Informační centrum pro mládež v turnovské knihovně Mgr. Hanuš Karpíšek Seminář „Mladí v hledí knihovny II “ 26-27. 11. 2013 – Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Centrum celoživotního vzdělávání
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Centrum vzdělávání pedagogů odborných škol. Zahájení projektu: Ukončení projektu: Délka realizace projektu:19 měsíců.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Městská knihovna v Orlové. Současnost Období 60. až 90. let Období 20. až 50. let Obecná veřejná knihovna Čtenářský spolek Historie knihovny.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Informační systém pro mládež celostátní setkání zástupců ICM v ČR – představena Koncepce rozvoje ISM a metodika certifikace ICM NICM.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Název projektu: Ve škole po škole
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Informační centrum pro mládež v turnovské knihovně Mgr. Hanuš Karpíšek Seminář „Mladí v hledí knihovny II “ – Praha

Turnov středověké město na řece Jizeře zpracování drahých kamenů (český granát), šperkařství, dnes průmyslové město „Srdce Českého ráje“; krásná příroda; v okolí pískovcová skalní města, hrady, zámky; turistické centrum město Turnov má cca obyvatel (cca 1000 do 15 let) spádová oblast pro cca obyvatel (cca 2000 „cílovka“)

Městská knihovna Antonína Marka Turnov založena roku 1820 národním obrozencem A. Markem dnes knihovna se všeobecným fondem ( svazků včetně multimediálních nosičů a zvukových knih) zaměstnanci (7 úvazků +2VPP) 3 oddělení na hlavní budově a 5 poboček po Turnově registrovaných čtenářů rozpočet v posledních 5 letech cca ,- Kč

Záměr založení ICM (IBM) od r usilujeme o zřízení ICM respektive IBM v knihovně v souvislosti se vznikem nového oddělení multimédií a internetu (vzorem knihovna Nový Bydžov) v MKAMT nenabízíme krom běžných knihovních fondů a lekcí výchovy ke čtenářství nic mládeži starší cca 12 let nejsme ani schopni poskytovat ucelenější informace pro tuto věkovou kategorii, čehož bývají nebo by měly být městské knihovny naší velikosti už schopny 1. konzultační návštěva NICM v Praze (Senovážné nám.) nové odd. během r vzniklo, únor 2008 dovybaveno zřizovatelem odmítnuto navýšení pracovních úvazků záměr ICM respektive IBM odložen

Čajovna od r v suterénu otevřena čajovna, alternativní kulturní prostor polokomerčního charakteru, přirozené místo setkávání turnovských středoškoláků, mladí provozovatelé, nadšenci, otevřeno 18:00-22:00 (často ale přes půlnoc) hudba, čaje, vodní dýmky, promítání, soukromé párty bez problému, dobrá spolupráce, čajovna ale nevydělává 2010 mění se provozovatelé 2011 znovu se mění provozovatelé, Nová naděje, o.s. (při Jednotě bratské) změna čajovny i pojetí, návštěvnost klesá 2012 záměr zřídit ICM při čajovně ze strany Nové naděje úmrtí jedné z vedoucích osobností Nové naděje, ukončení provozu čajovny v září 2012

Projekt ICM záměr Nové naděje zřídit ICM při Jednotě bratrské podzim vznik „dětského parlamentu“ v Turnově (projekt Zdravá Města), jeho požadavek na vznik ICM město Turnov ochotno podpořit vznik ICM v knihovně, zejména jeho personální zajištění navýšením pracovních úvazků, a to v době kdy propouštěni úředníci (politická vůle) okamžitě oprašujeme starý záměr a transformujeme jej do rozšířeného projektu ICM propojeného s oddělením multimédií a volnočasovým klubem v suterénu knihovny prosinec 2012–leden změna rozpočtu, knihovna garantuje levné úpravy prostor svépomocí, minimální navýšení provozních nákladů (spotřeba energií), zřizovatel žádá informace o budoucím vícezdrojovém financování ICM

Realizace projektu ICM listopad–prosinec návštěvy NICM, ICM Lomnice n. P. konzultace na MŠMT o podmínkách pro plnohodnotné fungování a akreditaci ICM provozovaného knihovnou, příspěvkovou organizací, změna zřizovací listiny, dotace atd. studium klíčových dokumentů, koncepce ISM, podmínky akreditace, provozní řád, kompetence pracovníků, služby… leden–únor kompletní stěhování a optimalizace skladů knih (kapacita dostatečná), malování, podlahy, stěhování nábytku, nový nábytek, instalace PC, telefonů březen výběru nového pracovníka ICM duben základní zaučení pracovníka, návštěvy okolních ICM, vstup do AICM, účast na VH, komunita…

