Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VÝZKUM, VÝVOJ, INOVACE A PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ odborné školení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
MARKETING A MANAGEMENT
Konference Asociace aktivních škol
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VÝZKUM, VÝVOJ, INOVACE A PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ odborné školení.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VÝZKUM, VÝVOJ, INOVACE A PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ odborné školení.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VÝZKUM, VÝVOJ, INOVACE A PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ odborné školení Praha Svaz chemického průmyslu České republiky Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR CZ / /0048

Svaz chemického průmyslu ČR2 Asistenční centrum, a.s. MODUL 5: Projektové řízení

Svaz chemického průmyslu ČR3 Obsah prvního modulu I.Proces a zásady realizace VaVaI projektů II.Role zaměstnavatele při přípravě projektů III.Zkušenosti s inovacemi v podnicích IV.Technologické platformy V.Praktické zkušenosti a příklady

Svaz chemického průmyslu ČR4 I. PROCES A ZÁSADY REALIACE VaVaI PROJEKTŮ

Svaz chemického průmyslu ČR5 Realizace a zhodnocení projektu Realizace projektu představuje závěrečné fáze životného cyklu projektu: IV. fázi - Implementaci (vlastní realizaci) a V. fázi - Zhodnocení projektu (závěrečné vyhodnocení akce).

Svaz chemického průmyslu ČR6 IV. fáze - Implementace V. fáze

Svaz chemického průmyslu ČR7 V. fáze - Zhodnocení

Svaz chemického průmyslu ČR8 Management realizace projektu Okamžikem podpisu smlouvy začíná realizace projektu a začíná také proces jeho monitorování a kontroly: Monitoring projektu: průběžné sledování realizace projektu, monitorovací návštěvy, zasílání průběžných monitorovacích zpráv. Hlavním účelem monitoringu je ujistit se, zda projekt probíhá podle předběžného plánu uvedeného v žádosti, identifikovat včas jakékoliv problémy při realizaci projektu, návrh opatření na zlepšení či nápravu, posoudit úspěšné prvky projektu.

Svaz chemického průmyslu ČR9 Management realizace projektu Formální monitoring realizace projektu: předkládání průběžné zprávy projektu během jeho realizace. Průběžné monitorovací zprávy jsou vypracovávány na základě schválené žádosti o finanční dotaci, prokazují, že je projekt realizován v souladu s plánem uvedeným v žádosti, prokazují, že je dosahováno plánovaných výsledků a výstupů, mají většinou 2 části - finanční zprávu a zprávu o realizaci projektu, spolu s nimi je současně zasílána žádost o proplacení skutečně vynaložených nákladů. Žádost o platbu musí být podepsána osobou odpovědnou za finanční řízení projektu.

Svaz chemického průmyslu ČR10 Nástroje pro sledování, kontrolu a vyhodnocování projektu Hlavními nástroji pro sledování, kontrolu a vyhodnocování projektu jsou: Ganttův diagram nástroj sloužící ke kalendářnímu plánování a ke sledování a evidenci plnění dílčích prací a činností v rámci projektu. Matice logického rámce nástroj plánování, monitorování a vyhodnocení projektu; stanoví očekávané cíle projektu, dílčí výsledky a výstupy a aktivity potřebné k jejich dosažení; slouží ke stručnému a přehlednému popisu projektu na relativně malém prostoru. SWOT analýza. komplexní metoda kvalitativního vyhodnocení veškerých relevantních stránek projektu; klasifikace 4 základních skupin (SILNÉ a SLABÉ stránky, PŘÍLEŽITOSTI a NEBEZPEČÍ).

Svaz chemického průmyslu ČR11 Zavazující podmínky vedení analytického účetnictví, výběr dodavatelů zakázek, na které bude poskytnuta podpora, dle předem stanovených pravidel, zajištění publicity projektů během a po realizaci projektu dle stanovených pravidel, dělení projektů na jednotlivé etapy dle harmonogramu prací na základě předem stanovených podmínek.

