Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L"— Transkript prezentace:

1 Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík, MBA Datum vypracování:

2 Smrt Smrt, úmrtí, skon, latinsky exitus, je (z biologického a lékařského hlediska) zastavení životních funkcí v organismu spojené s nevratnými změnami, které obnovení životních funkcí znemožňují. Smrt je tedy stav organismu po ukončení života, úplná a trvalá ztráta vědomí

3 Diagnostika smrti Dříve se smrt diagnostikovala na základě zástavy dechu a srdečního tepu a i dnes se těchto ukazatelů používá nejčastěji. Podstatný rozdíl je ovšem v tom, že oproti dřívějšku víme, že zástava dechu a srdce nemusí být definitivní, takže se smrt na základě těchto ukazatelů určuje teprve, když je lékař přesvědčen, že dané funkce nelze obnovit.

4 Význam smrti Z biologického hlediska je hlavní funkcí smrti odstranění opotřebovaných organismů a uvolnění životního prostoru nastupující generaci. Smrt má výrazný sociální význam v lidské společnosti, např. v rodině vede smrt jednoho z členů k novému uspořádání její struktury a funkcí jejích členů - např. nejstarší syn částečně nahradí zemřelého otce apod. Chorobný strach ze smrti se nazývá thanatofobie, strach z mrtvol je nekrofobie.

5

6 Posmrtný život Jiná forma bytí – Řada náboženských systémů předpokládá existenci nehmotné nesmrtelné duše, která přetrvá smrt a žije dál, obvykle mimo hmotný svět živých. Často se pojí s koncepty nebe a pekla. Reinkarnace – Zejména podle východních náboženství může docházet k reinkarnaci, tj. převtělení duše zemřelého do nového těla, buď člověka nebo jiného živého organismu

7 Nesmrtelnost Jako nesmrtelnost se označuje nemožnost úmrtí, věčný život ve fyzické nebo spirituální formě. V užším smyslu se jako nesmrtelnost označuje nemožnost úmrtí věkem. Nesmrtelnost je pouze hypotetická vlastnost, která prozatím nebyla v praxi prokázána, nicméně se často objevuje v mytologii, pověstech a také v kultuře. Někdy je chápána pozitivně, ale často je věčný život považován za prokletí.

8 Zdroje


Stáhnout ppt "Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L"

Podobné prezentace


Reklamy Google