Bohatství versus chudoba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
A D O P C E N A D Á L K U. Projekt Adopce na dálku má v České republice tradici od roku 1993.
Gymnázium Moravský Krumlov Sexta.  Zadluženost vládního sektoru ČR se v rámci zemí EU zlepšuje  Česko se s podílem deficitu rozpočtu dostalo  na HDP.
ZŠ Komenského 273 Chodov P Chudoba Mgr. Miloš Volek.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Sociální problematika světa
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Globální svět.
Potřeby lidí 2.hodina.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
SOCIÁLNÍ PROBLÉMY.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Extrémní chudoba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Světové hospodářství.
Dělení zemí světa podle vyspělosti
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
Ekonomické dělení států světa
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Problémy současné Afriky
Nemoc AIDS v Africe.
1 Dopravní nehody s tragickými následky jsou bohužel průvodním jevem rozvoje civilizace. Často při nich přicházejí o život rodiče, kteří po sobě zanechají.
CHUDOBA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
KEŇA – kam turisté nechodí
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
PRROBLÉMY V AFRICE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
Chudoba jako sociální problém
Michal Broža iCentrum OSN v Praze OSN.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Domácnost a její potřeby. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Afghánistán. Hlavní město: Kábul Obyvatelstvo: asi 30 milionů Rozdělení: Tádžikové, Paštunové, Uzbeci a Hazárové. Kultura: Mnoho historických památek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Mongolsko. Mongolsko-obecné údaje Hlavní město je Ulánbátar 2,7 miliónů obyvatel Rozloha: km² Hustota obyvatel: 1,8 obyv. ob. / km² V hlavním.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Ekonomika – základní pojmy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Co je vlastně bohatství?
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Bohatství versus chudoba

Definice bohatství Definice chudoby Je rozdíl mezi chudými a bohatými pouze v tom, že jsou finančně bohatší nebo chudší?

Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem. V dnešní době se díky medializaci pojem chudoba spojuje zejména s životními poměry lidí v rozvojových zemích a používá se pro stav, který nezajišťuje člověku základní podmínky pro důstojný život a uspokojení nejzákladnějších lidských potřeb. www.wikipedia.cz

Bohatství je stav, kdy jedinec má tolik hmotných či nehmotných statků, že zažívá pocit nadbytku a blahobytu. Toto vlastněné bohatství pak umožňuje volné užívání vlastněných věcí bez nutnosti další prácea nebo další používání ve snaze zvýšit hodnotu svého kapitálu.

Více než 1 mld lidí nemá přístup k vodě Dvě mld nemají přístup ke kvalitní pitné vodě 1,6 mld lidí nemá elektřinu 40 milionů dětí nemá kde bydlet 400 milionů dětí nemá přístup k bezpečnému vodnímu zdroji 270 milionů dětí neví, co to znamená lékařská péče 121 milionům dětí se nedostává žádného vzdělání.

3 mld lidí žije pod hranicí 2,5 dolaru za den X Na světě je 522 dolarových miliardářů

10 milionů dětí dříve, než dosáhly svého pátého roku života, stejný počet dětí, jako má Francie, Německo, Itálie a Řecko dohromady 1,4 milionu dětí každoročně umírá pro nedostatek vody 2,2 milionů dětí umírá, jelikož jim chybí základní očkování 15 milionů dětí osiřelo následkem nemoci HIV/AIDS, které podlehli jejich rodiče 

41 nejchudších zemí světa, které představují více než půl miliardy lidí, dosahují nižšího hrubého domácího produktu (HDP), než je celkové bohatství 7 nejbohatších lidí světa dohromady. Necelých 500 nejbohatších lidí světa (0,000008%) drží majetek v hodnotě přes 7% světového HDP a současně se jedná o dvojnásobek HDP vyprodukovaného 2,4 miliardou lidí.