník, rozpočet podle ÚRS  Dokumentace k zadávacímu řízení podle Seznamu dokumentace k zadávacímu řízení, který příjemce dotace obdržel při podpisu Dohody.  Soupisky účetních/daňových dokladů ke způsobilým výdajům - originál. Formuláře jsou zveřejněny na internetových stránkách SZIF;  Provozní smlouva včetně dokladů k výběru provozovatele na provozování vodohospodářské infrastruktury, pokud provozovatelem není sám žadatel  Doklad o oprávnění k provozování vodovodu a/ nebo kanalizace dle § 6, zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů v případě, že v rámci projektů zaměřených na výstavbu vodovodů, kanalizací a ČOV bude vodohospodářskou infrastrukturu provozovat sama obec/svazek obcí

Preferenční kritéria Kriteria centrální  komplexnost projektu  velikost obce, kde je projekt realizován  výstavba nové kanalizace a ČOV v ochranném pásmu vodních zdrojů  podíl připojených osob k celkovému počtu obyvatel u projektů VaK,ČOV  existence územního plánu pro obec  zapojení veřejnosti komunitním způsobem plánování  nezaměstnanost ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, ve kterém je projekt realizován Kritéria regionální  soulad se strategií mikroregionu  význam pro více obcí  provázanost s významnou investiční akcí  atd.

Děkuji za pozornost!