 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
PSYCHICKÉ JEVY.
Vzájemná hospitační činnost
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
Zdravá škola.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Kurikulum.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Postavení pedagogiky mezi vědami
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Šablony OP VVV a podpora nadání
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
MARKETING Přednáška P
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
MARKETING Přednáška P
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

 obsah vyučování nebo vzdělávání

 Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka (jeho zájmy, přesvědčení, postoje)

 rozlišujeme:  fakta ▪ fixují empirické poznání, zachycují jevy popisem jejich podoby, vlastností, počtu,místa, pohybu apod. ▪ jsou získávána pozorováním, experimentem, dotazováním a rozborem produktu činnosti  pojmy ▪ umožňují uvažovat o množství jednotlivých dílčích fakt najednou, zobecňovat důležité a odhlížet od nedůležitého, rozpoznat v neznámé situaci, čím je podobná něčemu, co už známe apod. ▪ dovolují nám tak odpovědět na otázky typu: co to je?

 zákony ▪ všeobecné, nevyhnutelné a opakující se vztahy mezi jevy nebo vlastnostmi objektů, kdy změna jedněch vyvolává změnu jiných  principy ▪ významné, klíčové zákony, které sjednocují poznatky do celku  teorie ▪ systém zobecněného poznání určité vědní oblasti ▪ teorií se stává potvrzená hypotéza ▪ teorie zahrnuje fakta, pojmy i zákony

 procesuální generalizace popisuje zejména průběh přírodních jevů, neobsahuje přímo výpovědi o příčinách (např. semeno hrachu vyklíčí),  kauzální (příčinná) generalizace popisuje příčinný vztah mezi dvěma nebo více změnami (např. růst poptávky vyvolává vzestup ceny zboží).  Tyto principy zobecnění umožňují určité porozumění situaci, odpovídají na otázku: proč?

 Struktura dovedností zahrnuje:  cíl činnosti,  volbu prostředků,  postup činnosti,  kontrolu výsledků

 dovednosti pracovní (potřebné k výkonu profese),  dovednosti sociální komunikace a jednání (vztah k ostatním lidem, osvojení mateřského a cizího jazyka, spolupráce, organizace, řízení, analýza sociální situace atd.),  dovednosti pohybové a zdravotní (odolávání zátěži, péče o zdraví),  dovednosti poznávací (osvojení metod pozorování, logického myšlení, vědeckého výzkumu i uměleckého odrazu skutečnosti).

 Hodnoty = odraz významu skutečnosti pro člověka, pro jeho potřeby a zájmy.  Vyjadřují vztah člověka ke společnosti, k přírodě a k sobě samému.

 Jsou úzce spjaty s vědomostmi, dovednostmi a hodnotami a jsou rovněž výstupy učení.  Patří mezi ně např. kapacita slovní paměti, intenzita a soustředění pozornosti, píle, vytrvalost, sociabilita, přesvědčení a další.

 = vzdělávací projekt určující:  záměry, cíle a konkrétní úkoly vzdělávacího působení,  metody, prostředky a aktivity k dosažení těchto cílů,  způsoby a nástroje požadované ke zhodnocení úspěšnosti vzdělávacího působení.

 tzv. dvojúrovňová koncepce kurikula:  národní kurikulum (RVP) stanoví východiska, na jejichž základě si školy tvoří  vlastní školní kurikula (ŠVP)

 kurikulární tvorba dává odpověď na sedm základních otázek: proč, koho, co, kdy, jak, za jakých podmínek a s jakými očekávanými efekty vzdělávat?

 kurikulum by správně mělo být psané z pozice žáka, tedy jako systém jeho zkušeností, jeho výstupních dovedností, významů, zatímco  osnovy sledují učitele, tedy to, co on vykládá a dělá

 doporučené (řeší základní koncepční otázky)  předepsané (závazné pro určité typy škol nebo pro celý vzdělávací systém)  realizované (to, co učitel skutečně realizuje ve třídě)  podpůrné (podporuje předepsané kurikulum- učebnice, vzdělávání učitelů, časové dotace, vybavení školy atd.)  hodnocené (testy, zkoušky a další nástroje měření)  osvojené (to, co se žáci skutečně naučí)

 formální (komplexní projekt cílů, obsahu, prostředků a organizace vzdělávání)  neformální (mimotřídní a mimoškolní aktivity organizované školou- výlety, exkurse, ale také domácí příprava žáka apod.)  skryté (postihuje další souvislosti života a školy, např. klima ve škole, vztahy mezi učiteli a žáky, mezi učiteli a rodiči, charakter školního prostředí, vzdělávací hodnoty atd.)  nulové (též chybějící, označuje to, čemu se ve vyučování nevěnuje pozornost, co tedy jakoby pro školu neexistovalo, např. dřívější cenzura učebnic, kdy byla některá fakta záměrně vynechávána)  metakurikulum (do kurikula určitého předmětu jsou zařazovány informace, jak se předmětu učit a řídit své učení, čili metakognitivní témata- učení o učení)