Svaz chemického průmyslu ČR12 Nejčastější chyby při realizaci špatná realizace výběrových řízení na dodavatele, nedostatečné finanční zajištění projektu – nutno počítat s rezervou a financováním uznatelných i neuznatelných nákladů, nedodržení harmonogramu či obsahu projektu, nenaplnění závazných monitorovacích ukazatelů (výběrových kriterií), nedostatečná administrativní evidence projektu, chybně vedené účetnictví projektu, nedostatečná průběžná kontrola projektu, nerespektování celkových zásad programu / opatření.

Svaz chemického průmyslu ČR13 II. ROLE ZAMĚSTNAVATELE PŘI PŘÍPRAVĚ PROJEKTŮ

Svaz chemického průmyslu ČR14 Role zaměstnavatele při přípravě projektu Zaměstnavatel by měl vytvářet příznivé podmínky pro úspěšnou realizaci projektu v podobě: odpovídajícího technického a technologického zázemí pro úspěšnou realizaci projektu, materiálních a prostorových podmínek vzhledem k možnostem realizace projektu, dostatečného ekonomického zázemí se zajištěnými zdroji financování, podpory kvalitních informačních toků mezi jednotlivými subjekty, které se nějakým způsobem na realizaci projektů podílejí.

Svaz chemického průmyslu ČR15 III. ZKUŠENOSTI S INOVACEMI V PODNICÍCH

Svaz chemického průmyslu ČR16 OPPP - INOVACE Žadatel: NERIA, a. s. Místo realizace: Pohořelice Název projektu: Aplikace slinutých karbidů (tvrdokovů) při výrobě progresivních postupových paketovacích střižných nástrojů Předmět projektu: Projekt je zaměřen na transfer výsledků výzkumu a vývoje společnosti v oblasti využití tvrdokovů – slinutých karbidů při výrobě speciálních střižných postupových nástrojů. Inovace spočívá v použití těchto tvrdokovů s vyšší tvrdostí a otěruvzdorností při výrobě střižných nástrojů, což zvyšuje životnost jejich namáhaných částí. Společnost má v současnosti k dispozici funkční prototyp střižného nástroje. K realizaci projektu je třeba pořízení moderní progresivní technologie: CNC obráběcí centrum, 3 D měřící stroj, CNC elektroerozivní řezací stroj, NC bruska, technologie na odsávání a povrchovou úpravu. Celkové investiční náklady: ,- Kč Dotace z programu: ,- Kč

Svaz chemického průmyslu ČR17 IV. TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY

Svaz chemického průmyslu ČR18 Co jsou to technologické platformy? Technologická platforma = sdružení průmyslových podniků, malých a středních podniků, výzkumných a finančních institucí, zástupců Evropské komise, orgánů veřejné správy, uživatelů a spotřebitelů, především však organizací podílejících se na výzkumu, vývoji a inovacích v daném průmyslovém odvětví. Cíl technologických platforem: příprava vizí a strategických dokumentů rozvoje dané hospodářské oblasti efektivní využívání prostředků ze 7. rámcového programu na podporu evropského výzkumného prostoru (tzv. ERA). Na léta 2007 – 2013 se pro 7. rámcový program předpokládá částka 73 mld. EUR. V současné době existuje v Evropské unii více než 30 platforem. Kromě výše zmíněných celoevropských technologických platforem existují také národní technologické platformy.

Svaz chemického průmyslu ČR19 ČTP SusChem V prosinci 2005 byla ustavena Česká národní technologická platforma pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem). Úkolem ČTP SusChem je podpora aktivit a iniciativ organizací působících ve prospěch rozvoje chemie a chemického průmyslu v České republice a s tím spojených vědeckých, výzkumných, technologických a inovačních aktivit. Základní cíle ČTP SusChem: zvyšování konkurenceschopnosti českého chem. v ČR, vytváření mostu mezi vědou, výzkumem a průmyslem v oblasti chemie na základě iniciování a provádění vědecko-technických výzkumů a komerčního využití vědeckých řešení, propagace inovačních aktivit a vědecko-technického rozvoje v chemickém průmyslu, zapojení ČR do realizace hlavních činností Evropské technologické platformy pro udržitelnou chemii.

