Společenská odpovědnost organizací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Zavedení konceptu společenské odpovědnosti do orgánů veřejné správy
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obnovená strategie EU pro sociální odpovědnost podniků na období Komentáře a otázky Ivo Jupa.
Indikátory udržitelného rozvoje pro MČ Praha - Libuš Setkání k projektu „Strategicky se rozvíjející městská část Praha - Libuš respektující principy udržitelnosti/udržitelného.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Workshop ke konceptu společenské odpovědnosti firem - CSR - Klára Tichá partner rozvojového partnerství Equal Aspra, a.s. Moderní formy péče o zaměstnance.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
Společenská odpovědnost firem jako součást firemní strategie
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Jak se pozná sociální podnik
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
CSR Společenská zodpovědnost firem. Vývoj společenské zodpovědnosti Stát a církev=tradiční garanti, jejich role slábne Začátky CSR: 2.pol. 20.stol. V.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Corporate Social Responsibility Kristýna Hercegová, ES IMS EM029 Evropská ekonomická integrace - podnikový pohled JUDr. Václav Šmejkal Ph.D.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Předmět: STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 10: Společenská odpovědnost organizace VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
ŘÍZENÍ OBCHODU Katedra managementu Ing. Patricia Jakešová
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Corporate Social Responsibility
Společenská odpovědnost a školy
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společenská odpovědnost firem
UNIVEZITA SPOLUVYTVÁŘÍ SVOU ZEMI
Společensky odpovědné podnikání
Individuální dárcovství
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Společenská odpovědnost organizací Výhodná investice?

Co je společenská odpovědnost? „Dobrovolné integrování sociálních a ekologických hledisek do každodenních firemních operací a do vztahů s firemními stakeholders“ (Zelená kniha EU, 2001)

Co je společenská odpovědnost? „Kontinuální závazek chovat se eticky a přispívat k ekonomickému růstu a zároveň se zasazovat o zlepšování kvality života zaměstnanců a jejich rodin, stejně tak i lokální komunity a společnosti jako celku.“ (World Business Council for Sustainable Development, 1997)

Stát se do roku 2010 Strategický cíl EU „nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější znalostní ekonomikou schopnou udržitelného růstu (3%) s více a lepšími pracovními místy a s více posílenou sociální soudržností“ (Lisabon 2000)

Proč společenská odpovědnost? filantropie zachování života na Zemi (Planet-People-Profit) úloha států (regulace a stimulace) dobré jméno a udržitelnost profit

Proč společenská odpovědnost ve VS? je základem poslání úřadu úřad jde nad rámec platné legislativy v péči o kvalitu životního prostředí i kvalitu života občanů úřad může významně přispět ke svému dobrému jménu

Evropská sada indikátorů trvale udržitelného rozvoje pro veřejnou správu Základní indikátory: spokojenost občanů s místním společenstvím místní příspěvek globálním klimatickým změnám mobilita a místní přeprava cestujících dostupnost místních veřejných parků (prostranství) a veřejných služeb, kvalita místního ovzduší Doplňkové indikátory: cesty dětí do a ze školy udržitelné řízení místní samosprávy a místního podnikání, hluk udržitelné využívání půdy výrobky propagující udržitelnost

Cíle společenské odpovědnosti uspokojit očekávání zákazníků/občanů uspokojit očekávání ostatních zainteresovaných stran krátkodobý zisk/přínos nahradit dlouhodobou prosperitou LEPŠÍ MÍSTO PRO ŽIVOT

Cíle společenské odpovědnosti vybudovat společensky odpovědnou organizaci budování reputace a z ní plynoucí silná pozice v lokalitě přispět k udržitelnému rozvoji napomoci celkovému zlepšování stavu společnosti

Společenská odpovědnost (principy) dobrovolnost transparentnost prospěch pro zainteresované strany (stakeholdery) komplexnost průběžnost,…

Společenská odpovědnost Občan/zákazník musí mít důvěru v kvalitu poskytovaných služeb, zaměstnanec musí být přesvědčen o péči ze strany úřadu, veřejnost musí být přesvědčena, že úřadu jde i o její budoucnost (ochrana lidských práv, péče o ŽP a rozvoj regionu), etické kodexy chování úřadu (korektnost a transparentnost)

Hráči na poli společenské odpovědnosti státy národní a mezinárodní instituce Podniky (CSR)

Rada kvality ČR a společenská odpovědnost společenská odpovědnost jako jedna z priorit odborná sekce Rady kvality ČR pro společenskou odpovědnost organizací Národní cena ČR za společenskou odpovědnost

Odborná sekce Rady kvality ČR Společenská odpovědnost organizací Poslání: Podpora a koordinace konceptu společenské odpovědnosti v ČR Vize: Stát se uznávaným partnerem při podpoře a šíření myšlenek společenské odpovědnosti v ČR

Odborná sekce Rady kvality ČR Společenská odpovědnost organizací Strategie 2009 účast v realizaci Národní ceny kvality (Cena za společenskou odpovědnost) pořádání/spolupráce odborných akcí k problematice společenské odpovědnosti propagace konceptu společenské odpovědnosti vytvoření diskusního fóra k problematice společenské odpovědnosti