OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Advertisements

ZAMĚŘENÍ globálních grantů Olomouckého kraje Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
SOCIÁLNÍ INTEGRACE V LIBERECKÉM KRAJI grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu České republiky na léta Priorita.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OP Vzdělávání pro Konkurenceschopnost (2007 – 2013)
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Seminář pro žadatele v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, červen VÝZVA GG OK.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Aktuálně k Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost výzva k předkládání individuálních projektů ostatních.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Prezentace pro Slezskou univerzitu, Krnov, O čem to dnes bude? OP vzdělávání pro konkurenceschopnost OP výzkum a vývoj pro inovace OP přeshraniční.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE GLOBÁLNÍ GRANTY LIBERECKÉHO KRAJE OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 6. ÚNORA 2012 KRAJSKÝ ÚŘAD LIBERECKÉHO KRAJE.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OBLAST PODPORY 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání globální grant:Zvyšování kvality ve vzdělávání v Ústeckém kraji II seminář pro žadatele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Cíl a identifikace výzvy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
Výzva k předkládání žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Libereckého kraje

STRUKTURA PREZENTACE ÚVODNÍ INFORMACE 2. GLOBÁLNÍ GRANTY cíle objemy finančních prostředků oprávnění žadatelé cílové skupiny podporované aktivity GRANTOVÉ PROJEKTY zaměření délka trvání grantového projektu

STRUKTURA PREZENTACE 3. FINANCOVÁNÍ A ZPŮSOBILÉ VÝDAJE  alokace finančních prostředků na globální granty v 1. výzvě  financování grantových projektů  způsobilé výdaje  křížové financování  nezpůsobilé výdaje BENEFIT 7  registrace  tvorba nové žádosti  vyplňování webové žádosti  náležitosti žádosti při jejím odevzdání  termín výzvy 5. HODNOCENÍ GRANTOVÝCH PROJEKTŮ

ÚVODNÍ INFORMACE PROGRAM: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost PRIORITNÍ OSA: 1. Počáteční vzdělávání OBLASTI PODPORY: 1. 1 Zvyšování kvality ve vzdělávání 1. 2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

GLOBÁLNÍ GRANTY Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Oblast podpory 1.2 Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji

ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VE VZDĚLÁVÁNÍ GLOBÁLNÍ GRANT LIBERECKÉHO KRAJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VE VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji CÍL GLOBÁLNÍHO GRANTU Zvýšení kvality počátečního, zejména základního a středního vzdělávání v Libereckém kraji CÍL OBLASTI PODPORY OPERAČNÍHO PROGRAMU Zvýšení kvality počátečního vzdělávání CELKOVÁ VÝŠE FINANČNÍ PODPORY 172 473 995 Kč

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ: školy a školská zařízení vysoké školy sdružení asociace škol organizace působící ve vzdělávání a kariérovém poradenství města a obce odborové organizace a organizace zaměstnavatelů, profesní a odborová sdružení zaměstnavatelé, jejichž činnost je v přímém vztahu k podporovaných aktivitám OP VK nestátní neziskové organizace (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace a nadační fondy)

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji CÍLOVÉ SKUPINY: žáci škol a školských zařízení pracovníci škol a školských zařízení vedoucí pracovníci škol a školských zařízení pracovníci organizací působících v oblasti vzdělávání v oblasti volného času dětí a mládeže

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji PODPOROVANÉ AKTIVITY A PŘÍKLADY MOŽNÝCH PROJEKTŮ

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích programů ve školách a školských zařízení, podpora aktivit metodických týmů, podpora pracovníků škol a školských zařízení zapojených do inovace ŠVP PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vzdělávání členů metodických týmů zpracování metodických příruček a pomůcek k zavádění ŠVP metod. týmy vytváření partnerství nebo sítí škol a školských zařízení zaměřených na tvorbu ŠVP nebo jednotlivých vzdělávacích a tématických oblastí v případě průřezových témat (cíl: výměna zkušeností např. pomocí příkladů dobré praxe, prezentací pilotních škol; spolupráce na tvorbě metodiky, vzájemné hospitace, tvorba projektů...) příprava nových forem a metod výuky v souvislosti s tvorbou a realizací ŠVP zapojení soc. partnerů (profesních asociací, podnikatelských sdružení, podniků, úřadů práce) do realizačních týmů pro přípravu a implementaci ŠVP

