Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 24. 4. 2012. Nový začátek (New start)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 24. 4. 2012. Nový začátek (New start)"— Transkript prezentace:

1 Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 18 název Bitva na Bílé hoře anotace Žáci poznají příčiny, průběh bitvy na Bílé hoře. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – mít přehled o zásadních historických událostech v našich zemích druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 8.

3 Povstání českých stavů
Habsburští panovníci, kteří vládli po císaři Rudolfu II., stále více omezovali práva české šlechty a měst. Proto se v Praze sešli a sepsali svoji stížnost a 23. května 1618 se ji vydali předat na Pražský hrad zástupcům krále, který sídlil ve Vídni. Na Hradě však došlo k bitce, při které šlechtici vyhodili královské zástupce z oken do hradního příkopu = defenestrace. Tím začala válka mezi habsburským panovníkem a českými šlechtici. Válka se rozšířila do mnoha zemí a trvala 30 let. Proto ji nazýváme třicetiletou válkou.

4 Pražská defenestrace

5 Bitva na Bílé hoře Císař Ferdinand II. poslal do Čech armádu proti armádě českých šlechticů a měšťanů. Vojska se střetla 8. listopadu 1620 na Bílé hoře nedaleko Prahy. Česká vojska se dala brzy na ústup, neměla šanci proti přesile císařských vojsk.

6 Dobové vyobrazení bitvy na Bílé hoře

7 Vrchol návrší s pamětní mohylou

8 Potrestání českých šlechticů a měšťanů
Císař Ferdinand II. tvrdě potrestal vzbouřené české a moravské pány a měšťany. 21. června 1621 dal na Staroměstském náměstí postavit lešení a nechal popravit 27 vůdců povstání. Ostatním vzpurným šlechticům zabavil majetek a vyhnal je ze země. Nekatolíci museli přestoupit na katolickou víru = konec náboženské svobody v Čechách, kterou zaručil Rudolf II.

9 Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN s

10 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Defenestrace Dobové vyobrazení bitvy Vrchol návrší s pamětní mohylou


Stáhnout ppt "Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 24. 4. 2012. Nový začátek (New start)"

Podobné prezentace


Reklamy Google