JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spory o doménová jména v ccTLD .cz
Advertisements

Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Správní právo Pojem správního práva.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Vedení správního řízení
Nástroje územního plánování
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
10. Právní odpovědnost a její druhy
Ochrana práv ve veřejné správě
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní předpisy ve zdravotnictví
Interpretace práva Jiří Vítek. Obecná charakteristika interpretace práva = výklad práva poznávací funkce a argumentační mezistupeň mezi tvorbou a aplikací.
Ochrana práv ve veřejné správě
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Správní činnosti.
Ochrana proti aktům Vězeňské služby ČR – aplikace správního řádu a soudního řádu správního JUDr. Faisal Husseini.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Právo pro podnikatele II
Kontrola veřejné správy
Správní právo procesní
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
Interpretace a aplikace práva
Shromažďování občanů M. Horáková. Právo shromažďovací Ústavní vymezení Právní vymezení: z.č. 84/1990 Sb., v plat. znění.
Řízení o přestupcích.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
DOVOLÁNÍ jako mimořádný opravný prostředek (§§ 236 – 243d)
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Teorie práva Základy práva
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Právo, právní norma a právní předpis. Principy a pravidla.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Realizace a aplikace práva Katedra práva.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Úvod do práva.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Proces správy daní Michal Radvan.
2. Správní trestání a správní delikty
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
Správní právo procesní
(přednáška k předmětu Základy práva)
Interpretace a aplikace práva
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právo.
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evidence tržeb ve světle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 2616
23. února 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D. Soukromoprávní řád II. Právní principy a normy, subjektivní soukromá práva a jejich ochrana JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.

Právní normy Pravidla a principy Existují nepsané právní principy? Terminologie Existují nepsané právní principy? Rozpor právních pravidel a kolize právních principů

Tzv. derogační pravidla I. Lex posterior derogat legi priori II. Lex specialis derogat legi generali III. Lex generalis non derogat legi priori specialis IV. Lex superior derogat legi inferiori

Kolize právních principů Poměřování (Srv. Pl. ÚS 4/94; Sb.n.u.ÚS sv.2, nález č. 46) Vhodnost Jinými slovy: skutečně se jedná o kolizi Principy musí být stejné právní síly. Potřebnost Cíl: zásah do jednoho principu může být přípustný jen v té míře, v jaké je nezbytně potřebný k ochraně jiného principu Proporcionalita v u.s.s.

Subjektivní práva Objektivní a subjektivní právo Objektivní právo: právní normy a jejich soubor Subjektivní právo: váže se k určitému subjektu Praktický problém zejména v právu veřejném. Př.: právní řád ukládá určitému orgánu nějakou povinnost. Je však otázka, zda této povinnosti odpovídá subjektivní právo soukromoprávním subjektům. Význam: mohou se tyto subjekty domáhat soudní cestou, aby daný orgán takto jednal? Např. povinnost uklízet ulice: lze se domáhat, aby obec uklidila?

Ochrana subjektivních práv Soudní ochrana subjektivních práv § 4 OZ § 12 NOZ Mocenský monopol státu Př.: A, který si pronajal nebytový prostor od B, odmítá po skončení nájmu, které nepopírá, tento prostor vyklidit. A má již nového zájemce. Může A vyklidit věci B, když je řádné uskladní na svůj náklad?

Svépomoc jako výjimka z mocenského monopolu státu § 6 OZ § 14 NOZ Svépomoc defenzivní (obranná) a ofenzivní (útočná) Zda je reakce: omisivní X komisivní Pb.: protiprávní stav (-) Klasická koncepce: Pb.: dikce § 6 Extenzivní aplikace: Pb.: vztah k nutné obraně?

Relikt socialistického práva: § 5 OZ: ochrana pokojného stavu Došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, lze se domáhat ochrany u příslušného orgánu státní správy. Ten může předběžně zásah zakázat, nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav. Tím není dotčeno právo domáhat se ochrany u soudu. Nejde o ochranu soukromého práva, nýbrž faktického stavu! Klasická koncepce: posesorní ochrana

Účel: Zabezpečení mírného soužití, spory je třeba řešit pokojnými prostředky; důsledek mocenského monopolu státu místní podmínky znají místní úřady Pb.: lokální vazby omezují akceschopnost Cíl: Předběžný zákaz do zásahu o pokojného stavu Uložení povinnosti obnovit předešlý stav

Předpoklady: Pokojný stav Zásah: jakékoli jednání, které mění dosud pokojný stav. Zřejmost: seznatelnost pro třetí osoby jako příčina narušení pokojného stavu Aktivní legitimace: (srov. § 6) z účelu tohoto ustanovení: ten, kdo je zásahem do pokojného stavu dotčen Pb.: může úřad ex offo, nebo jen k žádosti? Pb.: mohou třetí osoby? Pasivní legitimace: ten, jemuž je zásah přičitatelný, zejména ten, kdo jej způsobil (kausalita)

Proces: správní řízení Pb.: opravné prostředky Příslušnost: § 11 zákona č. 102/1992 Sb.: pověřené obecní úřady Vztah k soudnímu řízení: jen funkce předběžného řešení Nijak neomezuje v právu domáhat se ochrany soudní cestou Po právní moci soudního rozhodnutí ztrácí předchozí správní rozhodnutí účinnost. Vztah k předběžným opatřením vydaným v občanském soudním řízení (Slovanská epopej, Praha vs. Moravský Krumlov) Srov. III. ÚS 142/98