Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i."— Transkript prezentace:

1 Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i varianty s vyšší kapacitou. Obr. 1

2 CD standardy Audio-CD CD-ROM CD-R
Původní standard zvukového CD. Maximální délka zvuku je 74 minut. Základní rychlost čtení Audio CD je 150KB/s. CD-ROM Vychází z Audio CD. Maximální kapacita je 640 MB. CD-R Jedenkrát zapisovatelé médium. Kapacity těchto disků jsou standardně 640 MB/74 minut, 700 MB/80 minut. Na trhu jsou i média s kapacitou 90, 95 a 99 minut.

3 CD standardy CD-RW Video CD CD Extra
Přepisovatelé kompaktní disky. Toto médium lze až krát přepsat. Video CD Předchůdce DVD z roku Na klasické CD lze uložit až 70 minut videa ve formátu MPEG-1 /kvalita srovnatelná s VHS). CD Extra Kombinace záznamu zvuku a dat ve dvou oddělených session (oblastech). Nelze přehrát na stolních přehrávačích.

4 Způsob zaznamenání informací
Informace jsou zaznamenávány od středu CD směrem k okraji ve spirálové stopě. Vlastní datová stopa je rozdělena na tři části: Lead-in - začátek datové oblasti Program Area - vlastní nahraná data Lead-Out - Konec datové oblasti

5 Princip čtení CD Laserový paprsek, generovaný galio-arsenovým polovodičem, je čočkou zaostřen na záznamovou vrstvu disku. Odtud se odráží s proměnnou intenzitou - v závislosti na tom, zda dopadá na plošku či na jamku, do hranolu, který jej odklání do fotoelektrického článku, jehož výstup odpovídá dopadu odraženého světla. Generované elektrické impulzy pak reprezentují jedničky a nuly datového záznamu.

6 Princip čtení CD Obr. 2

7 Druhy CD 8cm CD CD - vizitka 12cm CD CD - vizitka Obr. 4 Obr. 3 Obr. 6

8 Životnost médií CD Audio-CD CD-ROM CD-R CD-RW
15-20 let - Při částečném poškození dojde ve zvuku k lupnutí nebo vynechání CD-ROM 10-15 let - Malé poškození dokážou auto-opravné mechanizmy eliminovat (dopočítat). Při větším poškození dojde ke ztrátě všech dat. CD-R několik let – viz CD-ROM CD-RW 10 let – viz. CD-ROM

9 Druhy poškození CD Koroze Roztržení Poškrábání Obr. 9 Obr. 7 Obr. 8

10 Otázky k opakování Vyjmenujte CD standardy?
Na jaké části se dělí datová stopa? Vysvětlete princip čtení CD. Vyjmenujte druhy poškození CD?

11 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „CDROM a DVD“ [online]. 14. listopadu :50. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 3 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 4 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:

12 Použité zdroje Obr. 5 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 6 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 7 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 8 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:

13 Použité zdroje Obr. 9 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Ostatní obrázky: vlastní


Stáhnout ppt "Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i."

Podobné prezentace


Reklamy Google