POSTAVENÍ MENŠÍCH KOGENERAČNÍCH ZDROJŮ (DE) V ČR A EU Osnova: 1.Obecný přehled energetické účinnosti ve světě, ekologické dopady, vlivy, … 2.Možnosti řešení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MENŠÍ ZDROJE KVET V ČR A V EU PO JEJÍM ROZŠÍŘENÍ
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

POSTAVENÍ MENŠÍCH KOGENERAČNÍCH ZDROJŮ (DE) V ČR A EU Osnova: 1.Obecný přehled energetické účinnosti ve světě, ekologické dopady, vlivy, … 2.Možnosti řešení globálního problému – KVET, DE 3.Jak se vyvíjí a bude vyvíjet postavení KVET a DE v rámci EU (a tím i ČR)

CELOSVĚTOVÁ VÝROBA ELEKTŘINY

VÝROBA ELEKTŘINY V EVROPĚ

SVĚT A EVROPA V ČÍSLECH: Celosvětově vyrobíme ze 100% paliva pouze 32,7% elektřiny, v Evropě 33,2%!!! Ještě horší je účinnost v dopravě! Příklad: jeden rohlík sníme a dva vyhodíme!!! Pouze celosvětové T&D ztráty ve výši 1338 TWh by stačily na pokrytí spotřeby domácností a služeb v celé Evropě! T&D ztráty pouze v Evropě jsou 7 x vyšší, než celková spotřeba elektřiny v ČR! Ztráty nevyužitím tepla při výrobě elektřiny jsou minimálně 12 x vyšší než T&D a to není akceptovatelné v budoucnosti!!!

DALŠÍ FAKTOR – SPOTŘEBA VODY PRO CHLAZENÍ KONDENZAČNÍCH ELEKTRÁREN Podíl spotřeby chladící vody na celkové spotřebě vody : Německo: (1997): 59% UK(2000): 38%

KLIMATICKÉ A ENERGETICKÉ PORUCHY (V budoucnu běžná věc?)

Případ zmizení Rýna Nákladní a výletní lodě na nejrušnější evropské cestě jsou zablokovány na mělčině U Koblenz je pouhých 38 cm vody. VODA

VÝPADEK PROUDU V USA 14. –

USA – srpen 2003 SPOLEHLIVÁ DODÁVKA JE JEDNÍM Z HLAVNÍCH CÍLŮ ENERGETIKŮ

Itálie – září 2003

PŮJDE SVĚT SMĚREM KE KJÓTU NEBO OD KJÓTA? Cíl EU v roce 2010 snížit o 8%!

nové vysoce účinné technologie výrobní části menší jednotky, cesta k decentralizaci (mikrokogenerace, stirlingův motor, PČ, mikro turbíny) liberalizace celého sektoru, rovné podmínky – povede v budoucnosti k k tržnímu prosazení se účinnějších technologií. Dočasně je celosvětově nutná podpora – viz. Direktiva o KVET. plnění stávajících a připravovaných evropských energetických direktiv obchod s emisemi KLÍČOVÉ FAKTORY, TRENDY

Uvedená situace přinese : vyšší riziko pro investory nižší zisky kratší doba pro investiční rozhodování mnoho těžko řešitelných otázek Tradiční obchod s elektřinou bude stále více pod tlakem : Liberalizace, deregulace a konkurence Růstu KVET – nyní 10%, předpokládaný růst na 20% a více Cíl EU v OZE 15%, zejména po roce 2010 Obchod s emisemi KLÍČOVÉ FAKTORY, TRENDY

INVESTICE DO POŘÍZENÍ NOVÝCH NUTNÝCH ZDROJŮ DO R 2020 (EU)– MOŽNÝPŘÍNOS DE

TÉMĚŘ POLOVINA NUTNÝCH INVESTIC V EU JE NA T&D SYSTÉM Plánované investice do energetiky v EU v letech 2001 až 2030

Ceny elektřiny v EU byly pod úrovní prosté reprodukce Trh s plynem zůstává stále neotevřen, ceny plynu se pohybují s cenou ropy Je téměř nemožné postavit jakoukoliv novou výrobní kapacitu Od roku 2005 se může objevit nedostatek výrobních kapacit EVROPSKÉ ZEMĚ, SITUACE

Pokračující liberalizace na trhu s elektřinou a plynem Naproti tomu je trh s uhlím a ropou již plně otevřen Direktivy EU v r pro elektřinu a ´v r pro plyn Direktivy tvoří pouze základní rámec, sjednocují kroky v jednotlivých zemích EU, kde: – Každá země volila jiný přístup – Každá země zvolila různou rychlost otevírání trhu při respektování konečných termínů - Každá země regulovala svůj trh odlišně Přibývají další nové předpisy EU EVROPSKÉ ZEMĚ, SITUACE

HARMONOGRAM PŘÍPRAVY SOUVISEJÍCH ZÁKONŮ EU Příprava zavádění platnost ROK Směrnice KVET Obchod s emisemi Elektřina a plyn Provedení staveb Energetická účinnost a energetické služby

