Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je."— Transkript prezentace:

1 Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je zpřístupňovat data dle potřeby počítače a data již nepotřebná odkládat. Obr. 1

2 Základní jednotka paměti
Velikost paměti se udává v určitých jednotkách. Základní jednotkou je bit (čti bit - označení b). Jeden bit je nejmenší jednotkou informace a lze si ho představit jako ANO či NE, VYPNUTO/ZAPNUTO nebo PRAVDA/NEPRAVDA. V počítači je jeden bit představován logickou jedničkou (ano) nebo logickou nulou (ne).

3 Další jednotky paměti Je zřejmé, že jeden bit nestačí k vyjádření složitějších situací. Proto se používá jednotka větší, což je byte (čti bajt, označení B). Platí rovnice 1 byte = 8 bit Každý znak v počítači (písmeno, číslice, interpunkční znaménko) je vyjádřen právě jedním bytem (čti bajtem).

4 Další jednotky paměti Protože počítač pracuje s dvojkovou soustavou je
1 KB = 210 B (tj B) kilobyte (KB), což je 210 = B (bytů) megabyte (MB), což je 220 = 1024 KB gigabyte (GB), což je 230 = MB terabyte (TB), což je 240 = GB petabyte (PB), což je 250 = TB exabyte (EB), což je 260 = PB

5 Druhy pamětí V počítači se používají dva základní druhy pamětí
vnitřní (RAM, ROM) vnější (diskové, páskové, aj.)

6 Vnitřní paměť Vnitřní paměť se dělí na dva základní typy RAM a ROM.
Paměť typu RAM (Random Access Memory) neboli paměť s přímým přístupem je paměť dočasná to znamená, že její obsah se ztratí, pokud je přerušeno napájení paměti a nelze ho obnovit připojením napájecího napětí. Paměť typu ROM (Read Only Memory) je paměť trvalá čili paměť pouze pro čtení. Obě mají své nezastupitelné místo.

7 Paměť RAM Paměť RAM se využívá jako tzv. operační paměť počítače, nebo paměť zobrazovací jednotky. V ní jsou uložena data, s kterými počítač pracuje. Za minimum velikosti operační paměti pro běžnou činnost (konec roku 2012) je považováno 2 GB, paměť zobrazovací jednotky pak 256 MB.

8 Rozdělení paměti RAM podle principu
SRAM (Static RAM) – paměťové buňky jsou tvořeny bistabilním klopným obvodem. DRAM (Dynamic RAM) – paměťové buňky jsou tvořeny MOS (Metal Oxid Semiconductor) tranzistorem.

9 Paměť typu SRAM Statická paměť RAM (označuje se jako SRAM) je nejrychlejším typem paměti. Její nevýhodou je velký odběr proudu (ovšem jen při velké pracovní rychlosti). Typicky se používá jako rychlá vyrovnávací paměť (cache) u procesorů.

10 Paměť typu DRAM Dynamická paměť RAM (označuje se jako DRAM) je nejlevnějším typem elektronické paměti. Vlastní data jsou uložena v miniaturních kondenzátorech jako náboj, který je však nutné pravidelně (dynamicky) obnovovat. Odtud dostal tento typ RAM paměti název. Typicky se používá jako hlavní paměť počítačů.

11 Vývoj paměti RAM Paměť typu DIP Paměť typu SIPP Paměť typu SIMM 30 pin
Paměť typu DIMM 168 pin Paměť typu DDR DIMM 184 pin Obr. 2

12 Otázky k opakování Jaká je základní jednotka paměti?
Vyjmenujte jednotky paměti (od nejmenší). Jak se rozděluje vnitřní paměť? K jakým účelům se používá paměť SRAM? K jakým účelům se používá paměť DRAM? Jaký je rozdíl mezi pamětí RAM a ROM?

13 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Paměť a číselné soustavy“ [online]. 12. listopadu :50. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 2 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:


Stáhnout ppt "Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je."

Podobné prezentace


Reklamy Google