Test Management Praha květen-červen 2006 upraveno: listopad 2009 Dušan Vaněk Principal Specialist in Enterprise Architecture and Quality Assurance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě v době recese či krize je to velmi aktuální otázka. Jak to poznat? Ti, kdo řídí podnik, některé typy znají. Většina manažerů však přivítá mít špičkového.
Advertisements

Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Practice with the Conditional Change the following sentences to the conditional, according to the model. Vzor: Nemám peníze a nemohu si koupit auto. Kdybych.
Time management.
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Jdeme do hloubky: týdenní report
Zlepšování jakosti.
TRANSFORMACE. Transformace mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy nepružná organizace nepružná.
Efektivnost řídící práce
Monitoring a měření při ověřování kvality produktu Dušan Vaněk
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
DESATERO DO ŽIVOTA.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Proces řízení projektu
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Air Products Company Confidential 25. března 2013 Co je nového v aplikaci AgentsPlus?
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Troška idealismu nezaškodí.... celá řada přístupů metodika vývoje by se měla vždy přizpůsobovat konkrétním podmínkám nejedná se o normu, absolutní pravdu.
1.Management? 2.Management jakosti?
použitelnost webu (usability)
X13PMT 3. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:17. září 2012 Číslo.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
BugZilla Lite Nedopusťte aby se brouci množili
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, až se jednou provdáme a nebo oženíme, budeme mít děti atd. Pak jsme otrávení, že naše děti nejsou dost velké.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Botanická zahrada Dalovice Virtuální procházka reálným areálem.
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
Investujte do úspor. Zlepšete prodej a marketing Přehled o Vašich zákaznících, obchodních aktivitách a příležitostech – Kdokoliv kdykoliv ví o všem, co.
Výběr problému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.15: Výchova.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Jazyková příprava Skupiny ČEZ
K k SALON - ZUZKA z z u u a a z z MÓDNÍ NÁVRHÁŘSTVÍ.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Systém manažerského sledování a řízení projektů Představení možností, přínosů a řešení Done, s.r.o. Na Krčské stráni 1434/ Praha 4 Tel.: Fax:
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
První zaměstnání Petr Machala.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
„Řízení lidských zdrojů /HR/ je jedním z hlavních úkolů managera a nikdo to za něho nemůže udělat“ Roman Vacho© City Hotel Park Dolný Kubín.
Rozhodovací procesy.
Time management.
Téma: Audience – V. Havel
Dimenze kvality FURPS+
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Manager nebo leader? Management je pozice
SITUACE – region Zlínsko Určete priority / identifikujte problémy v rámci regionu: kontaminace povrchových vod Jaké hlavní kontaminanty jsou pro vody.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Název společnosti Produkty a služby
Million Leaders Mandate
Základní informace k ŠAP a PA
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Typ klienta.
Magistrát města Ustí nad Labem
Practice with the Conditional
iMUNIS Portálové řešení pro obce
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Název společnosti Obchodní plán.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Test Management Praha květen-červen 2006 upraveno: listopad 2009 Dušan Vaněk Principal Specialist in Enterprise Architecture and Quality Assurance

Test Management?  jako řídící aktivity v procesním oboru testování  jako správa elementů testů a testování  jako schopnosti role Test Manager správně rozhodovat a řídit  jako schopnosti role Test Manager sociálně a pschologicky působit v týmu testování a v jeho okolí

První blok Dobrý sluha,......špatný PLÁN

Výjimka?  Podle vyjádření Test Managera byla aplikace oklikána a zdá se být vpořádku. (vyjádření v „project status report“ ze skutečného projektu)

Výjimka?  Podle vyjádření Test Managera byla aplikace oklikána a zdá se být vpořádku. (vyjádření v „project status report“ ze skutečného projektu)

Výjimka?  Podle vyjádření Test Managera byla aplikace oklikána a zdá se být vpořádku. (vyjádření v „project status report“ ze skutečného projektu)

Výjimka?  Podle vyjádření Test Managera byla aplikace oklikána a zdá se být vpořádku. (vyjádření v „project status report“ ze skutečného projektu)

Výjimka?  Podle vyjádření Test Managera byla aplikace oklikána a zdá se být vpořádku. (vyjádření v „project status report“ ze skutečného projektu)

Očekávání okolí od testování?  Sepište seznam zákazníků a stakeholders procesu testování  Sepište potřeby, které kdo má směrem k testování (vyčistěte je od přání, které nejsou potřebami – od „chtíčů“)  Vyhledejte ty potřeby, které jsou společné všem a které má jen někdo  Zobecněte potřeby do „co nejvyšších skupin“

