Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM VY_32_INOVACE_E21.08 Ročník 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Název učebního materiálu Podnik veřejného stravování Prezentace Autor Ing. Hana Chládková Datum vytvoření 11. 12. 2013 Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního obru Kuchař-číšník. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o podniku veřejného stravování, jeho činnostech a organizačním uspořádání. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace obsahuje 14 snímků.
Hodnocení a odměňování pracovníků Podnik veřejného stravování OBSAH: Systémové pojetí podniku Pojem a znaky veřejného stravování Funkce podniku veřejného stravování Procesy podniku veřejného stravování Činnosti podniku veřejného stravování Organizační struktura podniku Řešené úlohy Zdroje
1. Systémové pojetí podniku VSTUPY VÝSTUPY MZ PLAT Výrobky Zaměstnanci podniku (práce) Majetek podniku (kapitál, přírodní zdroje) Služby hmotné Služby nehmotné Vědomosti a zkušenosti (know-how)
2. Pojem a znaky veřejného stravování Hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro širokou skupinu spotřebitelů. VNITŘNÍ VNĚJŠÍ Velký sortiment jídel a nápojů Sezónnost a kolísavost poptávky Nemožnost vyrábět na sklad Návyky spotřebitelů Krátkodobost výrobního cyklu Preference spotřebitelů Přetržitost výroby Hustota a rozmístění podniků společného stravování
3. Funkce podniku veřejného stravování Stravovací Společenskozábavná Ubytovací Poskytování širokého sortimentu jídel a nápojů pro velký okruh spotřebitelů. Poskytování tisku, hudby, společenských her, taneční zábavy. Poskytování ubytování za účelem odpočinku, rekreace nebo léčby.
4. Procesy podniku veřejného stravování Výkonné procesy Správní procesy Řídící procesy výroba úklid plánování a organizování doprava údržba vedení obchod opravy kontrola
Hodnocení a odměňování pracovníků 5. Činnosti podniku veřejného stravování řídící, organizátorská a kontrolní činnost zásobovací a skladovací činnost příprava jídel a nápojů prodej jídel a nápojů ubytovací a společenskozábavná činnost
6. Organizační struktura podniku Členění a seskupování prvků podniku členění PODNIK závody provozovny dílny pracoviště seskupování
Organizační struktura podniku veřejného stravování charakteristické znaky společného stravování funkce společného stravování množství a rozsah poskytovaných služeb právní forma podniku
Dvoustupňová organizační struktura Ředitel hotelu Provozní Ekonom a účtárna Sekretariát a právník Ubytovací středisko Kuchyně Odbytová střediska Sklad a technické zabezpečení
Třístupňová organizační struktura Ředitel podniku Obchodně provozní oddělení Ekonomické oddělení Právní oddělení Personální oddělení Oddělení marketingu Vedoucí hotelu provozovna 1 Vedoucí restaurace provozovna 2 Vedoucí kavárny provozovna 3 Provozní úsek Ekonomický úsek Technický úsek Skladovací středisko Výrobní středisko Odbytové středisko Středisko tech. zabezpečení
Hodnocení a odměňování pracovníků 7. Řešené úlohy Vstupy podniku veřejného stravování? Výstupy podniku veřejného stravování? Znaky podniku veřejného stravování? Procesy podniku veřejného stravování? zaměstnanci, majetek podniku, vědomosti výrobky, hmotné služby, nehmotné služby Vnitřní a vnější Výkonné, správní a řídící
Funkce podniku veřejného stravování? Pojem veřejného stravování? Organizační struktura podniku? Druhy organizačních struktur podniku veř. stravování? Stravovací, společenskozábavná, ubytovací Hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro širokou skupinu spotřebitelů. Členění a seskupování prvků podniku Dvoustupňová, třístupňová
Hodnocení a odměňování pracovníků 8. Zdroje MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. Díl, 1. vydání Praha: Fortuna 2000, ISBN 80-7168-671-9, s. 31 - 35. Prezentace neobsahuje obrázky.