Složení potravy Filip Bordovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Výživa člověka.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Složení potravy.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBEZITA.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Složení potravy Filip Bordovský

Složení potravy Zapište si do sešitu! Výživu můžeme rozdělit z hlediska jejího množství (kvantity) a z hlediska jejího složení (kvality). Množství potravy musí odpovídat energetické potřebě člověka! Příklad: muž v kanceláři potřebuje denně 10 000 KJ Horník potřebuje dvojnásobek 20 000 KJ

Energetická hodnota potravy Zapište si do sešitu! Energetická hodnota potravy Dnes se nejčastěji používá kJ (kilojoul), ale někdy se můžeme setkat s kcal (kilokalori). Pamatujte si, že platí: 4,2 kJ = 1 kcal 1 kJ = 0,24 kcal Největší energetickou hodnotu mají masné potraviny a nejmenší e. hodnotu má zelenina.

Jak poznat nadváhu nebo podváhu? Ukazatelem BMI (body mass index) Výpočet BMI ( http://www.vypocet.cz/bmi ) Zapište si do sešitu! Úkol: vypočítejte si vlastní BMI.

Vyhodnocení BMI Podváha: pod 19 BMI Podváha je typická stav se zdravotními riziky, proto by se mu zdravý a rozumný člověk měl snažit vyhnout. Orgány těla nejsou schopny pracovat dostatečně, klesá imunita a schopnost organismu správně regenerovat a vyrovnávat se se zátěží každodenního života. U žen hrozí vymizení menstruace a tedy neplodnost! Pokud tedy pár kilogramů ke své váze přidáte, budete si cítit silněji a zdravěji. Ideální váha: 19 – 25 BMI Nejideálnější pro zdravý a dlouhý život je udržovat váhu mezi hodnotou BMI 22 a 24. Nadváha: 25 – 30 BMI Mírná nadváha lehce zvyšuje zdravotní rizika, zejména ta, ke kterým máte genetické dispozice. Je nejvyšší čas pustit se do zdravhého hubnutí. Zapomeňte na hladovění nebo zázračné tabletky, pro redukci váhy budete potřebovat upravit jídelníček, najít vhodnou pohybovou aktivitu a pozmněit Váš životní styl, tak aby jste dosaženou váhu dlouhodobě udržovali. Doporučujeme Vám vyhledat odbornou pomoc výživového poradce, který Vám pomůže sestavit optimální program pro zdravé hubnutí a dlouhodobé udržování.

Obezita 1. stupně – mírná: 30 – 35 BMI Obezita značící zvýšení zdravotních rizik a to i těch, ke kterým nemáte přímo rodinné dispozice. Vážně uvažujte o hubnutí, už redukce váhy o 10 % tělesné váhy vede k výraznému snížení zdravotních rizik. Stačí tedy půl kilogramu týdně a za pár týdnů až měsíců se budete cítit lépe. Vhodná je kombinace změny stravování s pravidelným pohybem. Doporučujeme Vám vyhledat odbornou pomoc – dietologa, nebo výživového poradce, který Vám pomůže sestavit optimální program pro zdravé hubnutí. Obezita 2. stupně – závažná: 35 – 40 BMI Obezita spojená s velmi vysokými zdravotními riziky – zvýšená hladina cholesterolu, zvýšený krevní tlak a s nimi spojené onemocnění srdce, cév, cukrovka. Trpí i vazy a páteř, které nesou podstatně větší hmotnost než na kterou jsou připravené (zkuste si vzít na záda batoh s 30 kilogramy!) Měl/a byte proto se snížením váhy začít co nejdříve. Vhodná je změna stravovacích návyků a pravidelný vhodný pohyb. Už i malá redukce váhy vede ke snížení zdravotních rizik. Dodržte však hranici hubnutí na půl kilogramu týdně. Po příliš rychlém snížení hmotnosti se téměř určitě dostaví následný jo-jo efekt a Vy se ocitnete v začarovaném kruhu hubnutí a přibírání! Doporučujeme Vám vyhledat odbornou pomoc – dietologa, nebo výživového poradce, který Vám pomůže sestavit optimální program pro zdravé hubnutí. Obezita 3. stupně – těžká: 40 a více BMI Těžká obezita je přímou překážkou zdravého, spokojeného a dlouhého života a snížení váhy je pro Vás tedy nutností. Abyste ale svému tělu a zdraví pomohli správným způsobem, připravte se na dlouhou cestu a požádejte o pomoc svého lékaře. Nezapomeňte ale, že pouze užíváním léků či doplňků stravy se problém nevyřeší, je nutná úprava celkového životního stylu a to natrvalo!