Očekávání testování od okolí?  Obdobně jako u předchozího  Porovnejte, jak se liší očekávání „zvenku“ a „zevnitř“

 neplánuj věci, které zatím neznáš...plánuj, jak se dobereš k jejich poznání a k jejich řešení  žádný plán bitvy nepřežije první srážku s nepřítelem

 Miluji termíny. Hlavně se mi na nich líbí ten obrovský rachot, se kterým se řítí okolo mne. Douglas Adams, autor knihy „Stopařův průvodce po galaxii“

Úkol  sestavte si seznam:  co byste do Test Plan zařazovali  co ne  případně opatřete informacemi, co budete pravidelně přeplánovávat  co by mělo zůstat staticky naplánováno  můžete též provést rozdělení na:  General Test Plan  Cycle Test Plan  předpoklady:  víme, že pro zaměřování bude obhospodařován  Test Target List  Test Case List  a Test Strategy  a nepleteme si plán s odhadem!  a buďme si též vědomi, že „harmonogram ≠ plán“!

Druhý blok V kříži nitek zaměřovače správného střelce

 Jak to, že se v produktu našly nedostatky i po nasazení u zákazníka?  Jak to, že jste neotestovali vše?  Jak to, že jste neotestovali „X“, když to je tak důležité?  To jste měli předpokládat, že to bude třeba testovat!  co ve vás tyto otázky vyvolávají?  zkuste na ně odpovědět  co byste na ně bývali odpověděli před vaší testerskou kariérou?

Pokračujeme  To jste odborníci, když nevíte co a jak otestovat, aniž bychom vám dodali podklady? To jsme si to mohli testovat sami!  To si ten požadavek nemůžete domyslet sami? To jej budeme jen kvůli vám pořád předělávat a zlepšovat?  Tak to vezměte postupně podle funkční specifikace!

A do třetice  Tolik času a peněz na testování nemáme!  Pořád něco připravujete a nic netestujete! To nestihnete otestovat!  Vy s tím naděláte cavyků! Vyberte prostě, co je třeba testovat a hlavně najděte všechny chyby!  Mám špatný pocit, že jsme zapomněli otestovat něco důležitého!

 zaměřuj své úsilí v testování...a zaměření zpřesňuj  když nevíš, kam pluješ, není ti žádný vítr dobrý

Co vítězí, Urgency nebo Severity?  vítězí přístup podle priorit! ...které bez prozkoumání Test Targets ...a znalosti:  Urgency (míra naléhavosti)  Severity (míra závažnosti, rizika při nesplnění)  Diligence (míra pozornosti, pečlivosti, péče)  a dalších atributů  nelze sestavit, ani uplatnit!

Úkol  Sepište seznam situací na projektu, které ztěžují či znemožňují zaměřit testování na Test Targets

Třetí blok Pozdní rozhodnutí......jako by nebylo. Špatné rozhodnutí......kéž by nebylo.

Vše koupit a vše pak přečíst? Nekupuji vše, co bych chtěl Ba ani vše, co bych potřeboval Mnoho knih přečtu mnohem později, než jsem plánoval...některé dokonce nikdy...a nelituji, že jsem je koupil

Mám (čas, peníze) jen na 2 knihy Podle čeho se rozhodnout, když mám několik variant? Jak zvládnout rozhodnutí včas?

Vím-li přesně, co hledám......jak to vůbec najdu?... a jak to najít včas?

I další otázky Než začnu číst po roce druhý díl, mám si znovu přečíst první díl, když si jej pamatuji? Mám si koupit druhé vydání... a mám jej celé přečíst?

Šelmostroj testování

Rekapitulace

 neplánuj věci, které zatím neznáš...plánuj, jak se dobereš k jejich poznání a k jejich řešení  zaměřuj své úsilí v testování...a zaměření zpřesňuj  přizpůsob připravené sady testů potřebám aktuálního cyklu testování...a vyber jen to nejnutnější  sleduj elementy testování a elementy související...a vyhodnocuj je  nečekej se zveřejněním informací...a i nepříznivými informacemi uklidňuj stakeholders (informacemi je zapoj do dění)

ADASTRA Apliqua, s.r.o. Benešovská 10, Praha 10 Tel , fax Stejně rychle vyvíjíme i naše aplikace Pojďte vyrůst s námi… Rychle se vyvíjíme