Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Demografie je věda, která se zabývá:
Evropský sociální fond
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
JAKÁ JE PERSPEKTIVA ÚSTECKÉHO KRAJE Mgr. Jan Kučera, RRA ÚK.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Školení členské základny MAS a dalších partnerů
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
REGIONALISTIKA REGIONÁLNÍ ANALÝZA SITUACE ČR.
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Místní akční skupina Rakovnicko
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Programy regionálního a municipálního rozvoje Mgr. Oldřich Hájek.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Populační vývoj Dobříšska
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Hospodářství (ekonomika)
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Výsledky projednávání
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK

Diferencovaný vývoj území Z hlediska polohy KH – Posázaví Existuje velmi vysoká míra diferenciace mezi prostorem Polabím – Kutnou Horou a okolím a Posázavím Hranice atraktivity Phy na západě MAS, Uhlířsko Janovicko Významná rekreační role Sázavy Jiné socioekonomické i demografické charakteristiky obyvatel v MAS Jiná struktura zaměstnanosti Konflikt dvou hlavních gradientů Lokální SV - JZ tedy v ose Kutná Hora – Kácov Regionální SZ – JV tedy v ose Praha – Posázaví Ohrožení regionu odchodem aktivních (mladých) lidí – drenáž Prahy

Diferencovaný vývoj území Z hlediska polohy KH – Posázaví Existuje velmi vysoká míra diferenciace mezi prostorem Polabím – Kutnou Horou a okolím a Posázavím Hranice atraktivity Phy na Z MAS

Vzdělanost

Podíl ekonomických aktivních v kvartéru Kvartér: EA v progresivních službách jako je bankovnictví, pojišťovnictví, věda a výzkum, nemovitosti, …..

Ekonomicky aktivní v priméru v % Primér: zemědělství a lesnictví

Věková struktura, index stáří

Dopravní dostupnost

Významná role mikrocenter Významná, ale relativně slabá populační mikroregionální centra Zruč, UH.Janovice, Zbraslavice (Zbýšov). Ostatní území charakteristické venkovské

Religiozita

Rozvoj nebo úpadek Rozvoj nebo zastavení úpadku Co je cílem rozvoje Zajistit rozvoj, Rozvojové projekty do posílení míry atrkativity území Omezit, stabilizovat pokles, úpadek Projekty do zajištění, dorovnání, vyrovnání úrovně na „standardiziovanou“ úroveň

Rekreace Rekreační fce pouze v části území v území Specifické turistické aktivity vázané na Posázavský Pacifik Spolupráce s rekreanty

Objekty individuální rekreace

Rozvojové aktivity Význam podpory podnikání a vzdělávání Nutnost propojení aktivit do územních nebo tématických celků – balíčky Podpora lokálních trhů, prodej ze dvora, ….. Investice do lidí a nikoliv do Technické a dopravní infrastruktury, Podporovat specializaci aktivit

Tři hlavní strategické směry rozvoje Strategie konkurence schopnosti Strategie rozvoje lokální identity Stratregie rozvoje cestovního ruchu (Posázaví)

Děkujeme za pozornost