Otevření ICM 2. května konečně otevíráme web ICM – redakční systém sběr informací, potenciálně spolupracující organizace, instituce, sledování aktivit pro mládež v Turnově a okolí, časopis REMIX, první dvě akce ICM pro veřejnost… 1. projekt ICM, mediální výchovy do Grantového fondu Libereckého kraje, žádost úspěšná, realizace nikoliv… na konci zkušební doby pracovnice ICM odchází prázdniny zavřeno, ztráta 2 měsíců na přípravy, nový výběr pracovníka ICM září znovuotevření ICM listopad „povinné“ školení pracovníků ICM od NIDM

Propagace ICM listopad 2012–leden propagace ICM u zřizovatele duben propagace ICM ve školách po linii ředitelé- učitelé, u dalších organizací ve městě, na tiskovce města květen propagace ICM v místních médiích, mezi uživateli knihovny (letáky, záložky v knihách, na PC s veřejným internetem, weby) říjen masivní přímá propagace ICM na základních i středních školách, v domově mládeže, stánek AICM, tužky, letáky, obdržel prakticky každý 6-18 letý (1.500 ks) šuškanda - zabírají stolní společenské hry účast na veletrhu EDUCA 2013 v Liberci volnočasový klub zajímá ZŠ (odlehčení školního klubu)

Stávající služby ICM pro knihovnu běžné: počítače s veřejným internetem, Wi-Fi free spot, kopírování, tisk půjčování audiovizuálních médií na MC, CD, DVD a ve formátech MP, taktéž služby zvukové knihovny informační služby pro mládež dle kategorizace, tištěné i on- line (stále ve zpracování) šipky, hudební klávesy, deskové a společenské hry volnočasový klub – prostor pro pobyt dětí a mládeže jen tak nevtíravý „pedagogický dozor“ – informuje, hraje si, vzdělává „na vyžádání“

Očekávané služby ICM spolupráce s EURODESK, zprostředkovávání dobrovolnictví občasné programy, workshopy a akcičky pro mládež (dobrá praxe Měk Třinec, Litvínov a další…) vzdělávací aktivity pro 2. stupeň ZŠ a SŠ – podpůrná informační a mediální výchova dobrá praxe Měk Sedlčany, Polička a další…) otázkou – vydávání karet ISIC či jiných slevových pro mladé zapojování se do projektů sítě ICM, cílená spolupráce s organizacemi a institucemi pro mladé lidi Drobná vlastní projektová aktivita možná občerstvovací funkce v bývalé čajovně (museli by vést dobrovolníci)

Efektivní využití prostor i pracovníka v jednom prostoru výpůjční služby bývalého oddělení multimédií a internetu včetně základního zpracování dokumentů a katalogizace (základní knihovnické vzdělání) cca 20% činnosti všechny povinné služby ICM cca 30% činosti volnočasový klub, informační a mediální vzdělávání zbylých 50% činnosti v sálku dopoledne a večer probíhají další akce, např. pravidelně Virtuální univerzita třetího věku pro lidi „50+“ v čajovně pravidelné setkávání nevidomých a zrakově postižených v rámci Poradenského centra (Tyflocentrum Liberec, o.p.s. a SONS Jablonec nad Nisou), možná Rodáci

Proč akreditované ICM garantovaný rozsah otevírací doby (po-čt 13:00-18:00; pá 11:00-16:00) garantovaná kvalifikace a kompetence pracovníků ICM garantovaný rozsah a kvalita informačních služeb garantovaná dostupnost, otevřenost prostředí i jednání s „klienty“ (Evropská charta informací pro mládež) je to na poměry fungování knihoven byrokratičtější (zákl. dokumenty: Koncepce rozvoje informačního systému pro mládež v České republice; Metodický listk založení a činnosti ICM; Metodika certifikace ICM - základní pojmy; Metodika certifikace ICM; Kometenční profily pracovníků ICM…) Koncepce rozvoje informačního systému pro mládež v České republiceMetodický listk založení a činnosti ICM Metodika certifikace ICM - základní pojmyMetodika certifikace ICMKometenční profily pracovníků ICM Jistá prestiž, možnost vícezdrojového financování

ICM v knihovně dává smysl? ICM prostředek, stimul k dosažení požadovaného rozšíření služeb knihovny, nabídka věkové kategorii let (turnovské praxi zřemě půjde zejména o leté) možnost vícezdrojového financování ICM stimul pro zřizovatele, zaštítení ISM ze strany MŠMT, a to dlouhodobě akreditace, jistá garance, kontrola kvality stimul pro nás do knihovny dovnitř, jak zkvalitnit a řešit info-služby pro mladé vzájemné obohacení se a prolnutí tradičního prostředí knihovny a komunitou lidí kolem ICM (SVČ, DDM zéž „domečky“, nízkoprahy, kluby mládeže, NNO…) odpovídá novému komunitnímu pojetí knihovny Bude takto pojaté ICM efektivní? Je to hlavně o lidech…

Děkuji za pozornost Hanuš Karpíšek Tel