Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Rodina dříve a dnes Žák porovná současnou rodiny, postavení muže a ženy v rodině, práva a povinnosti členů v rodině Mgr. Iva Hanáková

2 Anotace: Jak vypadá současná rodina. Žák dokáže porovnat rozdíl mezi rodinou dříve a dnes. Postavení muže a ženy v rodině. Práva a povinnosti členů rodiny. Vnímá rovný přístup k zaměstnání u žen a mužů. Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda

3 Rodina dříve a dnes VELKORODINA ZÁKLADNÍ RODINA Domácnost tvořili:
Rodiče Svobodné i ženaté nebo vdané děti a jejich rodiny Společně bydleli a hospodařili. Skládá se z: Otce Matky Dětí Žijí pohromadě. Jeden z rodičů často chybí a to tehdy, když jsou rodiče rozvedení.

4 ZÁKLADNÍ RODINA VELKORODINA

5 Zaměstnání DŘÍVE DNES Dnes chodí do zaměstnání muži i ženy.
Střídají se také v péči o domácnost a děti. Děti Dbá se na to, aby se učili a připravovaly na budoucí povolání Je to jejich právo a povinnost. více na V čele rodiny byl muž. Pracoval mimo domov Ženy se staraly o domácnost a o děti. Děti musely pomáhat na poli pracovaly v továrnách

6 Práce v domácnosti je stejně důležitá jako práce v zaměstnání.
V dnešní době je jen málo povolání, které nemohou vykonávat ženy.

7 Péče o děti Na tzv. rodičovské dovolené můžou dnes zůstat tátové stejně jako maminky. Záleží na dohodě obou rodičů. Většinou zůstávají doma maminky a muži chodí do práce. Tatínků na rodičovské dovolené přibývá.

8 Shrnutí na závěr - aneb co už tedy víme
Současná rodina je složena většinou z otce, … a dětí. V minulosti musely děti … na poli nebo v továrnách. Dnes je povinností dětí chodit do … Tatínek je instalatér. Je to jeho … Maminka nebo tatínek mohou zůstat s dítětem na … dovolené.

9 A co bude dál? Nakresli svoji rodinu.
Potom přikresli babičku a dědečka, tety, strýce, bratrance a sestřenice. Napiš, s jakými domácími pracemi pomáháte doma.

10 Bibliografické citace
Fotografie: archiv autora Ostatní fotografie dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google