Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPOLUPRÁCE V PROCESU STRATEGICKÉHO PLÁNOVÁNÍ MIKROREGIONŮ VYUŽITÍ METODICKÝCH PŘÍSTUPŮ K PROBLEMATICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Metodická podpora plánování obcí ze strany MMR
Strategický plán rozvoje města Tišnov Úvodní prezentace
Program rozvoje města Železný Brod 1. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ZDŮVODNĚNÍ ● FUNKCE ● ČINNOST ÚLOHA ČLENŮ ● HARMONOGRAM
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Programové dokumenty mikroregionů jako faktor jejich rozvoje
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROBLÉMY A VÝZVY REGIONÁLNÍ POLITIKY V ČR Z POHLEDU REGIONÁLNÍ PRAXE Rozvoj regionů a 10 let regionální.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství FAKTORY EFEKTIVITY SPOLUPRÁCE OBCÍ FINANCOVÁNÍ SVAZKŮ OBCÍ Práce s mikroregiony na úrovni krajů Metodika.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionální politika RP ČR.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství Informační a metodická podpora: Informační a metodická podpora: duh
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Regionální politika ČR
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Transkript prezentace:

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPOLUPRÁCE V PROCESU STRATEGICKÉHO PLÁNOVÁNÍ MIKROREGIONŮ VYUŽITÍ METODICKÝCH PŘÍSTUPŮ K PROBLEMATICE ROZVOJOVÝCH DISPARIT V KRAJÍCH Práce s mikroregiony na úrovni krajů Metodika tvorby a využití rozvojových dokumentů mikroregionů Ústav územního rozvoje, 26. listopadu 2008

Společnost pro regionální ekonomické poradenství ROZVOJOVÝ INTERAKTIVNÍ AUDIT  Aktuálně řešený projekt č. WD programu MMR ČR.  Hlavním cílem je  vypracovat metodiku efektivního poznávání regionů a identifikace jejich žádoucích rozvojových záměrů („AUDIT“)  a návazně k tomu v součinnosti s relevantními aktéry („INTERAKTIVNÍ“)  navrhnout nastavení takových nástrojů regionální politiky, které umožní dynamizovat žádoucí a akceptovaný rozvoj daných regionů („ROZVOJ“).  Projekt se věnuje některým problémům a výzvám v oblasti regionální teorie i praxe odrážejícím dopady aplikace regionální politiky v podmínkách různých regionů v ČR. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VYBRANÉ PROBLÉMY PODVAZUJÍCÍ EFEKTIVNÍ APLIKACI REGIONÁLNÍ POLITIKY V ÚZEMÍ  Konfrontace věcného vymezení problémů z pohledu „centra“ a jejich vnímání na regionální a místní úrovni.  Nesoulad mezi centrálně nastavenými nástroji a schopnostmi (možnostmi, kompetencemi…) regionálních a lokálních subjektů je účinně využít.  Nedostatečné poznání vazeb mezi jednotlivými nástroji a účinnosti jejich dopadů na změny řešené situace.  Postupná transformace regionální politiky na „čistě“ dotační politiku.  Rezignace na koncepční aplikaci regionální politiky a tím zesílení volné soutěže subjektů o získávání dotací.  Zjednodušující přístupy ke klasifikaci problémových území. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství REGIONÁLNÍ POLITIKA A MIKROREGIONY +Mikroregionální úroveň jako optimální prostor pro řešení rozvojových problémů. +Vznik na základě iniciativy zezdola. +Značná podpůrná iniciativa ze strany krajů. -Ne vždy existuje územní soulad mezi mikroregionem a územím optimálním pro řešení problémů. -Bílá místa (nezařazené obce) a překryvy (vícenásobné členství) komplikují formalizaci této platformy jako základního realizačního rámce regionální politiky. -Nedostatečné legislativní a související systémové zázemí.  Nedostatečné působení „koordinátorů“ či manažerů. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ  Nastavení rozvojových směrů.  Efektivní využití zdrojů – územní, lidské, finanční.  Nástroj pro tvorbu konsenzu a východisko pro spolupráci.  Programování jako nástroj regionální politiky  Veřejná správa x soukromý sektor: důležité pro oba sektory, ale rozdílné vstupy, procesy tvorby i způsoby realizace. ÚÚR Brno, Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionů

