Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:"— Transkript prezentace:

1 Vznik lidského myšlení Filip Bordovský

2 Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů: Neustálé změny v prostředí Nedostatek potravy Velké množství predátorů Společenský způsob života –Nutnost komunikace  rozvoj řeči –Schopnost učení podporované lidskou zvídavostí

3 Rozum pracuje ve dvou rovinách: 1.Konkrétní myšlení 2.Abstraktní myšlení Podnětem pro vyšší nervovou činnost je slovo. Slova vyjadřují pojmy, vyvolávají představy a umožňují složité kombinace, které probíhají v myšlení!

4 Konkrétní slova v nás vyvolávají konkrétní představy! Například: Banán Kapr

5 Abstraktní slova jsou pro představu složitější! Například: teplota hmotnost Dřevina Čísla Myšlení v abstraktních pojmech umožňuje uvažovat nejen v přítomnosti, ale i o minulosti a budoucnosti. Past – je výsledkem plánování lovu

6 Myšlení výrazně ovlivňuje: Cítění člověka Aktivitu Vnímání Získávání zkušeností (učení)

7 Rozvoj lidského poznání Lidé vždy uvažovali o příčinách přírodních jevů.  Tak vznikly různé vědecké obory (např. fyzika, biologie …). Princip vědeckého bádání: 1.Předpoklad nějakého jevu = stanovení hypotézy 2.Stanovení pokusných metod, aby byl výsledek nevyvratitelný 3.Provedení pokusů či pozorování 4.Na základě výsledků stanovení vědecké teorie (potvrzení nebo vyvrácení hypotézy).

8 A jak to vypadá v praxi? 1. Předpoklad nějakého jevu = stanovení hypotézy Domníváme se, že kouření škodí lidskému zdraví!

9 2. Stanovení pokusných metod, aby byl výsledek nevyvratitelný Lékařské vyšetření kuřáků i nekuřáků, Srovnání fyzické zdatnosti porovnání délky života a …

10 3. Provedení pokusů či pozorování Na dostatečně velkém počtu jedinců, vyhodnocení lékařských vyšetření.

11 4. Na základě výsledků stanovení vědecké teorie. Kouření opravdu škodí zdraví, protože u kuřáků pozorujeme tyto změny: 1.Chronický kašel 2.Sníženou fyzickou zdatnost 3.Větší výskyt srdečních a cévních onemocnění 4.atd…

12 Úkol: Podle principu vědeckého bádání promyslete a v bodech vypracujte vlastní vědecký výzkum libovolného jevu!


Stáhnout ppt "Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:"

Podobné prezentace


Reklamy Google