ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Advertisements

Úvod do ekonomické teorie
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Mikroekonomie – 1. cvičení Ing. Petra Šustová
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Marketing, marketingové.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Státní rozpočet,
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Trh Pavel Šuranský.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní činitelé v podniku
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY VY-32-INOVACE-OSZ-211 AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ekonomie, ekonomika, práce, půda, kapitál, statek, výroba, služba

Ekonomie – je teoretická vědní disciplína Ekonomické vědy Ekonomie – je teoretická vědní disciplína Ekonomika – je praktická aplikace ekonomie Dělení standardní ekonomie: Mikroekonomie – zkoumá dílčí segmenty ekonomiky, zabývá se: Chováním dílčích ekonomických subjektů Situací na dílčím trhu Makroekonomie – zkoumá fungování ekonomiky jako celku, zabývá se ekonomickými jevy jako souhrnem

Základní ekonomické pojmy Hlavní snahou člověka je maximální uspokojování svých potřeb, a to spotřebou statků a služeb Statek – každá užitečná věc, která slouží k uspokojování lidských potřeb Volné statky – jsou volně dostupné v přírodě, nejsou vzácné a jsou relativně neomezené (voda, vzduch apod.)

Ekonomické statky – (výrobky) jsou výsledkem výroby, jsou charakteristické svou vzácností Hmotné statky – rohlíky, noty, auta apod. Nehmotné statky – znalost cizího jazyka apod. Služba – každá užitečná lidská činnost, která uspokojuje lidské potřeby (např. výuka, léčení, služby pojišťoven, apod.)

Zdrojem uspokojování většiny potřeb a základem existence lidské společnosti je výroba Výroba – je uvědomělá lidská činnost spojená s přeměnou přírodních zdrojů ve statky a služby Vstupy do výroby – představují různé kombinace výrobních faktorů. Rozlišujeme tři základní výrobní faktory: práce, půda, kapitál

Práce - cílevědomá lidská činnost, výsledkem práce je mzda Práce - cílevědomá lidská činnost, výsledkem práce je mzda. Je primárním výrobním faktorem Půda - je produktem přírody, ale není volným statkem. Zvláštností půdy je její omezenost, rozdílná úrodnost apod. Je primárním výrobním faktorem. Výsledkem plynoucím z půdy je pozemková renta

Kapitál – je sekundárním výrobním faktorem, jde o „výstupy“, které se stávají „vstupy“ do další výroby. Může mít podobu: Hmotnou – např. stroje, zařízení, dopravní prostředky Nehmotnou – technologie, nápad, myšlenka, pracovní postup Finanční –peněžní prostředky

Výsledkem použití kapitálu je zisk nebo úrok 2) Výstupy výroby tvoří vyrobené statky a služby, které mohou být použity k osobní spotřebě nebo k další výrobě Ekonomické statky (výrobky) a služby tvoří produkty. Stanou-li se tyto produkty předmětem směny (prodeje nebo koupě) na trhu, nazýváme je zbožím

Základní ekonomické problémy CO – jaké statky se budou vyrábět a v jakém množství (je výhodnější vyrobit velké množství levných výrobků nebo menší množství vysoce kvalitních?) Odpověď na tuto otázku řeší konkurence na straně poptávky JAK - jak budou statky vyráběny. O tom, kdo je má vyrábět, v jaké kvalitě a jakou technologií rozhoduje konkurence na straně nabídky PRO KOHO – pro koho se budou statky vyrábět. Jak má být to, co je v zemi vyrobeno, rozděleno mezi její jednotlivé členy, to určují příjmy z výrobních faktorů

Určete co je statek a co služba Účes od kadeřníka Rohlík Automobil Pedikúra Prodej vstupenek Nástěnný kalendář Pračka Žehlení prádla Aranžování květin Plastová okna

POUŽITÉ ZDROJE: ŠIMKOVÁ, Eva: Základy ekonomie. 1. vydání. Hradec Králové: Gaudeamus. 2004. 106 s. ISBN 80-7041-690-4 BELLOVÁ, J. et. al: Občanský a společenskovědní základ. Ekonomie. 1. vydání. Kralice na Hané: Computer Media. 2011. 112 s. ISBN 978-80-7402-093-3 Obrázková galerie Microsoft PowerPoint 2007 www.glassschool.cz