Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 17. 5. 2012. Nový začátek (New start)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 17. 5. 2012. Nový začátek (New start)"— Transkript prezentace:

1 Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 20 název Baroko, prvky baroka anotace Žáci poznávají barokní kulturu. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – znát rozdíly způsobu života společnosti jednotlivých historických etap v kontextu světových dějin druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 8.

3 Rozvoj baroka Po skončení třicetileté války (po Bílé hoře)
v českých zemích nastává rozmach barokního umění. Nový umělecký styl se projevuje ve stavitelství, módě, malířství, sochařství, hudbě i literatuře. Cílem baroka bylo odpoutat pozornost člověka od běžných starostí a obrátit je k bohu a ke katolické víře.

4 Stavitelství Nejvýrazněji se vliv baroka projevil ve stavitelství.
Stavěly se chrámy, paláce a zámky, které udivovaly a udivují dodnes svou mohutností a krásou. Byly velmi bohatě zdobené zvenku i zevnitř. K výzdobě patřilo i velké množství soch a velkých obrazů ve zlacených rámech. Chrámy zastřešovala velká kopule.

5 Bohatá barokní výzdoba v kostele Svatých Janů v Brně

6 Kostel sv. Mikuláše na Malé Straně

7 Malířská výzdoba v kopuli Kostela sv. Mikuláše

8 Socha sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě v Praze

9 Zámek v Častolovicích ve východních Čechách

10 Rytířský sál s kazetovým stropem v Častolovicích

11 Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN s

12 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Výzdoba kostela v Brně Kostel sv. Mikuláše Praha Výzdoba kostela Socha Jana Nepomuckého na Karlově mostě Zámek v Častolovicích Rytířský sál


Stáhnout ppt "Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 17. 5. 2012. Nový začátek (New start)"

Podobné prezentace


Reklamy Google