Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
vlastní hodnocení školy
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
dotazníkové šetření na vysokých školách
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Reforma financování regionálního školství
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
IP Alena Kopáčková (DFP)
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR“ 20. – Statistika a pojmová nepřehlednost 2.Příprava učitelů 3.Implementace Boloňského procesu 4.Problematika chybějícího standardu 5.Kvalita výuky, připravenost absolventů 6.Stav učitelského sboru (kvalifikovanost, motivace) pRVŠ Viléma Novotná

Neexistuje statistika o struktuře učitelského sboru ve vztahu k vyučovaným předmětům. Známá data o struktuře učitelského sboru ve vztahu k vyučovaným předmětům jsou zkreslena metodou přepočtu na celé úvazky. Odbor MŠMT nemá dispozici informace o počtech učitelů na ZŠ a SŠ. V zákonu o pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb. nejsou přesně definovány podmínky pro splnění kvalifikace pro výuku všeobecně vzdělávacích, odborných a praktických předmětů (novela 2012). Statistika a pojmová nepřehlednost 2 2

Nepřesná statistika neumožňuje fakultám vytvořit odpovídající plán skutečné potřeby počtu učitelů s určitou kvalifikací a aprobací, aktualizovat formy a obsah vzdělávacích programů zvyšujících kvalitu přípravy, vycházet z potřeby daného regionu.  Vytvořit statistiku sledující počty učitelů na ZŠ a SŠ rozdělených podle oboru (předmětu).  Připravovat informaci o celkové potřebě počtu učitelů v určitém časovém horizontu a podle předmětů.  Připravit formu státní podpory pro studijní obory s nedostatečným počtem absolventů. Vliv na kvalitu vzdělávání; > možnosti řešení 3 3

Není možné stanovit přesný počet aprobovaných a neaprobovaných učitelů, protože statistika pracuje pouze s pojmem „odborná kvalifikace“. Zásadním problémem je uplatňování požadavku „kvalifikovanosti učitele“, dané odlišně pro jednotlivé věkové kategorie žáků a studentů (stupně škol). Vlastní identifikace nabídky studijních programů a oborů připravujících na učitelské povolání je v praxi nepřehledná. Existuje množství nesourodých možností a postupů k získání učitelské kvalifikace. Neexistuje jasné pojmenování pedagogických oborů, z uvedených názvů nelze často identifikovat odbornou a současně pedagogickou kvalifikaci uváděnou v profilu absolventa. Příprava učitelů: pojmy aprobovanost a neaprobovanost; definování studijních oborů 4 4

 Vymezit obsah daných pojmů a začlenit je do platných legislativních norem.  Vymezit pro akreditaci studijního programu učitelství základní rámcové požadavky na tvorbu koncepce programu, na základní kompetence uvedené v profilu absolventa založené na výstupech z učení, diferencované pro určitý stupeň školy, závazné pro všechny instituce podílející se na různých formách přípravy učitelů.  Stanovit pravidla pro názvy učitelských oborů a pro jednoznačnou identifikaci jejich zaměření.  Vytvořit seznam pedagogických oborů.  Přenést zodpovědnost na pracoviště připravující učitele za realizaci obsahu a rozsahu poskytovaného programu podle dané kvalifikace (ředitel uznává kvalifikaci podle dokladu). Průběžně aktualizovaná databáze s uvedenými údaji by umožnila zpracovat konkrétní nabídku k získání kvalifikace učitelství. Možnosti řešení k ovlivnění kvality vzdělávání 5 5

Implementace Boloňského procesu a jeho vliv na kvalitu vzdělávání Strukturace studia přinesla další problémy do přípravy učitelů (např. kompetence absolventa Bc studia a jeho uplatnění, jeho připravenost na další studium, kompetence získané v krátkém úseku NMgr. studia, rozsah didaktické přípravy a praxe, omezení počtu studentů). Problémem se stalo správné pochopení Boloňského procesu a vytvoření nového systému přípravy (pro tvorbu nové koncepce ale zůstaly staré podmínky).

Problematika chybějícího standardu Jasně a jednoznačně definovat minimální kompetence začínajícího učitele (v souladu s profilem absolventa) Provázat teoretickou výuku odborných, pedagogicko- psychologických a didaktických disciplín s praxí Návazně zvyšovat kompetence na dalších stupních kvalifikace – v rámci kariérního řádu Vytvořit fungující model spolupráce se základními a středními školami

Kvalita výuky připravenost absolventů Vytvořit standardní profil absolventa v návaznoisti na výsledky a metodiku Q-RAM (kompatibilní s národním kvalifikačním rámcem; formulace výstupů z učení) Vytvořit efektivní systém dalšího vzdělávání v součinnosti s fakultami a VŠ vzdělávajícími učitele Zavést do praxe kariérní řád pro učitele včetně ekonomického zajištění Zpracovat jednotná kritéria pro hodnocení kvality a zajistit jejich realizaci Propracovat systém pedagogických praxí

Stav učitelského sboru (kvalifikovanost, motivace) Zajistit sběr a interpretaci relevantních dat o složení učitelských sborů Vytvořit motivující podmínky k vytváření a realizaci studijních programů učitelství na VŠ Podpořit aktivity vedoucí ke zvýšení zájmu o profesi učitelství, zejména o přírodovědné obory Zohledňovat potřeby regionu, připravovat absolventy v potřebných oborech Řešit koncepčně genderovou nevyváženost Zvýšit prestiž učitelské profese  Ve státní koncepci vzdělávání vytvořit podmínky pro kvalitní přípravu učitelů s respektováním specifik dané přípravy. Současně vytvářet podmínky pro vykonávání povolání učitel s odpovídající prestiží a naplňující potřebu vzdělanosti společnosti.