ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Herectví za první republiky
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orchestr Glenna Millera
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Umění a kultura za 1. republiky
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FIMFÁRUM.
Jan Werich Jiří Voskovec
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Emil František Burian
Avantgardní divadlo Střední odborná škola Otrokovice
Osvobozené divadlo 9. ročník.
○ Narodil se 6.února 1905 v Praze. ○ A zemřel 31.řijna1980 v Praze. ○Byl český divadelní a filmový herec, dramatik, filmový scénárista a spisovatel.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Jan Werich Vytvořil: Jiří Burda
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Divadlo zaujímalo za I. světové války významné postavení – Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech mělo vynikající dramatiky a režiséry Národní.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): ČESKÉ DRAMA Název sady:Literatura 1. pol. 20. stol. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ Třída: IX.A.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
VY_32_INOVACE_62_Osvobozené divadlo
Transkript prezentace:

ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ AVANTGARDNÍ DIVADLO Mgr. Michal Oblouk

OSVOBOZENÉ DIVADLO vliv poetismu a dadaismu, inspirace městskou lidovou zábavou (kabaret, cirkus, klaunství, filmová groteska) divadlo tvůrčí (sepětí se životem, dialog s diváky) vzniklo r. 1925/1926 autorský typ divadla (zpočátku divadelní sekce Devětsilu), snaha odpoutat se od všech divadelních konvencí (oslabení děje, pásma komediálních scén nebo scénické básně) režiséři Jiří Frejka (1904 – 1952) a Jindřich Honzl (1894 – 1956), který režíroval všechny hry Osvobozeného divadla autorská a herecká dvojice Jiří Voskovec a Jan Werich, jazzový komponista a klavírista Jaroslav Ježek v divadle hráli např. Jindřich Plachta, František Filipovský, Ljuba Hermanová, Miloš Nedbal, Vladimír Šmeral aj.

OSVOBOZENÉ DIVADLO nejaktuálnější hodnocení situace – improvizované dialogy před oponou (tzv. forbíny), předscény mezi jednotlivými dějstvími – bezprostřední kontakt s publikem, propojení hlediště s jevištěm, aktuální reakce na společenské a politické události návaznost na italskou commedii dell´arte (improvizované dialogové výstupy) a tradici amerických filmových grotesek, V + W v hrách procházejí historií a současností v roli lidových kumpánů a komentují nešvary součást textů – moderní melodické a rytmické písně (Babička Mary, David a Goliáš, Ezop a Brabenec, Stonožka, Klobouk ve křoví, Tmavomodrý svět, Svět patří nám,…) r. 1938 divadlo úředně zavřeno, emigrace V+W+J do USA r. 1945 návrat do Čech, r. 1948 Voskovec znovu emigroval, Werich obnovil některé premiéry Osvobozeného divadla v Divadle ABC (jeho novým partnerem se stává Miroslav Horníček) filmy V + W: Hej rup, Pudr a benzin, Peníze nebo život, Svět patří nám na odkaz Osvobozeného divadla navázala v 2. pol. 20. stol. divadla malých forem

JIŘÍ VOSKOVEC JAN WERICH JAROSLAV JEŽEK (1905–1981) (1905–1980) (1906–1942)

JIŘÍ VOSKOVEC herec, spisovatel a textař narodil se v Sázavě jako Jiří Wachsmann studoval na gymnáziu v Praze, poté získal stipendium na Carnotově lyceu ve francouzském Dijonu, během studia navštěvoval v Paříži divadla a cirkusy r. 1926 spolu s Werichem vstoupil do Osvobozeného divadla, které pomocí humoru reagovalo na tehdejší politické a sociální problémy r. 1939 emigroval do USA, do Československa se vrátil až r. 1946, aby o dva roky později emigroval podruhé krátce žil ve Francii, r. 1950 se vrátil do USA žil v New Yorku, hrál zde v mnoha představeních (i na Broadwayi) zemřel v Kalifornii na infarkt