Hodnoty BMI Podváha: pod 19 BMI Ideální váha: 19 – 25 BMI Nadváha: 25 – 30 BMI Obezita 1. stupně – mírná: 30 – 35 BMI Obezita 2. stupně – závažná: 35 – 40 BMI Obezita 3. stupně – těžká: 40 a více BMI

Složení potravy Bílkoviny Tuky Sacharidy Vláknina Voda Vitamíny Zapište si do sešitu! Bílkoviny Tuky Sacharidy Vláknina Voda Vitamíny Minerální látky

Jsou základní stavební látky těla! Zapište si do sešitu! Bílkoviny: Jsou základní stavební látky těla! Potraviny: maso, mléko, vejce, luštěniny Tuky a Sacharidy: Jsou především zdrojem energie! Sacharidy přijímáme zejména ve formě škrobu (brambory, rýže, pečivo) nebo ve formě cukru. Tuky získáváme z rostlin (oleje) i živočichů (máslo, sádlo) Živočišné tuky obsahují více cholesterolu! Bez tuků nemůže tělo přijímat vitamíny A a D!

DOMÁCÍ ÚKOL: (MINIPROJEKT!) V naší denní stravě by mělo být přibližně 10-12% bílkovin, 25-32% tuků a 55–60% sacharidů! DOMÁCÍ ÚKOL: (MINIPROJEKT!) Sestavte jídelníček, v němž by bylo (přibližně) uvedené množství živin a energetická hodnota 9.000 – 10.000 kJ Použijte tabulku živin ve vybraných potravinách na s. 72 Potravina Bílkoviny Sacharidy Tuky Energie KJ Množství   Rohlík, houska 4.20 g 30.05 g 0.50 g 666.23 50 g (1 ks) Chléb graham 5.80 g 25.85 g 0.80 g 628.42 50 g (1 krajíc) Nebo úkol vypracujte s využitím energetické kalkulačky na internetových stránkách: www.fitlife.cz Zapište si do sešitu!

Nestravitelné složky potravy je nezbytná pro správnou funkci střev! Zapište si do sešitu! Vláknina: Nestravitelné složky potravy je nezbytná pro správnou funkci střev! Voda: Tělo dospělého člověka obsahuje 60% vody Denně vypijeme 1-2 l vody

Příprava pitné vody: Hlavní zdroje: Zapište si do sešitu! Hlavní zdroje: Studniční voda (podzemní voda) Povrchová voda (vodní nádrže) Nezávadnost studniční vody se ověřuje v hygienických stanicích Povrchová voda se musí vždy upravovat  Odstraňování nečistot, dezinfikování chórem

Přehrada Šance

Příprava pitné vody: oddělení pevných látek usazováním, přidání látek tvořících sraženinu, ta zachytává další nečistoty, filtrace přes pískový filtr, dezinfekce chlorem)

Vitamíny Dělení vitamínů: a) vitamíny rozpustné v tucích Zapište si do sešitu! Dělení vitamínů: a) vitamíny rozpustné v tucích - vit. A (pro zdravou sliznici – rybí tuk, mrkev) - vit. D (správný růst kostí – rybí tuk, máslo) b) vitamíny rozpustné ve vodě - vit. C (zvyšuje odolnost proti infekcím - syrová zelenina a ovoce). - vit. B => B- komplex – B1, B2, B12 (tvorba krve, nervová soustava – droždí, vnitřnosti)

Přehled vitamínů: C, B1, B2, B3, PP, B6, B12, H, Cholin, U-faktor, F, D, K, A a jiné

Minerální látky Jsou důležitou součástí všech buněk! Zapište si do sešitu! Jsou důležitou součástí všech buněk! Makrobiogenní prvky: potřebujeme jich hodně Ca, P Mikrobiogenní prvky: potřebujeme jich méně Na, K, Mg, Cl, Stopové prvky: stačí nám nepatrné množství I, Fe

Pyramida zdravé výživy

Dobrou chuť