Evropské hlavní město kultury 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Komunitární program PROGRESS
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
DOTAČNÍ POLITIKA MĚSTA PLZNĚ V OBLASTI KULTURY
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Fondy EHP 2004 – 2009 (2011) Finanční mechanismy (FM) 1 a Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Školení pro hodnotitele 30/7/2014 Odbor.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Program “Evropa pro občany” Evropská komise Vzdělání a kultura.
Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Posuzování a hodnocení žádostí Programová oblast č.16 Odbor projektového řízení MK Oddělení fondů.
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
OMC Pracovní expertní skupina
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Program Evropa pro občany
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
PardubiceNK ČR - Školení projektových manažerů Program Culture Program Culture Podpora EU v oblasti kultury.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR MONITOROVACÍ VÝBOR Praha 21. ledna 2015 Milada Hroňková.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
REFERENČNÍ RÁMEC PRO UDRŽITELNÁ EVROPSKÁ MĚSTA Bc. Iveta Baťalová Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 4. srpna.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Interní postupy MAS Brdy
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Evropské hlavní město kultury 2015 Vyhlášení soutěže a informační den 10. února 2009 JUDr. Hana Běhanová, LL.M. – Interel, s.r.o.

Co je Evropské hlavní město kultury? Projekt EU ke „sblížení národů Evropy“ Cílem je vyzdvihnout bohatství, rozmanitost a společné rysy evropských kultur Dnes jeden z nejúspěšnějších projektů EU nejenom v oblasti kultury Úspěšná města těží z prestižního ocenění EHMK Titul uděluje Rada ministrů kultury na dobu jednoho roku Pravidla a náležitosti soutěže upravuje Rozhodnutí 1622/2006/EC

Historie Řecká iniciativa z roku 1983 s cílem posílení kulturní politiky v rámci agendy EU První ocenění uděleno v roce 1985 (Atény) 32 ocenění (např. Stockholm, Bruggy, Liverpool, Janov, Krakov, Porto atd.) od roku 1985 Formát soutěže se měnil (např. v roce 2000 bylo oceněno 9 měst včetně Prahy) Od roku 2007 získávají cenu dvě města (každé z jiného členského státu, podle harmonogramu do roku 2019) 2009: Linec (Rakousko) a Vilnius (Litva) Možnost připojení regionu k městu při kandidatuře

EHMK 2015 V roce 2015 bude cena udělena jednomu městu v Belgii a v České republice Šest let před tímto datem je zveřejněna výzva k podání žádosti (1. ledna 2009) Lhůta pro podání přihlášek je 31.10.2009 Přihlášky přijímá Ministerstvo kultury – řídicí orgán EHMK 2015 K tomuto datu je třeba zaslat přihlášku spolu s formulářem žádosti (formuláře poskytuje Ministerstvo kultury nebo jsou k dispozici na stránkách Evropské komise – administrátora soutěže EHMK)

Základní principy Pro udělení titulu není rozhodující historická proslulost města, ale KULTURNÍ PROGRAM V DANÉM ROCE → základní odlišnost od seznamu UNESCO Kulturní program v daném roce musí být VÝJIMEČNÝ → nikoli pouze obsahovat pravidelné akce Evropská dimenze soutěže EHMK → zdůraznění společných rysů a rozmanitosti evropských kultur Vhodná souvislost mezi programy obou měst vybraných v daném roce

Evropský rozměr projektu Kulturní program 2015 musí zdůrazňovat: Podporu spolupráce mezi kulturními institucemi, umělci a městy členských států ve všech oblastech kultury Bohatství a kulturní rozmanitost v Evropě Společné znaky evropských kultur Kandidátská města by měla poukázat na svou historickou úlohu v evropské kultuře a na současnou účast na evropském kulturním životě.

Evropský rozměr projektu Začlenění projektu do prioritních oblastí EU v oblasti kultury: Posilování nadnárodní mobility kulturních činitelů Podpora nadnárodního pohybu kulturních a uměleckých děl Podpora mezikulturního dialogu Výhodou pořádání mezinárodních konferencí a udělování evropských cen v daném roce

Začlenění občanů Vedle evropské dimenze druhý základní rozměr projektu V rámci občanského rozměru projektu je třeba: Zajistit účast občanů daného města a blízkého okolí a podnítit zájem občanů z jiných zemí → nutnost vyhnout se akcím místního významu Začlenit kulturní program 2015 do dlouhodobých rozvojových plánů → např. infrastruktury (nová muzea, divadla), pokud budou využívány i v budoucnu; opakování kulturních akcí započatých v roce 2015

