Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

Hygiena, ergonomie a pravidla bezpečnosti práce s PC
Laserová tiskárna barevná
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Jak přežít sezení u počítače?
Zásady práce u počítače
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Seznámení s počítačem.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Správné sezení u počítače
Základní struktura, metainformace
Základy informatiky část 13
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Konektory napájecího zdroje
Geometrie pevného disku
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Monitor Monitor je nejběžnější výstupní zařízení, s výjimkou speciálních aplikací jej má každé PC. Monitory lze rozdělit podle zobrazených barev Monochromatické.
Rozdělení technického vybavení PC
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Počítačová síť a typy sítí
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Hygiena práce s osobním počítačem
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Porovnání technologie CD a DVD
BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Seznamujeme se s počítačem II. hygiena práce
Jak správně sedět u počítače
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tomáš Burian Zš Bří. Jandusů VII.B Úvod. HYGIENA Vsoučasnosti je velkým problémem právě hygiena práce s počítačem a není to jen hygiena v úzkém slova.
Základy informatiky část 13
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_390_Hygiena u počítače AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_01_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
BOZP – Práce s počítačem
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Předmět: Informační a komunikační technologie 1 Hygiena práce s počítačem Autor: Milan Franek.
Pracovní prostředí, pracovní místo
Ergonomie práce na počítači
Transkript prezentace:

Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem Práce s počítači může být zdrojem různých zdravotních potíží a zdaleka se nejedná pouze o únavu očí a urychlení vzniku očních vad.

Nejčastější onemocnění při dlouhodobém užívání počítače Tenisový loket - vzniká při dlouhodobé práci s nevhodně umístěnou klávesnicí a myší (nadměrné namáhání loketního kloubu) Onemocnění páteře - vzniká při nevhodném držení těla, při používání nevhodné židle (silně namáhaná páteř)  

Nejčastější onemocnění při dlouhodobém užívání počítače Onemocnění zraku - vzniká při dlouhodobé práci u počítače a použitím nevhodného rozlišení monitoru, obnovovací frekvence a volbou barev (velmi namáhané oči, únava zraku, zánět spojivek, večerní neostré vidění.   Syndrom karpálního tunelu – vzniká při dlouhodobé práci s myší a klávesnicí (brnění prstů, bolestivé zápěstí)

Doporučené cviky pro uvolnění Všechny cviky se musí provádět pomalu, v klidu, bez rychlých změn a bez zbytečného přepínání svalů. 1. cvik Ruku si položte na šíji, hlavu pomalu předklánějte směrem k hrudníku a mírně přitom rukou tlačte na šíji. Obr. 1

Doporučené cviky pro uvolnění Hlavou střídavě a pomalu otáčejte vlevo a vpravo, v krajní poloze vždy vydržte cca 10 s. Obr. 2

Doporučené cviky pro uvolnění Pravou ruku položte přes temeno hlavy na levé ucho a se vztyčenou bradou jemně tlačte pravé ucho k pravému rameni. Obr. 3

Doporučené cviky pro uvolnění Střídavě provádějte kroužení rameny dopředu a dozadu jak v sedě, tak ve stoje. Obr. 4

Procvičování očních svalů Pohybujte očima nahoru a dolů Pohybujte očima vlevo a vpravo Pohybujte očima úhlopříčně Kružte očima Očima zkuste opsat některá písmena abecedy (např. H, A, B, M, S, T, U, V) Střídavě zaostřujte na blízký předmět (cca 30 cm) a předmět vzdálený

Základní zásady ergonomie a hygieny v počítačové učebně Učebna nesmí být vystavena přímému slunečnímu světlu; Orientace oken učebny nejlépe na sever, SV, SZ; Učebna musí být dobře větrána nejlépe přirozenou cestou či nuceně; Velikost pracoviště pro jednoho žáka nejméně 2 m2; 1 počítač na 1 žáka; Malba v místnosti matná a světlá, nejlépe bílá;

Základní zásady ergonomie a hygieny v počítačové učebně Teplota vzduchu mezi 20° – 26° C; Vlhkost vzduchu 40-60 %; Regulace světla pomocí žaluzií, závěsů nebo rolet; Hladina osvětlení v místnosti minimálně 300 luxů; Nastavitelná výška židle s opěrkou, s  kolečky po zemi; Pitná tekoucí voda v místnosti.

Základní zásady ergonomie počítačového pracoviště Na monitoru se nesmí vyskytovat závady, jako je kmitání,střídání jasů apod.; Monitor musí být umístěn tak, aby se na něm neodráželo světlo či jiné světelné zdroje; Vzdálenost monitoru od očí 50-60 cm, jeho horní okraj ve výšce očí; Klávesnice na desce nebo výsuvná, 70-85 cm nad podlahou; Musí být umožněno opření zápěstí;

Doručené uspořádání pracoviště Obr. 5 Výška postavy (cm) 150 165 180 Výška sedačky (a) 40.5 46.5 52 Výška pracovní plochy (b)(cm) 58.5 65 71 Výška roviny pohledu (c) (cm) 103 118 133 Vzdálenost obrazovky (d) (cm) >50 Zorný úhel  0-60°

Otázky k opakování Jaká jsou nejčastější onemocnění při dlouhodobém užívání počítače? Jaké znáte cviky pro uvolnění? Jak se mohou procvičovat oční svaly? Popište základní zásady ergonomie a hygieny v počítačové učebně Popište základní zásady ergonomie a hygieny počítačového pracoviště

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 7. listopadu 2012 18:05. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/15_Ergonomie_a_hygiena_prace_s_PC.pdf Použité obrázky: Vlastní.