JAK BUDE VYPADAT SKLADBA NOVÝCH ZDROJŮ V NĚMECKU PŘI RESPEKTOVÁNÍ KJÓTSKÉHO PROTOKOLU? BOUŘLIVÝ ROZVOJ MIKROKOGENERACE

DIRECTIVA 2004/8/EC z 11 února 2004 Na podporu kogenerace, založené na výrobě užitečného tepla na vnitřním evropském trhu a doplnění Direktivy 92/42/EEC Publikováno v Official Journal dne

STRUČNÝ OBSAH DIREKTIVY Definice – klíčové pojmy včetně mikro Garance původu analýza národního potenciálu států EU Podpora vedoucí směrem k „vysoce účinné kogeneraci“ zjednodušení administrativního procesu, zejména malé a mikro nediskriminační podmínky pro vstup do sítí obousměrné zpravodajství založená na nových iniciativách Společné kritérium účinnosti – min. 10% úspora ve srovnáním s oddělenou výrobou

Dva roky na přijetí do národní legislativy Vytvoření nutného právního rámce pro implementaci Vytvoření systému pro vydávání „garance původu“ Zvážit podpůrný mechanismus tak, aby byly splněny cíle a využit potenciál roční statistické zpravodajství Pravidelné zpravodajství a vývoj pravidel IMPLEMENTACE V ČLENSKÝCH STÁTECH

Provést seriózní analýzu potenciálů Identifikovat potřeby tepla a chlazení Která část potenciálu by měla být vyplněna s rozdílnými ekonomickými kritérii? Palivová dostupnost, dostupnost technologií Mikrokogenerace Soulad národních cílů s plněním Kjóta Identifikovat národní cíle IMPLEMENTACE V ČLENSKÝCH STÁTECH

Garance původu jako nástroj pro výrobce na trhu s vysoce účinné kogenerace Národní analýza potenciálu: Členské státy musí připravit seriózní analýzu Identifikované potenciály budou neprodleně vyžadovány k plnění Analýza musí být výzvou pro podnikatelský sektor Záruka pro férové a nediskriminační prostředí: Vstup do sítě Administrativní procedury DOSTUPNÉ NÁSTROJE

Stávající státní podpora je žádaná a potřebná Interakce s jinými nástroji – emisní obchodování Konec března: Národní alokační plány sehrají důležitou roli v KVET byznysu Bezpečnost dodávek: Ne pouze závislost na importu (není problém ČR) Je potřebný rozumný mix v čase a místě mezi poptávkou a nabídkou Energetické provedení budov – Directiva 2002/91 Integrace KVET – povinnost prověřit….. Energetická účinnost – ročně o 1% ušetřit…… DIREKTIVA KVET NENÍ SAMA!!!

Direktiva 8 tvoří rámec pro budoucí rozvoj KVET Direktiva definuje nástroje podpory Komise připraví implementaci Členské státy musí implementovat Členské státy musí připravit požadovanou dokumentaci KVET je levnou cestou k dosažení potřebných energetických úspor a redukci emisí KVET zvyšuje spolehlivost a bezpečnost dodávek KVET nabízí místní produkci v blízkosti odběratele DÍLČÍ ZÁVĚR

JAK VYPADÁ SOUČASNOST U NÁS? Potřeba nových centrálních zdrojů v ČR není aktuální, 30% elektřiny jde na export Bude třeba plnit potenciál pro KVET a ne dále dolovat cennou surovinu, jakou uhlí je ze země a neúčinně ji pálit. Tu je třeba šetřit do budoucnosti. Není nutná 130% soběstačnost v palivech a vyvážet nízkou účinnost Je-li naším národním cílem nezávislé a úsporné státní energetické hospodářství, pak musíme nalézt a nastavit daně a zákony tak, abychom ho dosáhli. Nelze pouze prosazovat variantu s využíváním pouze hnědého uhlí a jaderné energie. Prakticky monopolní těžební společnosti v kombinaci s víceméně monopolním výrobcem elektřiny vyvážejí naše životní prostředí v podobě emisí a jaderného odpadu

JAK JE TO S EMISEMI SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ U NÁS?. Emise skleníkových plynů na obyvatele jsou v ČR asi o 1/3 vyšší než v členských státech EU a v přepočtu na jednotku HDP jsou více než dvojnásobné. Snížení emisí oxidu uhličitého na obyvatele do roku 2020 o 30 procent v porovnání s rokem 2000, to je cíl Národního programu na zmírnění dopadů změny klimatu, který schválila vláda Je třeba snížit energetickou náročnost v oblasti výroby, distribuce a konečné spotřeby energie na 60 až 70 procent současné spotřeby primárních energetických zdrojů v roce 2030

ÚPLNÝ ZÁVĚR Postavení menších kogeneračních zdrojů v EU vidím pozitivně. Jsem rád, že EU na rozdíl od USA a Ruska vidí nutnost změnit energetické myšlení lidstva. Věřím, že si ČR nevyloží vše po svém a k problému se postaví seriózně. Je opravdu nejvyšší čas se chovat energeticky rozumně!!!!!