Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Geometrie pevného disku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Geometrie pevného disku"— Transkript prezentace:

1 Geometrie pevného disku
Všechny jednotlivé disky, ze kterých se celý pevný disk skládá, jsou rozděleny do: Soustředných kružnic nazývaných stopy (tracks) Výsečí nazývaných sektory (sectors) Množiny všech stop a sektorů na všech discích nazývaných válec (cylinder).

2 Geometrie pevného disku
Obr. 1

3 Geometrie pevného disku - parametry
Hlavy disku (heads) Počet čtecích (zapisovacích) hlav pevného disku Tento počet je shodný s počtem aktivních ploch, na které se provádí záznam Většinou každý jednotlivý disk má dvě aktivní plochy a k nim příslušné čtecí (zapisovací) hlavy. Stopy disku (tracks) Počet stop na každé aktivní ploše disku. Stopy disku bývají číslovány od nuly, přičemž číslo nula má vnější stopa disku.

4 Geometrie pevného disku -parametry
Cylindry disku (cylindry) Počet cylindrů pevného disku Tento počet je shodný s počtem stop Číslování cylindrů je shodné s číslováním stop

5 Geometrie pevného disku -parametry
Sektory (sectors) Počet sektorů, na které je rozdělena každá stopa U pevných disků bývá počet sektorů na všech stopách stejný. Tento způsob do jisté míry plýtvá médiem. Existují pevné disky, u nichž vnější stopy pevného disku mají větší počet sektorů než na stopy vnitřní. Tento zápis se označuje jako tzv. zonální zápis ZBR (Zone Bit Recording. Sektory bývají číslovány od jedničky.

6 Princip normálního zápisu
Obr. 2

7 Princip zonálního zápisu
Obr. 3

8 Ukládání dat Data jsou na pevný disk ukládána do jednotlivých stop a sektorů, a to tak, že nejdříve je zaplněn celý 1. cylindr, potom 2. cylindr a tak dále až po poslední cylindr. Tento způsob dovoluje, aby se čtecí (zapisovací) hlavy podílely na čtení (zápisu) paralelně – vždy v rámci jednoho cylindru. Ukládání dat po jednotlivých discích by bylo podstatně pomalejší, protože v daném okamžiku by vždy mohla pracovat právě jedna hlava.

9 Ukládání dat - prokládání
Protože rychlost otáčení pevného disku je poměrně vysoká, může se stát, že poté, co je přečten (zapsán) jeden sektor a data jsou předána dále, dojde k pootočení disků, takže čtecí (zapisovací) hlavy se nenacházejí nad následujícím sektorem, ale až nad některým z dalších sektorů. Bude nutné čekat další otáčku, než čtecí (zapisovací) hlavy budou nad požadovaným sektorem.

10 Ukládání dat - prokládání
Protože tento způsob by velmi zpomaloval práci pevného disku, zavádí se tzv. faktor prokládání pevného disku. Jedná se o techniku, při které nejsou data zapisována (a posléze čtena) do za sebou následujících sektorů, ale jsou během jedné otáčky disku zapisována vždy do každého n-tého sektoru (faktor prokládání 1:n).

11 Faktory prokládání Prokládání 1:1 Prokládání 1:3 Obr. 4 Obr. 5

12 Otázky k opakování Popište geometrii pevného disku.
Vysvětlete princip zonálního zápisu. Jak jsou ukládána data na disk z hlediska geometrie disku? Vysvětlete, k jakému účelu slouží tzv. prokládání?

13 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Pevný disk“ [online]. 13. listopadu :50. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Ostatní obrázky: vlastní


Stáhnout ppt "Geometrie pevného disku"

Podobné prezentace


Reklamy Google