Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Digitální učební materiál
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nepravidelnosti větné stavby
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Postup při určování větných členů
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Větné členy, základní větné členy
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Věty podle postoje mluvčího
Zvláštnosti větné stavby
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Větné členy PŘÍSUDEK.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Komplexní jazykový rozbor
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady: Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Podmět Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: 16.10.2012 Metodický popis – anotace: Seznámí žáky s druhy podmětu a jeho funkcí ve větě

SKLADBA (SYNTAX) Podmět - Po

Podmět (Subjekt) - základní větný člen - mluvnicky a skladebně nezávislý na jiných větných členech - obsazuje levovalenční pozici - s přísudkem vytváří základní skladební dvojici (tvarově se shodují)

Základní významy podmětu jsou: 1. činitel děje: Otec spravuje auto. Pes štěká. 2. nositel děje, vlastnosti či okolnosti: List se chvěje. Dopis už je napsaný. 3. cíl děje: Obilí se mlátí.

Podmět - mívá obvykle gramatickou formu 1 Podmět - mívá obvykle gramatickou formu 1. pádu, ptáme se na něj přísudkem a otázkami kdo, co? Př. Strom je zelený. (kdo, co je zelený? Strom)

Podmět je vyjádřen: a) podstatným jménem Lenka poslouchá muziku. Rádio hraje moc nahlas. b) přídavným jménem (zpodstatnělým) Vrátný nespal celou noc. c) zájmenem Já tam nepůjdu. Jablka, která ležela pod stromem, byla červivá a pohnilá. d) číslovkou Investovaná stovka se mi rozhodně zúročila.

Podmět je vyjádřen: e) infinitivem f) spojkou g) částicí Chybovat je lidské. Je zde zakázáno kouřit. f) spojkou To tvé věčné ale mě unavuje. g) částicí Ne je mé poslední slovo. g) citoslovcem Ozvalo se jenom tiché žbluňk a žába zmizela pod hladinou rybníka. g) příslovcem Každé proč má i své proto.

Druhy podmětu: A) podmět vyjádřený B) podmět nevyjádřený Můj syn hraje fotbal. B) podmět nevyjádřený - je naznačen tvarem slovesa (ty) Přicházíš právě včas. C) podmět všeobecný Psali to v novinách.

Zvláštním příkladem jsou věty jednočlenné, které žádný podmět nemají Zvláštním příkladem jsou věty jednočlenné, které žádný podmět nemají. Př. Je mi smutno. Venku sněží.

Vyhledej v následujících větách podmět.: Kdo tu tak hlasitě křičí?. Raněný byl okamžitě přivezen. Letadlo šťastně přistálo. Ustoupit z požadavků se nedalo. Všechno bude připraveno včas. Kdo Raněný Letadlo Ustoupit Všechno

Urči, kterým slovním druhem je podmět vyjádřen: Třetí na trase zabloudil. Třetí - 4 On nic neviděl. On - 3 Netvářil se příliš nadšeně. (On) – 3 Učit se ho velmi zaměstnávalo. Učit se – 5, infinitiv Jeho ne mi znělo v uších. Ne – 9 Něco se stalo. Něco – 3 Já to určitě nebyl! Já – 3 Mirek sledoval fotbal. Mirek – 1 Nechci to už nikdy vidět. (já) – 3 Tygr hop z klece ven. Tygr – 1 Ustoupit z požadavků se jednoduše nedá. Ustoupit - 5, infinitiv Zraněný byl okamžitě převezen na jednotku intenzivní péče. Zraněný – 2.

Urči druh podmětu: Čekáme na příjezd vlaku. (my) – nevyjádřený Dávali to v kině minulý týden. všeobecný Nejlepší tropické ovoce prodávají v Bille. všeobecný Pro korunu by si nechal vrtat koleno. všeobecný Neznáte mě? (vy) - nevyjádřený

Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008