DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU 9.10.2009 DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Dráha, rychlost, čas.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Co je pohyb?.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
KINEMATIKA 1 3. září 2012 VY_32_INOVACE_170102_Kinematika_1_DUM
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANIKA.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
polohový vektor, posunutí, rychlost
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Kmitavý pohyb
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
MECHANIKA.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Trajektorie a dráha VY_32_INOVACE_FYZ_1_23
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU

DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií může být přímka, kružnice či elipsa.  Podle trajektorie dělíme pohyby na:  přímočaré,  křivočaré.  Trajektorie pohybu závisí na volbě vztažné soustavy.  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií může být přímka, kružnice či elipsa.  Podle trajektorie dělíme pohyby na:  přímočaré,  křivočaré.  Trajektorie pohybu závisí na volbě vztažné soustavy. A B

 Dráha je definována jako délka čáry, kterou hmotný bod opíše.  Značka dráhy: s  Jednotky: m  Dráha hmotného bodu závisí na čase, proto je dráha funkcí času.  Dráha je definována jako délka čáry, kterou hmotný bod opíše.  Značka dráhy: s  Jednotky: m  Dráha hmotného bodu závisí na čase, proto je dráha funkcí času.

RYHLOST HMOTNÉHO BODU  Průměrná rychlost:  kde s je dráha, t je čas.  Průměrná rychlost na jednotlivých úsecích trajektorie:  Průměrná rychlost:  kde s je dráha, t je čas.  Průměrná rychlost na jednotlivých úsecích trajektorie:

 Průměrná rychlost je dána:  místem, ve kterém se rychlost měří,  velikosti časového intervalu.  Okamžitá rychlost je rychlost, kterou má hmotný bod v daném čase na daném místě trajektorie.  K určení velikosti rychlosti musíme znát:  směr,  velikost.  Průměrná rychlost je dána:  místem, ve kterém se rychlost měří,  velikosti časového intervalu.  Okamžitá rychlost je rychlost, kterou má hmotný bod v daném čase na daném místě trajektorie.  K určení velikosti rychlosti musíme znát:  směr,  velikost.

 Okamžitá rychlost je vektorová veličina.  Vektorová veličina je fyzikální veličina, k jejíchž určení musíme znát nejen směr, ale i velikost.  Okamžitá rychlost má vždy směr tečný k trajektorii pohybu v daném místě.  Podle rychlosti dělíme pohyby na:  rovnoměrné – mají konstantní rychlost,  nerovnoměrné – velikost rychlosti se mění.  Okamžitá rychlost je vektorová veličina.  Vektorová veličina je fyzikální veličina, k jejíchž určení musíme znát nejen směr, ale i velikost.  Okamžitá rychlost má vždy směr tečný k trajektorii pohybu v daném místě.  Podle rychlosti dělíme pohyby na:  rovnoměrné – mají konstantní rychlost,  nerovnoměrné – velikost rychlosti se mění. v v