Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM"— Transkript prezentace:

1 BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 Řád počítačové učebny Uživatelé se řídí Řádem počítačové pracovny, který je v pracovně vyvěšen. V počítačové učebně je zakázána konzumace potravin. Během pobytu v pracovně je uživatel povinen chovat se tak, aby nedošlo k poškození instalované výpočetní techniky ani jiného zařízení laboratoře. Všechny závady na hardware či software je nutno ohlásit správci počítačové učebny. Uživateli není dovoleno provozovat takový software (včetně vlastnoručně vyrobeného), který by rušil okolí. Stejně tak chování uživatele včetně jeho slovního projevu musí být takové, aby zachovávalo klidné pracovní prostředí v pracovně.

3 Řád počítačové učebny Uživateli není dovoleno manipulovat s konzolí serveru a měnit jak systémová nastavení pracovních stanic tak serveru. Po ukončení práce je uživatel povinen odhlásit od sítě. Každý uživatel ručí za uklizení svého pracovního místa. Je zakázáno jakkoli manipulovat s elektrickými zásuvkami, něco do nich zapojovat či vypojovat. Je zakázáno manipulovat se zásuvkami počítače, jakékoli zařízení k počítači připojovat nebo odpojovat, a to i když je počítač vypnutý. Provádět reset počítače lze pouze se svolením vyučujícího, a jenom v nezbytně nutných případech.

4 Údržba a ochrana počítače
Prostředí – k umístění počítače by nemělo být: - vlhké - prašné Po převozu počítače na delší vzdálenost je třeba s jeho zapnutím alespoň hodinu počkat, aby došlo k vyschnutí vysrážené vlhkosti v jeho skříni. Při požáru se nikdy nesmí hasit vodou.

5 Údržba počítače Monitor potřebuje občas vyčistit, vhodné jsou speciální přípravky a jemný hadřík nebo vlhký ubrousek. Podobně je třeba vyčistit klávesnici. U běžné, mechanické, kuličkové myši je třeba snímací válečky taktéž občas vyčistit. Modernější optické myši jíž čištění nevyžadují.

6 Ochrana počítače Nejdůležitější je chránit PC před přepětím.
V místech s kolísajícím síťovým napájením je třeba použít regulátor napětí. Velmi vhodné je používání přepěťové ochrany, které zamezí poškození PC při bouřce. Nouzovým řešením je odpojení PC, případně modemu od napájení.

7 Hygiena počítačového pracoviště
Monitor - měl by splňovat normy vyzařování škodlivých emisí TCO99, 03 nebo MPRII. - obnovovací frekvence min 85 Hz, lépe Hz. - obraz by měl být ostrý a zřetelný. Není vhodné, aby na monitor dopadalo přímé ani odražené světlo. Je třeba mít kvalitní nastavitelnou židli. Pohled na monitor by měl směřovat mírně dolů nebo rovně, nikdy ne nahoru.

8 Hygiena počítačového pracoviště
Ruka by měla být volně podél těla a zápěstí by mělo být položeno na podložce před klávesnicí. Myš by měla být hned vedle klávesnice, nikdy ne v jiné výškové úrovni. Je vhodné při práci s PC dělat nejpozději po 1 h. krátké přestávky. Konzumace potravin a nápojů při práci s PC je nepřípustná.

9 Když přijdete na pracoviště
Nejdříve si upravte židli, pokud možno ze sedu. Lýtko by mělo se stehnem svírat v koleni úhel 90°. Chodidlo by se mělo celé dotýkat podlahy. Pokud jste nižší postavy, můžete použít pro větší pohodlí opěrku pod nohy. Když máte upravenou židli, upravte si výšku pracovní plochy tak, aby zápěstí zůstalo rovné a přímé pří práci s myší a klávesnicí. Úhel v lokti mezi předloktím a paží by měl být v rozmezí °.

10 Hodnoty pro úpravu PC pracoviště

11 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google