Tomáš Garrigue Masaryk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Digitální učební materiál naleznete v on-line verzi na...
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
DUM - Digitální Učební Materiál
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Tomáš Garrique Masaryk
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Číslo v digitálním archivu školy
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
postup tvorby prezentace
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vyhledávání dopravního spojení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New.
Procvičování vyjmenovaných slov po
Tomáš Garrigue Masaryk
Rok 1989 – sametová revoluce
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
IV/ Úhly příslušné k oblouku kružnice
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Václav Pospíšil CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.07/Po Autor materiálu:
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Tomáš Garrigue Masaryk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Tomáš Garrigue Masaryk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 5. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 22 název Tomáš Garrigue Masaryk anotace Žáci se seznámí s prvním prezidentem - T. G. Masarykem očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – mít základní poznatky o vzniku samostatné Československé republiky druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

TGM Narozen 7. března 1850 Hodonín, Rakouské císařství Zemřel 14. září 1937 (87 let) Lány, ČSR Choť Charlotte Garrigue Rodiče Josef a Terezie Děti Alice, Herbert, Jan, Eleanor, Olga Vzdělání Univerzita Vídeň

Čím byl T. G. Masaryk? Profese - kovář, zámečník, učitel, vědec Zaměstnání - politik, spisovatel, filosof, státník, prezident republiky - poslanec rakouské říšské rady a univerzitní profesor

Tomáš Garrigue Masaryk 1850 - 1937 „Tatíček Masaryk“ - tak ho lidé nazývali, byl to prezident osvoboditel, otec lidu - vyjadřovali mu tak velkou úctu i lásku.

„Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát.“ TGM jako prezident V roce 1918 se stal prvním prezidentem Československa. Byl označen za Prezidenta Osvoboditele (zákon č. 232/1935 Sb. z. a n., z 21. prosince 1935) a k 80. narozeninám byl přijat tzv. Lex Masaryk obsahující větu: „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát.“ T. G. Masaryk byl 17x navržen na Nobelovu cenu míru.

TGM byl moudrým státníkem, spisovatelem. Lidé si ho velmi vážili pro jeho skromnost. Volné chvíle trávil rád na prezidentském zámku v Lánech nedaleko Prahy. Chodil zde po parku, nikdy neměnil směr a trasu své vycházky. Pilně pracoval a uměl si vážit práce druhých.

TGM s dcerou Olgou vystupuje z vlaku v Táboře

Podpis TGM

Jízda na koni patřila k jeho velkým zálibám

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2010. ISBN 9788073201241. s. 6.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-10-05] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ Tomáš Garrigue Masaryk http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG Podpis http://commons.wikimedia.org/wiki/File:T._G._Masaryk_Signature.svg TGM na koni http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_102-11965,_Karlsbad,_Pr%C3%A4sident_Thomas_G._Masaryk.jpg TGM vystupuje z vlaku http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TGM_Tabor_21.12.1918_3462a.jpg