2. Právní předpisy k zajištění BOZP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní úrazy a nemoci z povolání
Advertisements

3. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti BOZP
Digitální učební materiál
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zaměstnání mladistvých
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1 ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technologie staveb Vjačeslav Usmanov II Projekt byl řešen s podporou FRVŠ číslo 1276/2013/G1 na ČVUT v Praze,
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
ŠKOLENÍ BOZP Pro plavecké školy.
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Hygiena práce Ing. Lucie Václavková.
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Veřejné zdraví a chemické látky a přípravky v pracovním prostředí Legislativa – aktuální stav a výhled MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
Školení zaměstnanců v oblasti BOZP
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Pojištění odpovědnosti za škodu II.
Č. 561/2004 Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Legislativa.
4.přednáška.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Dokumentace k zajištění BOZP
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Zpracoval : Martin Hašek.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
Název opory – Pracovní úrazy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Poznatky z kontrol agentur práce
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

2. Právní předpisy k zajištění BOZP Ing. Lucie Václavková

Program přednášky Právní předpisy v EU Právní předpisy v ČR

1. Právní předpisy v EU Rámcová směrnice  směrnice Rady 89/391/EHS o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – klíčové body: prevence neustálé zlepšování zdraví a bezpečnost odpovědnost zaměstnavatele účast zaměstnanců Dílčí směrnice základní požadavky na pracovní prostředí, práce s azbestem, expozice hluku, OOPP, aj.

2.1 Základní právní předpisy Listina základních lidských práv a svobod Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Zákon č. 309/2006 Sb., zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

2.2 STÁTNÍ ODBORNÝ DOZOR NAD BOZP A BEZPEČNOSTI TZ Zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru

2.3 Prováděcí předpisy k BOZP Pracoviště: NV č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí NV č. 11/2002 Sb., kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů NV č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí Pracovní úrazy a nemoci z povolání: NV č. 494/2001 Sb., kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu o úrazu a okruh orgánů, kterým se ohlašuje pracovní úraz a zasílá záznam o úrazu Vyhl. č. 342/1997 Sb., kterou se stanoví postup při uznávání nemocí z povolání a vydává seznam zdravotnických zařízení NV č. 290/1995 Sb., kterým se stanoví seznam nemocí z povolání Vyhl. č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění OOPP NV č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování OOPP a MČDP

2.4 Ochrana zdraví Ochrana veřejného zdraví Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami NV č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením Vyhl. č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli NV č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací Ochrana zdraví při práci: NV č. 361/2007 Sb. , kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci Vyhl. č. 288/2003 Sb., kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž mohou mladiství výjimečně tyto práce vykonávat z důvodu přípravy na povolání

2.5 Další související předpisy Pojištění: Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění Vyhl. č. 125/1993 Sb., kterou se stanoví podmínky a sazby zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání Bezpečnost výrobků: Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky Zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků NV č. 21/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na osobní ochranné prostředky aj.

2.6 Zvláštní právní úprava Požární ochrana Stavebnictví Jaderná bezpečnost Doprava Chov zvířat, práce v lese Bezpečnost technických zařízení Manipulace a skladování