Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..: Fax:

Novela energetického zákona (1) Nejvýznamnější změny z pohledu MŽP: oNová definice druhotného energetického zdroje a podpory výroby energie z těchto zdrojů (§ 2 odst. písm. a) bod 32. a § 25 odst. 13) oProvázání novely s připravovaným zákonem na podporu výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů oRozšíření kompetencí Energetického regulačního úřadu o podporu obnovitelných zdrojů energie (§ 17 odst. 3)

Novela energetického zákona (2) oUnbundling (§§ 24a, 25, 25a) oNová úprava kombinované výroby elektřiny a tepla (§ 32)

Novela zákona o hospodaření energií (1) Hlavní požadavky MŽP k připravované novele: Provázání novely se zákonem na podporu výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Zpřesnění požadavků na státní energetickou koncepci a územní energetické koncepce (zahrnutí do koncepcí jednoznačně definovaných cílů, jejich variantní hodnocení, kontrola plnění koncepcí)

Novela zákona o hospodaření energií (2) Posílení závaznosti Národního programu hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů Zavedení inspekcí kotlů a klimatizačních jednotek od stanovené velikosti Zavedení průkazu energetické náročnosti budovy U velkých nových budov (nad 1000 m 2 užitné podlahové plochy) povinné posouzení možností alternativních způsobů vytápění

Novela zákona o hospodaření energií (3) Transpozice směrnice č. 2004/7 ES o podpoře kogenerace Zpřesnění obsahu energetického auditu Povinnost auditu při státní podpoře ze státních fondů až od instalovaného výkonu 200 kW Konkretizace sankcí pro auditory

Státní energetická koncepce (1) Za kladné stránky SEK MŽP považuje zejména: Ochrana životního prostředí patří k cílům s vysokou prioritou Stanovení dostatečně vysokých cílů v oblasti snižování energetické náročnosti a opatření k jejich realizaci (podpora kombinované výroby elektřiny a tepla atd.) Celková podpora a stanovení dostatečně vysokých cílů v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů

Státní energetická koncepce (2) K nedostatkům SEK z pohledu MŽP patří: Nedostatečná podpora využívání alternativních paliv v dopravě (biopaliva, zemní plyn, vodík apod.) Nedostatečná rychlost snižování emisí skleníkových plynů (ČR produkuje na hlavu o 30 % více těchto emisí než průměr EU a na jednotku HDP dvojnásobek) Absence některých konkrétních kvantitativních cílů (snižování emisí skleníkových plynů, alternativní paliva v dopravě)

Státní energetická koncepce (3) Zůstává tradiční přístup – predikce růstu poptávky a projekce zdrojů Budoucnost jaderné energetiky? Není stanovena nedotknutelnost územních limitů těžby hnědého uhlí Mezi opatřeními chybí ekologická daňová reforma (uvedená ekologizace daňové soustavy není totéž)

Návrh zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů Stav projednávání v PSP Cíle ČR pro rok 2010

DruhVýroba v roce 2000 /GWh/ Výroba v roce 2002 /GWh/ Výroba v roce 2003 /GWh/ Výroba v roce 2010 /GWh/ Větrné elektrárny Malé vodní elektrárny (do 10 MW) Velké vodní elektrárny Elektrárny spalující pevnou biomasu Elektrárny spalující bioplyn Elektrárny využívající geotermální energii Fotovoltaické elektrárny Celkem Hrubá tuzemská spotřeba elektřiny Podíl elektřiny z OZ v %2,9 %4,4 %3,1 %8,0 %

Teplo z OZEVýroba v roce 2000 /PJ/ Výroba v roce 2010 /PJ/ ze slunce 0,4 2,2 tepelná čerpadla 0,1 7,2 teplo z biomasy 21,155,3 Teplo z OZE celkem 21,664,7

Požadavky na zákon Akcelerace rozvoje obnovitelných zdrojů energie, Dosažení národního indikativního cíle 8% zelené elektřiny na hrubé domácí spotřebě elektřiny v r Podpora všech typů obnovitelných zdrojů Nastavení ceny elektřiny tak, aby v průměru garantovala návratnost investice a přiměřený zisk Podpora výroby tepla z OZE Implementace směrnice č. 2001/77/EC o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů

Systém podpory – elektřina 1  Možnost výběru mezi povinným výkupem elektřiny z OZ provozovateli distribučních soustav za stanovené minimální ceny minimálními cenami na jedné straně a příplatkem (zeleným bonusem) k ceně elektřiny z obnovitelných zdrojů na straně druhé Stanovení dostatečně vysokých cen za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

Zákon určuje základní pravidla pro stanovení ceny. Cenu stanoví ERÚ v souladu s těmito pravidly. Cena musí mimo jiné umožnit –dosažení cíle 8% podílu el. z OZ na hrubé spotřebě elektřiny –návratnost projektu v průměru během 15 let Ceny budou pro jednotlivé druhy OZE (biomasa, vítr, slunce, voda, geotermální energie) stanoveny odlišně. Diferenciace cen dle výkonu zařízení a u biomasy dle typu zařízení a paliva. Bonusy v součtu s cenou silové elektřiny vyšší než výkupní ceny.

1EURO = 32 Kč Výkupní cena 2003 (Kč/MWh) Výkupní cena 2004 (Kč/MWh) Výkupní cena 2006 Kč/MWh) (odhad) Příplatek k ceně 2006 Kč/MWh( (odhad) Malé vodní elektrárny (+600) Větrné elektrárny (+200) Elektrárny na biomasu (+700) Elektrárny na bioplyn (+700) Společné spalování biomasy a uhlí (+700) Geotermální elektrárny (+700) Fotovoltaické elektrárny (+200)

Systém podpory – elektřina 3 Záruka zachování výše výnosů za jednotku vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů, plynoucí výrobcům z podpory po dobu 15 let od uvedení zařízení do provozu

Systém podpory - teplo Vlastník zdroje tepelné energie je povinen při výstavbě nového zdroje 1 až 10 MWt nebo jeho rekonstrukci vyrábět minimálně 10% tepelné energie z OZE Výjimka: zvýšení nákladů o více než 50%, zdroje na zemní plyn. Stavebník nové stavby nebo změny, je-li financována nejméně z 50% z veřejných rozpočtů, je povinen zajistit, že nejméně 20% roční spotřeby tepelné energie bude z OZE, Výjimka: měrná spotřeba tepelné energie nižší něž 50 kWh/m2, stavba napojena na CZT, památková péče.