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Implementace nových kurikulárních dokumentů do praxe jednotlivých škol a osvětová a informační podpora kurikulární reformy zaměřená na širší pedagogickou i rodičovskou veřejnost na regionální úrovni PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: inovace školních kurikulárních dokumentů podpora procesu začleňování průřezových témat a dalších oblastí (finanční gramotnost, ICT gramotnost) do ŠVP informační kampaně a otevření veřejné diskuse na regionální úrovni o cílech kurikulární reformy, jejích dopadech a konkrétních výsledcích vzdělávání pedagogických pracovníků podporující tvorbu ŠVP, týmovou spolupráci, moderní vyučovací metody

PŘÍKLAD PROJEKTU č. 1 Název projektu: Inovace školního vzdělávacího programu Podporované činnosti projektu: inovace školního vzdělávacího programu a jeho implementace do praxe školy pilotní odzkoušení ŠVP v rámci reálného vyučování a případné úpravy ŠVP vzdělávání členů metodického týmu v oblasti tvorby a inovací ŠVP Způsobilé výdaje: mzdy členů metodického týmu, kteří budou inovovat ŠVP mzdy koordinátora projektu školení členů metodického týmu zaměřená na tvorbu a inovace ŠVP odborné publikace, časopisy, metodické příručky související s tvorbou a inovacemi ŠVP výdaje spojené s pořádáním seznamovacích a adaptačních kurzů pro žáky v rámci pilotního odzkoušení inovovaného ŠVP

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Zavádění vyučovacích metod, organizačních forem a výukových činností včetně tvorby modulových výukových programů s důrazem na mezipředmětové vazby, které vedou k rozvoji klíčových kompetencí PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: zavádění nových a netradičních forem a vzdělávacích metod – např. zážitkové formy vzdělávání žáků, adaptační kurzy pro žáky se zaměřením na rozvoj klíčových kompetencí a sociálních vztahů ve třídě, projektové dny, ... vzdělávání pedagogů v oblasti tvořivého a interaktivního vyučování tvorba modulových výukových programů předávání zkušeností pedagogů s využíváním netradičních forem a vzdělávacích metod s jinými školami (prezentace, hospitace, diskuze)

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Zavádění vyučovacích metod, organizačních forem a výukových činností, které zvyšují kvalitu výuky cizích jazyků (včetně e-learningu) PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: zavádění moderních vyučovacích metod a využívání ICT při výuce cizích jazyků (např. interaktivní tabule; e-learning; sdílený pracovní prostor na internetu pro partnerské školy určený k výměně výukových materiálů, kvízů, zkušeností, soutěží, ...) příprava a výuka některých všeobecně vzdělávacích předmětů v cizím jazyce za účelem zlepšení jazykových kompetencí žáků tvorba metodických materiálů k nově zavedeným vyučovacím metodám a výukovým činnostem vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti využívání inovativních metod při výuce cizích jazyků

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Podpora výuky v cizích jazycích na středních školách PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: příprava a výuka některých všeobecně vzdělávacích či odborný předmětů v cizím jazyce za účelem zlepšení jazykových kompetencí žáků vypracování výukových materiálů pro všeobecně vzdělávací či odborné předměty v cizím jazyce mezinárodní spolupráce středních škol v oblasti jazykového i odborného vzdělávání podpora zvýšení zájmu žáků o studium cizích jazyků (vydávání cizojazyčného časopisu, tvorba cizojazyčných webových stránek, ...) vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti využívání inovativních metod při výuce cizích jazyků

