Příprava programového období 2014+ Aktuální proces přípravy programového období 2014+ Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika a venkov 2014+
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Mgr. Ing. Jana Bražinová Ing. Vladimír Zadina 12. –
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Příprava krajů na programovací období Praha
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Mgr. Ing. Jana Bražinová
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
ROP JV – informace o novém programovém období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013

Příprava programového období Programovací období 2004 – 2006, Snaha eliminovat nejčastější chyby, které se vyskytovaly v tomto období a svým způsobem přetrvávají dodnes: Hodnocení projektových žádostí Udržitelnost projektů – insolvence podnikajících subjektů a s tím související vratky části dotace poskytnutých ze strukturálních fondů Rozpor velkých a malých rozpočtových pravidel (PRK) – nerovný přístup Velké byrokratické překážky, administrativní žádost příjemců dotace Nejednotnost způsobilosti výdajů Nedostatečné administrativní kapacity v rámci IS – (fluktuace odborníků) VÍTĚZSTVÍ KVANTITY NAD KVALITOU!!!

Příprava programového období Nařízení ke kohezní politice soudržnosti V říjnu 2011 zveřejněn EK balíček legislativních návrhů pro budoucí kohezní politiku soudržnosti EU pro : návrh nařízení k EFRR a cíle Investice pro růst a zaměstnanost a o zrušení nařízení (ES) č. 1080/2006 návrh nařízení o ESF a o zrušení nařízení (ES) č. 1081/2006 návrh nařízení o FS a o zrušení nařízení (ES) č. 1084/2006 návrh nařízení o zvláštních ustanoveních týkajících se podpory z EFRR pro cíl EÚS návrh nařízení na změnu nařízení (ES) č. 1082/2006 o ESÚS (vyjasnění, zjednodušení, atd.) návrh obecného nařízení ohledně EFRR, ESF, FS, EZRV, ENRF a o zrušení nařízení (ES) č. 1083/2006

Příprava programového období Obecné nařízení – postaveno na strateg.přístupu = TEMATICKÝCH CÍLECH 1.Posílení VaV a inovací 2.Posílení ve využití a kvalitě ICT 3.Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků 4.Podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství 5.Podpora přizpůsobení se změně klimatu 6.Ochrana ŽP a využívání zdrojů 7. Podpora dopravy a infrastruktury 8. Podpora zaměstnanosti a mobility pracovních sil 9. Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě 10. Investice do vzdělávání a celoživotního učení 11. Posilování účinné veřejné správy

Příprava programového období Vymezení podporovaných území

Příprava programového období Plánované finanční prostředky přes 700 mld. Kč/ přes 500 mld. Kč (70 – 75%) 2007 – 2013 / % na ESF / 25% na ESF

Příprava programového období Aktuální proces přípravy na úrovni ČR Leden 2012: Rámcové pozice ČR k návrhům EU: ČR souhrnně podporuje: - adekvátně financovanou politiku soudržnosti - podporu méně vyspělých regionů - zjednodušení procesů pro administraci - strategický přístup k politice soudržnosti ČR souhrnně kritizuje: - vyčlenění 10 mld. EUR z FS do nového Nástroje propojení Evropy - omezení způsobilosti DPH oproti současného stavu - způsob prosazování tematických koncentrací (např. u ESF tzv. investiční priority) - absence podpory cestovního ruchu

Příprava programového období Národní rozvojové priority pro Vládou ČR byly schváleny národní rozvojové priority: 1.Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky 2.Rozvoj páteřní infrastruktury 3.Zvyšování kvality a efektivity veřejné správy 4.Podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví 5.Integrovaný rozvoj území Z těchto priorit následně MMR představilo návrhy tematických okruhů, ze kterých budou tvořeny budoucí operační programy. Jako podklad pro jednání slouží „diagram“ obsahující národní rozvojové priority, tematické okruhy a jejich možné rozpuštění do operačních programů.

Příprava programového období 2014+

Operační programy ČR Dle posledních informací MMR bude 8 OP: 1.Integrovaný regionální operační program (ŘO - MMR) 2.OP Zaměstnanost (ŘO – MPSV) 3.OP Doprava (ŘO – MD) 4.OP Životní prostředí (ŘO - MŽP) 5.OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (ŘO - MPO) 6.OP Praha – Pól Růstu ČR (Hl. město Praha) 7.OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (ŘO – MŠMT) 8. OP Technická pomoc (ŘO – MMR) Původně mělo být např. životní prostředí rozpuštěno průřezově do každého OP, nemělo mít OP. Reakce AKČR – odmítnutí navrhované struktury, návrh na přehodnocení postavení ROP jako řídících orgánů – v současné době však není MMR tomuto návrhu nakloněno

Příprava programového období Alternativní pozice AK ČR Vůči MMR se AK ČR vymezila: 1)Požaduje zachování ROPů 2)Požaduje zapojení Regionálních rad do Implementační struktury 3)Vyčlenění prostředků na NUTS II, které by měly napomoci k růstu a posílení soudržnosti 4)Požadavek na multifondovost a financování projektů napříč OP 5)Nové návrhy na budoucí OP: Operační program Konkurenceschopnost Operační program Infrastruktura Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Regionální operační programy Operační program Praha - pól růstu ČR Operační program Technická pomoc

Příprava programového období Možné zásadní změny: Koordinační role má být z MMR přesunuta na Úřad Vlády ČR (přímá záštita premiéra). Počet OP bude snížen na max. 4, řídícími orgány nebudou příslušná ministerstva: 1.OP Inovace (ŘO – Národní rada pro konkurenceschopnost) 2.OP Lidé (ŘO – Národní rada pro sociální soudržnost) 3.OP Infrastruktura (ŘO – Národní rada pro udržitelný rozvoj) 4.Integrovaný ROP – (ŘO – Generální regionální rada ČR)

Příprava programového období Děkuji za pozornost