1 „ Rozvoj klíčových kompetencí lidí v ČR znamená dlouhodobou konkurenceschopnost a úspěch ekonomiky“ Strategie rozvoje kompetencí pro 21. století, 13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Jak se učí inovační podnikání
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Personální strategie mezinárodní firmy
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
Hlavní manažér SP Kvalita I
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Kariérové poradenství a podnikavost
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

1 „ Rozvoj klíčových kompetencí lidí v ČR znamená dlouhodobou konkurenceschopnost a úspěch ekonomiky“ Strategie rozvoje kompetencí pro 21. století, 13. října 2005 Martin Jahn Místopředseda vlády pro ekonomiku

2 Osnova 1.Strategie hospodářského růstu 2.Klíčové kompetence 3.Klíčové kompetence a trh práce 4.Příklady forem spolupráce vzdělávacích institucí a zaměstnavatelů 5.Klíčové kompetence a produktivita práce

3 1. Strategie hospodářského růstu Strategie hospodářského růstu (SHR) koncepční expertní dokument identifikuje růstové priority ČR do roku 2013 formuluje konkrétní doporučení k jejich dosažení základní hledisko použité při sestavování SHR - zvýšení konkurenceschopnosti ČR na mezinárodních trzích a zrychlení hospodářského růstu při respektování environmentálního a sociálního pilíře 20. července 2005 projednána a vzata vládou na vědomí

4 Strategie hospodářského růstu – vize Vize SHR: „Česká republika – znalostně-technologické centrum Evropy s rostoucí životní úrovní a vysokou zaměstnaností“ Vize v oblasti rozvoje lidských zdrojů: „Česká republika - země s kvalifikovanou, adaptabilní a mobilní pracovní silou, konkurenceschopnou v prostředí mezinárodní znalostní ekonomiky “

5 SHR – znalostní ekonomika Znalostní ekonomika hospodářský růst založený na znalostech tvorba přidané hodnoty na základě zúročení znalostí, nejen pouze díky manuální výrobě růst významu vzdělání a využití vědeckých poznatků z hlediska celkové konkurenceschopnosti země

6 Strategie hospodářského růstu - pilíře Pilíře Strategie hospodářského růstu Institucionální prostředí pro podnikání Zdroje financování Infrastruktura Rozvoj lidských zdrojů – vzdělávání a zaměstnanost Výzkum, vývoj a inovace

7 SHR a pracovní síla Konkurenceschopnost pracovní síly -kvalifikovaná pracovní síla (vzdělaná a odborně způsobilá) -mobilní (mobilita územní, mobilita profesní) -adaptabilní

8 2. Klíčové kompetence Přenosný a univerzálně použitelný soubor znalostí, schopností, dovedností a postojů, které potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro zapojení se do společnosti a úspěšnou zaměstnatelnost. (Zdroj: Výzkumný ústav pedagogický, 2005)

9 Klíčové kompetence a Lisabonská strategie Lisabonská strategie - stanoveno 13 dílčích cílů pro zvýšení efektivity vzdělávání Strategický cíl Rozvíjet klíčové kompetence ve společnosti založené na znalostech

10 Klíčové kompetence dle NÚOV Ústní a písemný projev Čtení a porozumění pracovním instrukcím Zběhlost v cizích jazycích Práce s čísly při pracovním uplatnění Schopnost rozhodovat se Schopnost řešit problém Schopnost nést zodpovědnost Schopnost týmové práce Schopnost vést Ochota učit se Zběhlost v používání výpočetní techniky Zběhlost v zacházení s informacemi Tučně - požadavky zaměstnavatelů na KK VŠ absolventů, s využitím NÚOV: Národní ústav odborného vzdělávání

11 Klíčové kompetence a SHR Pilíř 4: Rozvoj lidských zdrojů – vzdělávání a zaměstnanost Priorita – Podpořit rozvoj přenositelných dovedností absolventů Jazyková gramotnost Informační gramotnost Týmová spolupráce Prezentační a manažerské dovednosti Znalosti o zahájení podnikání podpora projektově řízené výuky podpora spolupráce škol a zaměstnavatelů

12 Klíčové kompetence a doporučení SHR Doporučení Nadále podporovat spolupráci zaměstnavatelů a středních odborných škol i vysokých škol v oblasti výkonu praxe studentů v rámci výuky – zapojením zaměstnavatelů do vzniku školních vzdělávacích programů, výuky, praxe a hodnocení výsledků. Doporučení Podpořit zavedení projektově řízené výuky zaměřené na získání prezentačních a manažerských dovedností, týmové spolupráce, včetně znalostí o zahájení podnikání. Doporučení Rozšířit výuku cizích jazyků, především angličtiny, a výuku v angličtině – zpracováním Národního plánu výuky cizích jazyků, důslednou implementací programů zvyšování jazykových kompetencí učitelů a podporou vzniku studijních programů v cizím jazyce.

