I společnost potřebuje inovovat… Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., C entrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK (http://www.martinpotucek.cz)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Politika zaměstnanosti Programová konference ČSSD Prof. Martin POTŮČEK Hradec Králové,
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Společenská odpovědnost organizací
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Regionální politika EU v období
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomika malých a středních podniků
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Transkript prezentace:

I společnost potřebuje inovovat… Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., C entrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK ( Manažerská konference Flexibilní a inovativní firma Praha, Břevnovský klášter,

CESES FSV UK2 Was heißt flexibilita a inovativnost?  Flexibilita – schopnost rychle se orientovat v měnícím se prostředí a umět na základě toho měnit svoje chování. Předpoklad: schopnost předvídat s širším rozhledem, umět vystihnout to zásadní, připravovat se v předstihu na změny  Inovativnost – schopnost formulovat nové cíle nebo hledat a nalézat lepší způsoby realizace těch starých Předpoklad: umět se vyvléci z chomoutu operativy, myslet a jednat strategicky

CESES FSV UK3 Umět strategicky myslet i jednat  Společným jmenovatelem flexibility a inovativnosti je schopnost předvídat podmíněné možné budoucnosti v širším kontextu země, Evropy a světa, myslet a jednat strategicky.  Tento obecný závěr je v českém prostředí uplatňován téměř výlučně pouze ve vztahu ke komerčnímu sektoru. Je to v pořádku?

CESES FSV UK4 Co trápí byznysmeny i občany?  Špatně fungující stát Nerovné prostředí na trhu, klientelismus, korupce Chátrající veřejné a sociální služby  Nedokonalý politický systém  Nedostatek důvěry mezi lidmi i institucemi  Absence společně sdílené vize Lze formulovat obecný závěr, že bez strategického obratu ve správě věcí veřejných, bez důsažných inovací v systému politiky a správy se budou i flexibilní a inovativní firmy dostávat nutně do potíží a problémů…

CESES FSV UK5 …ale je tu CESES ( Centrum pro sociální a ekonomické strategie (CESES) Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy podporuje a kultivuje tvorbu vizí a strategií pro Českou republiku. Kritérii pro tyto naše snahy jsou kvalita života, udržitelný rozvoj a ekonomická konkurenceschopnost. Naši činnost charakterizuje:  věcné uvažování o problémech a příležitostech ČR podložené empirickými poznatky;  orientace na budoucnost vycházející ze znalosti dlouhodobých trendů;  tvořivé hledání souvislostí mezi často uměle oddělovanými oblastmi;  uvažování v širším kontextu Evropy a světa;  snaha o srozumitelný výklad pro laickou veřejnost tam, kde je to možné a žádoucí.

CESES FSV UK6 Odpovědi na otázku, zda česká společnost potřebuje dlouhodobou vizi: Občané a elity: 60 % občanů a 62 % elit se shoduje, že vize rozvoje České republiky, za kterou by mohla jít většina obyvatelstva, scházela s schází. Myslitelé: Dobrá vize je předpokladem autonomie, podmínkou odpovědné volby a cestou k nalezení identity každého lidského společenství.C. Castoriadis a V. Havel Politické strany: ODS: Vize ČSSD: Vize pro Českou republiku do roku Evropská unie: Europe 2020.

CESES FSV UK7 Co je to vize? Vize pro určité národní či státní společenství je v demokratické diskusi kultivovaná představa o jeho vývojových ohroženích, rozvojových příležitostech a zároveň o způsobech, které mohou vést k minimalizaci zjištěných ohrožení a k maximalizaci využití identifikovaných příležitostí v rámci široce sdílených hodnot.

CESES FSV UK8 Jakou strategii pro český stát? Výběr strategických priorit pro uskutečnění vize důstojného života pro všechny v dobře spravované společnosti: 1. Zkvalitnění veřejné správy, zvýšení legitimity politického systému 2. Obnova a podpora veřejného sektoru a veřejných služeb 3. Formování trhu práce nabízejícího vyšší a lepší zaměstnanost 4. Účinná podpora vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací 5. Zelená ekonomika 6. Posilování role ČR v Evropské unii a ve světě

CESES FSV UK9 Strategické inovace a scénáře CESES:  Strategické inovace: Zavedení občanské služby pro mladé Propojení podpory terciárního vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací Podpora sociální ekonomice Školy a knihovny jako komunitní centra v periferních územích …  Scénáře: Devět scénářů vývoje české společnosti

CESES FSV UK10 Memento závěrem: Důvěra je zdrojem, který pomáhá vyrovnávat se s budoucností, (pro niž je) vždy charakteristická komplexnost a nejistota. Důvěru lze proto považovat za kulturní zdroj nezbytný pro (...) schopnost společnosti přetvářet sebe samu.” Sztompka, P.: Trust and Emerging democracy. In: International Sociology, Vol. 11, No. 1, p. 38 ff.

CESES FSV UK11 Děkuji za pozornost!

CESES FSV UK12 Nejnovější publikace CESES  FRIČ, P. – VESELÝ, A.: Riziková budoucnost: devět scénářů vývoje české společnosti. Praha: Matfyzpress.  POTŮČEK, Martin a kol Jak jsme na tom. A co dál? Strategický audit České republiky. Praha: Sociologické nakladatelství.  POTŮČEK, Martin Strategické vládnutí a Česká republika. Praha: Grada.  POTŮČEK, Martin - MUSIL, Jiří - MAŠKOVÁ, Miroslava Strategické volby pro Českou republiku: teoretická východiska. Praha: Sociologické nakladatelství.  POTŮČEK, Martin - MAŠKOVÁ, Miroslava (eds.) Česká republika – trendy, ohrožení, příležitosti. Praha: Karolinum. Odkazy na ostatní publikace najdete na