Volba tématu, výzkumné otázky, osnova Úvod do studia.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Co má obsahovat prezentace
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI LETECKÉHO METEOROLOGICKÉHO PERSONÁLU Odbor letecké meteorologie,ČHMÚ, Praha 2013 HODNOCENÍ AMP V ROCE 2013.
Chyby v psaní seminárních prací
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Úvod do studia.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Hodnocení ve vzdělávání dospělých Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Struktura textu, analýza, argumentace
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Volba tématu, výzkumné otázky, osnova, hypotézy
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Checklandova metodologie
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Odborný text Úvod do studia.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Psaní právních dokumentů
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Teorie portfolia Markowitzův model.
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Ekonomika malých a středních podniků
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Struktura právních norem
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
Úvod do kvalitativního výzkumu
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Práva dítěte Výchova k občanství
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Transkript prezentace:

Volba tématu, výzkumné otázky, osnova Úvod do studia

Volba tématu Vzít do úvahy: –Typ práce (seminární, bakalářská, diplomová) –Parametry práce (počet slov) Téma by mělo: –Řešit konkrétní problém (issue) –Být analyticky zaměřené Téma by nemělo být ani příliš úzké ani příliš široké.

Volba tématu Při jeho výběru: –Zachovejte si časový odstup –Vybírejte téma, které vás motivuje –Vybírejte téma, o kterém již něco víte –Vezměte do úvahy dostupné zdroje

Možnosti vymezení tématu Časové –Stanovení časového období –Př. Právní úprava svobody projevu v Československu v letech 1948 až 1989 Tématické: –zaměřit se na dílčí aspekt daného tématu Př. K mezím svobody projevu v právu USA (M. Bartoň) –zaměřit se na určitého aktéra/y Př. Svoboda projevu v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva a Ústavního soudu ČR (P. Molek) –dát téma do vztahu/souvislosti Př. Ochrana práva osobnostního v kontextu svobody projevu (I. Telec)

Možnosti vymezení tématu Geografické: –Výběr jedné země (tzn. případová studie, case study) –Výběr dvou zemí (komparace, srovnání) –Výběr tří podobných zemí, u kterých se hledají odlišnosti (tzv. most-similar system design, komparace) –Výběr tří velmi rozdílných zemí, u nichž je pozorován stejný fenomén (tzv. most-different system design, komparace), hledá se jeho vysvětlení –Výběr mnoha zemí (nutné použít statistické metody)

Téma je zadané vyučujícím Nutná analýza názvu tématu Obvykle se vyžaduje: –Argumentace –Zhodnocení –Vysvětlení –Srovnání

Hodnocení práce Zda se drží tématu, neodbíhá, nepíše obecně známé skutečnosti Jaké informace vybírá – zda jsou relevantní a z důvěryhodných zdrojů Jaká je úroveň zpracování informací – zda dokáže dané informace kriticky zhodnotit, vybrat argumenty pro a proti, přemýšlet nad alternativními vysvětleními Zda splňuje jeho práce formální náležitosti – odkazuje na zdroje, používá spisovný jazyk

Výzkumná otázka Stanovuje účel/cíl práce – na co se chcete v práci zaměřit? Co v práci řešíte? Musí být: –Relevantní –Testovatelná (ověřitelná) –Obsahovat prvek originality –Odpovídat parametrům zadání –Jasná a jednoduchá –Motivující

Výzkumná otázka Příklady (správné): –Implikuje svoboda projevu „nadpráva“ žurnalistů? –Proč jsou soudní rozhodnutí anonymizována? Má tato praxe právní základ? –Smí stát zakázat nošení náboženských symbolů na veřejnosti? Příklady (špatné): –Kolik ústavních změn bylo přijato v době samostatné ČR? –Jaké jsou perspektivy společné zemědělské politiky? –Jaké je postavení Komise v institucionálním rámci EU?

Výzkumná otázka Postup: –Brainstorming = sepište si všechny nápady a formulujte si je ve formě otázek –Vyhodnoťte položené otázky, vyberte si ty relevantní –Zkuste z vybraných otázek vytvořit jednu otázku, která by zastřešovala celou práci –Nechte nápad uležet a opět se k němu vraťte a zhodnoťte ho.

Výzkumná otázka Finálním výsledkem by měla být jedna zastřešující výzkumná otázka. K ní může stanovit dílčí výzkumné otázky (např. odpovídající jednotlivým kapitolám práce)

Osnova Osnova je stručná struktura práce: –Obsahuje pracovní název práce –Klíčový problém práce = výzkumnou otázku –Cíl a stručný obsah jednotlivých kapitol

Osnova Postup: –První návrh osnovy vytvořte před vyhledáním zdrojů –Zaznamenejte, co všechno již o tématu víte. Všechny souvislosti a argumenty, které vás k němu napadají. –Následně si poznámky logicky zorganizujte = stanovte si, co by mohlo být na začátku, co by mohlo navazovat, co dát na konec. –Zamyslete se také, jaký prostor chcete čemu věnovat (cca kolik stran). –Po vyhledání zdrojů se opět k osnově vraťte a zhodnoťte ji.

Hypotéza Hypotéza představuje možné vysvětlení pozorovaného jevu. V práci se pak ověřuje, zda skutečně je toto vysvětlení platné, částečně platné nebo neplatné. Formulace hypotézy je podmíněna dobrou znalostí tématu. Je formulována jako věta oznamovací. Je formulována tak, aby byla testovatelná.

Hypotéza Hypotéza vyjadřuje vztah mezi tzv. proměnnými (variables): –Závislá proměnná (dependent variable) = pozorovaný jev –Nezávislá proměnná (independent variable) = možné vysvětlení pozorovaného jevu

Hypotéza pozorujeme, že oproti minulosti měl prezident Clinton a G. W Bush problémy s prosazením své agendy (nižší míra prosazení zamýšlených zákonů). Jaké může být vysvětlení? Např. že v kongresu neměly jejich strany většinu, proto bylo obtížnější, aby prosadili svoji agendu. Hypotéza by zněla: Nižší míra prosazení zákonů během funkčního období prezidenta Clintona a G. W. Bushe byla způsobena tím, že jejich strany neměly většinu v kongresu.