Společnost pro regionální ekonomické poradenství DÍLČÍ KROKY PROCESU TVORBY KONCEPČNÍCH DOKUMENTŮ  Vytvoření organizační struktury subjektů zapojených do zpracování dokumentu a stanovení způsobu jednání.  Příprava jednotlivých částí dokumentu a jejich projednávání (pracovní, konzultační skupiny a jiné).  Veřejné diskuze k dokumentu.  Připomínkové řízení a jeho vyhodnocení.  Dopracování dokumentu do finální podoby.  Schválení dokumentu orgány pořizovatele. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROBLÉMY STRATEGICKÝCH DOKUMENTŮ VE FÁZI JEJICH PŘÍPRAVY, ZPRACOVÁNÍ, PROJEDNÁVÁNÍ A RELIZACE  Neexistuje ze zákona předepsaný způsob přípravy a tvorby strategických dokumentů.  Nesoulad mezi územním (existuje opora v zákoně) a strategickým plánováním.  Chybí závaznost strategických dokumentů (politický vliv, deformace dotacemi, ad hoc vstupy…).  Absence legislativního řešení názorových sporů v připomínkové fázi realizace strategických dokumentů.  Nevyjasněný okruh účastníků a způsob jejich zapojení. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství IDENTIFIKACE PROBLÉMOVÝCH ÚZEMÍ JAKO VÝCHODISKO PRO ZACÍLENÍ REGIONÁLNÍ POLITIKY  Nalezení regionálních rozdílů je podkladem pro zaměření podpory rozvoje v jednotlivých územích a přispívá k účinnějšímu zacílení využitelných nástrojů.  Nalezení vazeb mezi regionálními charakteristikami  Zvýšení vypovídací schopnosti údajů  Zjištění „opravdové“ míry dopadů současných regionálních nástrojů v disparitních regionech  Modifikace nástrojů regionální politiky  Nalezení společného konsenzu nejdůležitějších aktérů  Nejčastěji jsou vymezována „problémová“ území („území s kumulací nepříznivých jevů“). Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VYMEZOVÁNÍ „DISPARITNÍCH“ ÚZEMÍ V KRAJÍCH  Značné diference mezi jednotlivými kraji:  Prostorové jednotky (okresy, ORP, POÚ, obce)  Jen disparitní regiony X klasifikace celého území  Typologie vymezovaných regionů (ano X ne, jaká)  Používané ukazatele  Metodiky zpracování ukazatelů  Nezbytnost prostorové skladebnosti: Správní obvody x území mikroregionů („rozvojové“ obvody)  Otázka aplikace na svazky obcí. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SROVNÁNÍ PŘÍSTUPŮ K VYMEZOVÁNÍ PROBLÉMOVÝCH REGIONŮ V KRAJÍCH Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství NÁVRH NOVÉHO PŘÍSTUPU – STUPEŇ ROZVOJE POÚ JMK Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství ZÁVĚRY  Zvýšit účinnost řešení rozvojových problémů lze vnitřní aktivizací regionů směrem zdola, úkolem regionální politiky na všech úrovních realizace je toto úsilí podpořit.  Řada přístupů k identifikaci rozvojových problémů na regionální úrovni, avšak implementační deficit disponibilních rozvojových nástrojů. Pro koncepční rozvoj jsou důležité:  Aktivní účast relevantních aktérů ve fázi zpracování a realizace koncepčních dokumentů.  Rozvinutí komunikace mezi veřejným a soukromým sektorem. Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionůÚÚR Brno,

Společnost pro regionální ekonomické poradenství Děkuji za pozornost. Ing. Jan Binek, Ph.D. PhDr. Iva Galvasová GaREP, spol. s r.o. společnost pro regionální ekonomické poradenství nám. 28. října Brno Tel. : ÚÚR Brno, Spolupráce v procesu strategického plánování mikroregionů