Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích."— Transkript prezentace:

1 Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích se s ní ještě můžete setkat. Anglicky se nazývá floppy disk (FDD). Obr. 1

2 Disketa Disketa je tvořena otáčejícím se pružným kotoučkem, po jehož magnetickém povrchu kloužou hlavičky pro čtení a zápis dat (srovnejte s pevným diskem). Hlavičky se přímo dotýkají povrchu disku, takže dochází ke značnému opotřebení. Z tohoto důvodu mají diskety malou životnost. Rychlosti otáčení jsou výrazně nižší než u pevných disků. Kapacita běžných disket je jen 1,44 MB.

3 Disketa Pro používání disket musí být v počítači příslušná mechanika.
Mechanika obsahuje: Štěrbinu pro zasunutí diskety Tlačítko pro vysunutí diskety Kontrolku činnosti mechaniky Kontrolka činnosti svítí, pokud počítač na disketu zapisuje nebo z ní čte data. V takovém případě se nesmí disketa vyndat z mechaniky – hrozila by ztráta dat!

4 Disketa V dnešní době se diskety přestávají používat. Místo nich se začal používat tzv. flash disk (elektronická paměť). Z důvodu nutnosti reinstalací starších produktů je však vhodné mít v podniku k dispozici alespoň externí 3,5" mechaniku, která se dá zapojit k libovolnému počítači pomocí rozhraní USB. Diskety lze chránit proti nechtěnému smazání. Na to stačí otevřít okénko s posuvným šoupátkem, umístěné v rohu diskety.

5 Konstrukce diskety Přední strana Zadní strana
1 – pevný plastikový obal 5 – otvor pro čtení a zápis 2 – pružný magnetický disk 6 – středový otvor 3 – místo pro jmenovku 7 – otvory pro náhon a středění 4 – otvor pro zamezení zápisu Obr. 2

6 Skladování disket Disketám vadí nejvíce následující vlivy:
Magnetické pole Prach Sluneční záření Vysoké a nízké teploty Vlhkost Pro skladování disket je vhodné vyhradit jim prostor se stálou teplotou a vlhkostí, v temnu a v kovové nemagnetické schránce (pro odstínění magnetických polí).

7 Vývojová řada disket 8" disketa 5,25" disketa 3,5" disketa (256KB) (1,2MB) (1,44MB) Obr. 5 Obr. 3 Obr. 4

8 Vývojová řada disketových mechanik
8" mechanika ,25" mechanika 3,5" mechanika Obr. 6

9 Otázky k opakování Dotýkají se čtecí hlavičky povrchu disku?
Jakou kapacitu má disketa o velikosti 3,5"? Z jakých částí se skládá disketa? Jaké vlivy nejvíce vadí disketám?

10 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Další typy pamětí“ [online]. 14. listopadu :50. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 3 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 4 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:

11 Použité zdroje Obr. 5 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 6 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Ostatní obrázky: vlastní


Stáhnout ppt "Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích."

Podobné prezentace


Reklamy Google