13 Klíčové kompetence a doporučení SHR Pilíř 5: Výzkum, vývoj a inovace Priorita Zajistit lidské zdroje pro výzkum a vývoj v potřebné struktuře a na všech úrovních Zvýšení intenzity inovačních procesů brání nedostatek: dobře připravených iniciativních motivovaných lidí Doporučení Motivovat zájem o absolvování přírodovědných a technických studijních programů na vysokých školách, zejména zlepšením materiálních a technických podmínek pro výuku a výzkum i materiálních podmínek pro studium těchto oborů (stipendia apod.) – rozvojovými programy pro vysoké školy.

14 Klíčové kompetence a doporučení SHR Pilíř 1: Institucionální prostředí pro podnikání Priorita Zvýšit intenzitu podpory podnikání a lépe směřovat podporu MSP Doporučení Zlepšit investice do vzdělání, a to zejména v oblasti výuky a výměny zkušeností – umožnit daňovou slevu (odpočet) i na investice do vzdělání na straně podnikové. Dále rozšiřovat kurzy se zaměřením na podnikání a podnikavost na všech stupních výuky. S pomocí SF podporovat přenos znalostí z akademické sféry do prostředí MSP.

15 3. Klíčové kompetence a trh práce Požadavky zaměstnavatelů - význam klíčových znalostí, dovedností a schopností pro jednotlivé vzdělanostní skupiny zaměstnanců (čím nižší hodnota aritmetického průměru, tím důležitější), Zdroj: NÚOV, 2004

16 Klíčové kompetence a rámcové vzdělávací programy (RVP) – kurikulární reforma probíhající reforma obsahu a pojetí výuky RVP vytvářeny pro jednotlivé typy škol a jejich obory po maturitní úroveň důraz kladen na rozvoj klíčových kompetencí školy na základě RVP připravují školní vzdělávací program (ŠVP) ŠVP - prostor pro zapojení zaměstnavatelů

17 4. Příklady forem spolupráce vzdělávacích institucí a zaměstnavatelů – vzdělávací činnost Praktické vyučování na středních školách Členství odborníka z praxe ve zkušební komisi pro závěrečné zkoušky, ve zkušební maturitní komisi Praxe studentů terciárního studia Zadávání, vedení a oponentura diplomových a jiných prací Společná příprava i realizace studijních programů Účast odborníků z praxe na výuce Podpora uplatnění studentů/absolventů (career days) Působení akademiků mimo školu (například ve firmách) Společné akce např. konference, … Tučně: také obsahem podpory rozvojových programů vyhlášených MŠMT pro veřejné vysoké školy na rok 2006

18 IQ Auto - příklad spolupráce Projekt IQ Auto Účastníci projektu: - členské firmy Sdružení automobilového průmyslu - vzdělávací instituce (zejména SOŠ, SOU) - úřady práce Cíle: - přiblížit nabídku a poptávku na trhu práce v daném odvětví - spolupracovat při tvorbě a realizaci vzdělávacích programů - vytvořit podmínky pro vzdělávání pedagogů odborných předmětů Strategie: - založena na uzavření a plnění partnerských smluv mezi firmami, vzdělávacími institucemi a úřady práce

19 5. Rozvoj klíčových dovedností jako jedna z cest k růstu produktivity práce Produktivita práce: Technologie Pracovní dovednosti – klíčové dovednosti Motivace Zdroj: VÚPSV, Náklady práce 2004

20 Rozvoj klíčových dovedností jako jedna z cest k růstu produktivity práce IIP Standard rozvoje lidských zdrojů - OP RLZ od roku 2006 Jediným mezinárodně uznávaným standardem v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů, který sleduje schopnost podniku efektivně využívat a rozvíjet své zaměstnance. Získání osvědčení Investors in People je pro podnik zárukou špičkové úrovně řízení lidských zdrojů a důkazem, že rozvoj zaměstnanců je v souladu s rozvojem podniku. Standard pomáhá získat a udržet si motivované a vysoce výkonné lidi, kteří umí to co firma potřebuje Úspěch každé společnosti závisí na schopnostech jejích zaměstnanců. Dobrý podnik dělají dobří lidé. Investujte do nich! Zdroj: rozvoj lidských zdrojů, Pharewww.czechinvest.org

21 Děkuji za pozornost.