JAN WERICH filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scenárista, významný představitel meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury, spisovatel narodil se v Praze na gymnáziu se seznámil s J. Voskovcem, se kterým vytvořil r. 1926 dvojici studoval práva na Karlově univerzitě 2. světovou válku strávil v USA, kde se živil jako herec po r. 1948 působil v řadě pražských divadel, v letech 1953 – 1961 byl ředitelem Divadla ABC (spolupráce s M. Horníčkem) r. 1963 mu byl udělen titul národní umělec zemřel v Praze dílo: Fimfárum (kniha 17 humoristických pohádek, např. Královna Koloběžka První, Lakomá Barka, Tři veteráni), Italské prázdniny filmy: Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král, Až přijde kocour, Pan Tau

HRY OSVOBOZENÉHO DIVADLA Vest pocket revue – Malá kapesní revue, sled hereckých výstupů, hudebních a tanečních čísel a scének, vystupovali jako bíle nalíčení klauni, kteří si povídají nejen mezi sebou, ale i s obecenstvem Caesar – protifašistické zaměření, o nedostatcích demokracie, Hitler jako Caesar touží po válce Osel a stín - lidé se hádají o nesmyslné věci, spor o poplatek za odpočinek ve stínu osla, útok na nacistickou diktaturu Kat a blázen – kritika fašismu Balada z hadrů - není zaměřena proti nacismu, má výrazný sociální kontext a je poctou F. Villonovi (francouzský středověký básník) Nebe na zemi – hrozba války Rub a líc – krize a fašismus Těžká Barbora – téma kolaborace Pěst na oko – reakce na události r. 1938, lidé se odmítají poučit z historie a neustále opakují jednu chybu

D 34 české, levicově orientované divadlo experimentální scéna založená E. F. Burianem v roce 1933/1934 divadlo měnilo každý rok název – vždy písmeno „D“ + poslední dvě číslice letopočtu režisérský typ divadla (bez možnosti improvizace), cílem bylo dělat levicově, prokomunisticky orientované divadlo, jednalo se o první „divadelní družstvo“ – tzn. majetek patřil všem, všichni též rozhodovali divadlo bylo r. 1941 gestapem zavřeno, po válce bylo obnoveno pod názvem D 46 - hrálo zcela v komunistické režii prakticky pouze agitační hry r. 1951 E. F. Burian převedl divadlo pod Československou armádu po Burianově smrti bylo přejmenováno na Divadlo E. F. Buriana, po velké přestavbě v roce 1991 se změnilo na současné Divadlo Archa lyrický a expresivní divadelní styl – propojení všech složek (text, mimika, hudba, scéna, tanec, světla) = jevištní syntetismus, využití recitační techniky výrazně rytmizovaného a melodicky přesného sborového přednesu = voiceband (hlasová kapela) repertoár: originální adaptace děl klasiků (Moliére, Shakespeare), scénické realizace poezie (Máchov Máj) a prózy (Haškův Švejk), montáže z lidové poezie a barokní lidové hry, hry současníků (Nezval, Brecht)

EMIL FRANTIŠEK BURIAN (1904 – 1959) básník, publicista, zpěvák, herec, hudebník, hudební skladatel, dramaturg, dramatik a význačný režisér narodil se v Plzni studoval v Praze konzervatoř r. 1923 vstoupil do KSČ v letech 1926 – 1927 spolupracoval s Osvobozeným divadlem, odkud po rozepřích s J. Honzlem spolu s J. Frejkou odešli a založili si vlastní Divadlo DA-DA r. 1927 založil hudebně recitační soubor Voiceband koncem roku 1933 založil divadlo D 34, kde uskutečňoval svůj program politicky vyhraněného levicového divadla – každý rok název divadla posouval o jedno číslo r. 1941 byl zatčen a zbytek války strávil v koncentračních táborech (Terezín, Dachau) po válce působil jako poslanec, stal se jedním z předních účastníků komunistické kultury, byl jmenován národním umělcem zemřel v Praze za dosud nevyjasněných okolností na selhání jater

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobozen%C3%A9_divadlo http://cs.wikipedia.org/wiki/D34 http://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Franti%C5%A1ek_Burian http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=2 67 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Voskovec http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Werich http://www.osobnosti.net/video-jiri- voskovec.htm?video=288057 http://www.spisovatele.cz/jan-werich http://www.ucps.cz/portal/cz/01-01-clanek.php?see_ID=880