Svaz chemického průmyslu ČR20 Současná situace Chemické produkty: EU je vedoucím světovým producentem chemikálií s 32 % světové produkce. V tomto odvětví v Evropě je zhruba společností. Chemický průmysl EU přímo zaměstnává asi 2,7 milionu lidí. Podstatná část (27 %) primárních chemických produktů se spotřebovává v průmyslu samotném. Škála produktů: základní chemikálie (37,7 %), speciální produkty (28,8 %), farmaka (23,3 %) spotřební chemikálie (10,2 %). Největší spotřebitelé chemikálií: hutní, strojírenský, elektrotechnický a elektronický průmysl, textilní, oděvní, automobilové odvětví a také papírenské a tiskařské odvětví.

Svaz chemického průmyslu ČR21 Současná situace Chemický průmysl = hlavní zdroje inovace sektoru Mechanismy inovace v sektoru: nové materiály pro zlepšení a obnovu produktů, nové materiály pro inovaci procesů a snížení cen využitím chemikálií ve větším objemu aplikací.

Svaz chemického průmyslu ČR22 Konkurenceschopnost v ohrožení tlaky na chemický trh v Evropě neustále sílí, mnoho produktů se stalo komoditami, které podléhají silné konkurenci převážně z Asie, evropský trh stagnuje, zatímco v Číně se odehrává silný růst, podíl EU na světové produkci se za dekádu snížil z 32 % na dnešních 28 %, produktivita práce konstantně roste, ale zaměstnanost se v EU (15) v chemickém průmyslu snižuje, nastává odlivu investic do jiných oblastí. EU potřebuje inovaci partnerství ke snížení nebo k zvrácení těchto trendů a k poražení mezinárodní konkurence, obzvláště ze strany rodící se asijské ekonomiky.

Svaz chemického průmyslu ČR23 Lidské zdroje Evropa je svědkem prudkého poklesu počtu studentů, kteří ukončili studium chemie a chemického inženýrství. Očekává se, že tento trend bude pokračovat i v blízké budoucnosti a reflektuje podobnou zkušenost napříč všemi vědeckými disciplínami. Jestliže chce sektor zůstat inovativní a nadále růst, tak tento fakt musí být zvrácen. Vzdělávací systém uvnitř European Research Area musí být rozvinut: aby prezentoval chemické vědy a technologie jako základní a relevantní součást moderní kultury, aby nadchnul více studentů k budování jejich kariéry ve vědě a technologii.

Svaz chemického průmyslu ČR24 Vliv a přínos TP Účinná komunikace mezi zástupci rozhodovací sféry a technologickou platformou přispěje k odstranění bariér v podobě: nařízení, norem a standardů, ekonomických opatření, bezpečnosti a rozvoje lidských zdrojů. Tímto způsobem ovlivní vznik technologických platforem řadu dějů v ekonomické i sociální oblasti na evropské i národní a regionální úrovni. Technologické platformy mohou přispět k posílení zásad EU v oblasti udržitelného rozvoje včetně vývoje technologií pro životní prostředí.

Svaz chemického průmyslu ČR25 Vliv a přínos TP Během rozvoje technologické platformy by mělo dojít k identifikaci problematických ekonomických i sociálních témat a k jejich odstraňování. Účastníci platforem jsou zpravidla rozptýleni v mnoha evropských regionech a socioekonomické změny, které přinášejí nové technologie, mohou působit v regionech disproporčně. Technologické platformy mohou pozitivně působit na odstraňování tohoto vlivu pomocí tvorby infrastrukturních sítí a využívat regionálních prvků pro získání specifických znalostí pro vstup na lokální trhy s novými technologiemi.

Svaz chemického průmyslu ČR26 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST

Svaz chemického průmyslu ČR27 KONTAKT lektor: Jaroslav Jasanský pozice: Projektový senior manager kontakt: V případě otázek, organizačních změn a koordinace ohledně školení kontaktujte hlavního koordinátora školení: jméno: Michal Kollár, DiS. tel.:

Svaz chemického průmyslu ČR28 REALIZÁTOŘI ŠKOLENÍ Asociace výzkumných organizací Novodvorská 994, Praha 4 tel./fax: tel.: Asistenční centrum, a.s. Sportovní 3302, Most tel.: fax: Výzkumný ústav anorganické chemie, a. s. Revoluční 1521/84, Ústí nad Labem tel.: fax: