Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3

Obsah  Nastavení podmínek trhu v České republice  Hlavní témata pro zákazníky  Jaká bude liberalizace ?

Legislativní rámec v ČR  Přijetí první Natural Gas Directive 98/30/EC – vešla v platnost v roce  Prodej státního podílu v Transgasu a distribučních společnostech - rok 2001  Vyjednání derogace vůči směrnici EC 98/30  Druhá Natural Gas Directive 2003/55/EC  ČR již žádnou další výjimku vůči nové směrnici neuplatnila  Novela EZ

V jakém prostředí se zákazníci pohybují – konkurence dodavatelů E.ON RWE

Porovnání podmínek elektřina x zemní plyn ELEKTŘINAZEMNÍ PLYN PRINCIPTPA Access - přístup třetích stran do sítí REGULACEdistribuce / přenos SJEDNÁNOkomoditakomodita, zásobníky BILANCUJE administruje OTE, bilancuje ČEPS na základě trhu s PpS administruje i bilancuje Transgas na základě …. ? BILANCOVÁNÍpřesné tolerance umožněná akumulací v sítích a skladováním

Legislativa definující podmínky na trhu se zemním plynem  Základem novela Energetického zákona  v původní vládní verzi novely oprávněna OM* nad 5 mil. m 3 + kogenerace, přístup k zásobníkům regulovaný  díky pozměňovacím návrhům aktuálně změněno na 15 mil. m 3 + kogenerace, přístup k zásobníkům sjednaný  Pravidla organizování trhu s plynem  Kodex přepravní soustavy  Kodexy distribučních soustav  Kodex o přístupu k zásobníkům * OM – odběrná místa

Hlavní témata pro zákazníky  Rezervace kapacity – přeprava a distribuce plynu  Systém bilancování + vyhodnocení odchylek  Skladování  Přechod smluv do nového roku

Rezervace kapacity - přeprava a distribuce plynu 1.  Přeprava : Rezervace kapacity na přepravě  vždy pro jeden vstupní a výstupní bod  za určitých podmínek převoditelná  smlouvy měsíční a roční, s pevnou nebo přerušitelnou kapacitou  cena jednosložková v Kč/MWh/hodina/rok nebo měsíc, není cena za přepravený m 3  Distribuce Rezervace kapacity v distribuční soustavě  za každé OM žádá sám oprávněný zákazník nebo obchodník jej zastupující 2 měsíce před začátkem plyn. roku  smlouvy měsíční a roční, s pevnou nebo přerušitelnou kapacitou  cena dvousložková v Kč/MWh/hodina/rok nebo měsíc (pouze pro A, B měření) za rezervaci kapacity  + cena za distribuci (bude stanovena ERÚ pro jednotlivé kategorie zákazníků)

Rezervace kapacity - přeprava a distribuce plynu 2.  V současné době pevná roční sazba stanovená na základě průměrného zimního maxima ve spolupráci s distribuční soustavou  Od 1.1. je možné si „poskládat“ rezervaci kapacity z měsíčních a ročních kontraktů - viz rezervace kapacity elektřina + teoretická možnost snížení plateb za rezervaci kapacity + možnost krátkodobých smluv - „nevýhoda“ dvoupalivových systémů – vždy je nutno mít kapacitu rezervovanou

Způsob bilancování + odchylky 1.  Opovědnost za odchylku  Vlastní  Přenesená - možno přenést pouze na jeden subjekt (na OM s měřením A,B je možno mít více dodavatelů)  Odchylky  Denní, tzv. bilanční – podstatné, s minimální tolerancí cca (2 – 5%)  Hodinové, tzv. nominační - orientační s větší tolerancí cca (15- 30%) odchylky mimo toleranci budou zpoplatněné dle cenového výměru ERÚ

Přístup k zásobníkům a skladování zemního plynu  E.ON a RWE pro sjednaný přístup, zákazníci + ERÚ pro regulovaný  Ve vyhlášce pouze základní teze, provoz zásobníků a forma prodeje „skladovacích produktů“ v rukou RWE  Jejich specifikace by se měla objevit v kodexu provozovatele zásobníků, který není k dispozici  Cena za skladování a produkty nejsou určeny - záleží na vlastnostech jednotlivých zásobníků  Pro sezónní provozy jako je teplárenství je používání zásobníků nezbytností, která může významně ovlivnit náklady na zemní plyn

Co zbývá udělat před otevřením trhu s plynem ?  Legislativa - Novela Energetického zákona - Vyhláška Pravidla organizování trhu s plynem - Kodexy  Rozsah regulátorovy pravomoci ohledně přístupu k zásobníkům  Bilancování – zejména ex post vyrovnávání odchylek a jejich zpoplatnění  Převod smluv do nového roku  Neshoda na jednotkách MWh nebo m 3

MVV Energie CZ a liberalizace  Z cca 45 OM, která splňovala původní požadavky liberalizace (průběhové měření typu A) zůstala 4  U těchto OM se bude muset provést analýza odběru - data do úrovně hodinových maxim a vyjednat s distribuční společností nové podmínky  Od liberalizace VŠECH zákazníků kromě domácností

Dr. Frank Starmann – 03/2004 Transgas, a.s.

Děkuji Vám za pozornost