Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Ústava ČR a politická soutěž
Ústava ČR Střední odborná škola Otrokovice
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
TEST 17. POLITOLOGIE
Právní aspekty podnikání
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Kontrola veřejné správy I.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Ústava ČR Pavel Šuranský.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Dělba moci Moc soudní.
Nejvyšší kontrolní úřad
Státní symboly Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Norma, právo, forma zákonů
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
ÚSTAVA.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
VLAST 6. ročník.
Veterinární a potravinářská legislativa
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Ústava
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Základy práva T5 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Státní symboly České republiky
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY

Pojem ústavního práva Ústavní právo je soubor právních norem upravujících nejdůležitější právní vztahy ve státě, a to : upořádání státu, typ státu, charakteristiku státního zřízení upořádání státu, typ státu, charakteristiku státního zřízení rozdělení a výkon státní moci (zákonodárná, výkonná a soudní) a správy ( nejvyšší orgány státní moci a správy) rozdělení a výkon státní moci (zákonodárná, výkonná a soudní) a správy ( nejvyšší orgány státní moci a správy) základní práva a svobody občanů základní práva a svobody občanů

Prameny ústavního práva Pramenem ústavního práva jsou :  ÚSTAVA  ÚSTAVNÍ ZÁKONY, které tvoří vrchol právního řádu.

Ústava je nejvyšší právní předpis státu, má nejvyšší právní sílu. Ústava je nejvyšší právní předpis státu, má nejvyšší právní sílu. Může být měněna a doplňována pouze ústavními zákony. Může být měněna a doplňována pouze ústavními zákony. Všechny ostatní právní předpisy musí být s ústavou v souladu, nemohou jí oporovat Všechny ostatní právní předpisy musí být s ústavou v souladu, nemohou jí oporovat Případný nesoulad v právním řádu řeší Ústavní soud, který má sídlo v Brně. Případný nesoulad v právním řádu řeší Ústavní soud, který má sídlo v Brně.

Ústava představuje specifický právní akt, který se od jiných právních norem liší jak obsahem, tak formou. Obsah – ustanovení ústavy se týkají struktury, kompetencí a funkcí státních orgánů. Forma – od jiných součástí právního řádu se liší názvem ( ústava, ústavní zákon), právní silou a formou schvalování ( tzv. kvalifikovaná většina- schvalovat, měnit, nebo rušit ústavu lze jen 3/5 většinou všech poslanců a 3/5 většinou přítomných senátorů).

Hlavní prameny ústavního práva 1. ústavní zákon ČNR č.1/1993 Sb., Ústava ČR Ústava ČR 2. usnesení předsednictva ČNR č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod, Listina základních práv a svobod, která je dle čl. 3 ústavy součástí ústavního pořádku ČR. Oba právní předpisy nabyly účinnosti dnem a tvoří jeden celek – Ústavu ČR.

Ústavu ČR tvoří :  Preambule  113 článků rozdělených do 8 hlav : hlava první- Základní ustanovení hlava druhá- Moc zákonodárná hlava třetí- Moc výkonná hlava čtvrtá- Moc soudní hlava pátá- Nejvyšší kontrolní úřad hlava šestá- Česká národní banka hlava sedmá- Územní samospráva hlava osmá- Přechodná a závěrečná ustanovení

Preambule Preambule je úvodní slavnostní prohlášení ústavy, které obsahuje historický nástin vývoje naší země, je zde vyjádřena věrnost občanů tradicím země.

HLAVA PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

V hlavě první jsou zakotvena ustanovení, odrážející charakter a podstatu státu:  státní zřízení – Česká rebublika, jednotný, svrchovaný a demokratický stát  zdrojem věškeré státní moci je lid

 každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá  ústava může být měněna nebo doplňována pouze ústavními zákony  hlavním městem ČR je Praha

Státní symboly ČR Státní symboly jsou zákonem stanovené znaky, kterými stát označuje svou svrchovanost a tyto jsou projevem státnosti. Státními symboly se stát reprezentuje ve vztahu k jiným statům, vyjadřuje jimy svou historii, územní vývoj, státoprávní povahu i národní identitu. Podoba státních symbolů má své historické opodstatnění.

Malý státní znak

Velký státní znak

Státní barvy

Státní vlajka

Vlajka prezidenta republiky

Státní pečeť

Státní hymna