Zkušenosti z úspěšných projektů Náměty pro úspěšnou kandidaturu: Vytvořit ucelenou koncepci Udržet neměnnost programu a rozpočtu Zajistit finanční a administrativní kapacitu Pečlivě vybrat partnery a projekty (usilovat o evropský rozměr) Nebát se kontroverzních či ambiciózních projektů Konzultovat kulturní činovníky Zajistit partnerství s podniky, sponzory (např. zvýhodněná doprava) Uvést s předstihem komunikační kampaň Zajistit nezávislost kulturního vedení projektu (z důvodu možné výměny politických představitelů) Navázat styky s úspěšnými uchazeči z minulosti Více informací viz „Palmerova studie“ o projektech Evropské hlavní město kultury, Evropské město kultury a Evropský měsíc kultury (1995-2004)

Výběr vítězného projektu O vítězi rozhoduje výběrová Komise: Skládá se ze 13 členů 7 členů nominováno evropskými institucemi: EK (2), Rada (2), EP (2), Výbor regionů (1) 6 členů nominuje řídicí orgán (MKČR), členové jsou bez vazeb na MKČR Všichni členové nezávislí odborníci bez vazeb na kandidující města Zasedání Komise nejsou veřejná Jednacími jazyky jsou čeština a angličtina, řídicí orgán zajistí simultánní překlad

Výběr vítězného projektu 2 fáze: Předběžný výběr (listopad 2009) – rozhodne o seznamu měst postupujících do závěrečného kola, výběrová Komise vypracuje detailní hodnotící zprávu, MKČR oficiálně schválí užší výběr Konečný výběr (2. polovina roku 2010) – Komise navrhne vítězné město Definitivní schválení vítězného města z Belgie a ČR na zasedání Rady ministrů kultury (jaro 2011)

Předběžný výběr Kandidáti předloží přihlášku a vyplněný formulář žádosti, v této fázi není nutné vyplňovat nepovinné položky Možnost doprovodit přihlášku podpůrnými materiály Povinné vyhotovení dokumentace v angličtině Před zasedáním Komise nejsou povoleny návštěvy kandidátských měst Počet výtisků: 12 v anglickém jazyce, 10 v českém jazyce

Předběžný výběr Kandidáti budou mít 30 minut na prezentaci projektu Komise bude mít 30 minut na doplňující dotazy Delegace kandidátských měst o maximálně 10 osobách

Konečný výběr Kandidáti předloží odpovědi na otázky, které byly v předchozí fázi nepovinné Kandidáti předloží odpovědi na další otázky formulované Komisí po užším výběru Kandidáti předloží další dokumentaci požadovanou Komisí Kandidáti doplní své žádosti Před konečným výběrem jsou možné návštěvy jednotlivých kandidátských měst. Pokud se Komise pro tuto variantu rozhodne, musí navštívit všechna města z užšího výběru.

Konečný výběr Kandidáti budou mít 30 minut na prezentaci projektu Komise bude mít 30 minut na doplňující dotazy Komise vydá odůvodněnou zprávu o vítězném městě, která bude obsahovat doporučení vybranému městu ke konkrétním opatřením

Monitoring Od jmenování vítěze po realizaci akce Monitorovací a poradní výbor (7 členů jmenovaných institucemi EU) Hodnocení pokroku v přípravách Poskytování rad vítěznému městu Kontrolování závazků v prioritních oblastech „Evropský rozměr“ a „Město a občané“ Monitorovací a poradní výbor vypracuje závěrečnou zprávu → na jejím základě Evropská komise udělí vítěznému městu cenu Meliny Mercouriové Cena obsahuje i finanční příspěvek 1,5 milionu eur

Evropské financování Cena pro vítězné město 1,5 mil. Eur (nejpozději tři měsíce před rokem 2015) Strukturální fondy (Evropský fond pro regionální rozvoj, Evropský sociální fond) na projekty: Zlepšení místní infrastruktury Posílení sociální soudržnosti Podpory místních politik inovace, růstu a zaměstnanosti Program Kultura (spravovaný Evropskou komisí – generálním ředitelstvím pro vzdělávání a kulturu), více informací o programu Kultura jeho využití poskytuje v ČR Institut umění (www.institutumeni.cz) Další iniciativy GŘ vzdělávání a kultura

Důležité dokumenty Rozhodnutí č. 1622/2006/EC týkající se projektu Evropského hlavního města kultury Pokyny pro města kandidující na titul Evropské hlavní město kultury Návrh pro vypracování žádosti o kandidaturu Jednací řád výběrové Komise

Kontakty, další informace Ministerstvo kultury Mgr. Magdalena Boučková Samostatné oddělení Evropské unie Maltézské náměstí 1 118 11 PRAHA 1 Tel.: +420 257 085 296 E-mail: magdalena.bouckova@mkcr.cz Web: http://www.mkcr.cz/evropska-unie/evropske-hlavni-mesto-kultury/default.htm Evropská komise DG EAC/Kulturní odbor (Culture Unit) MADO 17/64 1049 Brusel, Belgie Tel: 00 32 2 298 46 44 E-mail: Eac-Culture@ec.europa.eu Web: http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Děkuji za pozornost!