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Vytváření podmínek pro dlouhodobé hostování plně kvalifikovaných učitelů cizích jazyků PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: zajišťování oboustranných výměnných stáží učitelů cizích jazyků pro výuku cizích jazyků nebo pro výuku všeobecně vzdělávacích předmětů v cizích jazycích podpora vzájemné spolupráce zahraničních a českých učitelů pomoc hostujícím učitelům s aklimatizací v cizím prostředí - základní příprava pro komunikaci v českém jazyce, zvládnutí nezbytných administrativních postupů souvisejících s legislativními podmínkami

PŘÍKLAD PROJEKTU č. 2 Název projektu: Dlouhodobé hostování učitelů cizích jazyků Podporované činnosti projektu: vytvoření zázemí pro učitele cizího jazyka pomoc hostujícímu pedagogovi se začleněním do vzdělávacího systému ČR pořízení metodických a vzdělávacích pomůcek potřebných k výuce cizího jazyka Způsobilé výdaje: cestovné, ubytování, stravné, mzdy pro hostujícího učitele cizího jazyka pomůcky potřebné pro výuku cizího jazyka vzdělávání dlouhodobě hostujícího učitele cizího jazyka – příprava pro komunikaci v českém jazyce

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování motivace žáků ke vzdělávání se v těchto oborech PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: tvorba a pořizování nových či inovativních výukových materiálů, pomůcek pro výuku a metodických materiálů spolupráce škol a školských zařízení se zaměstnavateli – pořádání exkurzí, besed, odborných seminářů, stáží a praxí ve firmách tvorba a provoz portálu k výměně zkušeností a k podpoře odborného vzdělávání formou e-learningu aktivity vedoucí k popularizaci studia technických oborů

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Zlepšování podmínek pro využívání ICT pro žáky i učitele, a to i mimo vyučování PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: zpřístupnění informačních a komunikačních technologií žákům a učitelům i mimo vyučování - internetové připojení, nosiče multimediálních vzdělávacích programů, specifické aplikace spojené s odborným zaměřením středního vzdělávání využívání ICT v zájmových činnostech (filmová tvorba, práce s audiovizuální technikou, fotografování apod.) vytváření e-learningových aplikací a interaktivních materiálů pro výuku i volný čas žáků

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vzdělávání pedagogů v oblasti efektivního využívání ICT ve výuce tvorba datových skladů a prostorů určených ke sdílení a vytváření nových výukových objektů tvorba e-learningových aplikací a jejich využívání při výuce využívání internetu a interaktivní tabule při výuce tvorba či pořízení výukového softwaru

PŘÍKLAD PROJEKTU č. 3 Název projektu: Využití ICT při výuce odborných předmětů Podporované činnosti projektu: výuka odborných předmětů s pomocí využívání ICT tvorba interaktivních výukových materiálů tvorba datových skladů a prostorů s výukovými materiály s možností sdílení pro partnerské školy Způsobilé výdaje: vybavení učeben výpočetní technikou a interaktivními tabulemi pořízení výukového softwaru platby za školení pedagogů o efektivním využívání ICT při výuce a o novinkách v oblasti výukového softwaru školící a informační materiály pro pedagogy platby za tvorbu prostorů určených ke sdílení metodických materiálů a nově vytvořených výukových objektů s partnerskými školami

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Rozvoj partnerství a síťování – partnerství, spolupráce a výměna zkušeností mezi školami a školskými zařízeními navzájem a mezi školami, školskými zařízeními, nestátními neziskovými organizacemi a dalšími aktéry v oblasti vzdělávání PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: pořádání společných akcí partnerských základních škol – sportovních a kulturních akcí, soutěží, výstav, ekovýchovných pobytů, exkurzí, ... společné řešení problémů škol v oblasti výchovného poradenství, primární prevence, péče o žáky s SVP, o žáky nadané a talentované výměna zkušeností učitelů s používanými metodickými a technickými pomůckami a zkušeností s implementací dokumentů kurikulární reformy + spolupráce na využívání inovativních metod ve výuce vytvoření webové stránky využitelné pro spolupráci partnerských škol podpora spolupráce žáků na společných projektech pořádání burz škol, burz profesí, besed s úspěšnými absolventy škol

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Spolupráce institucí počátečního vzdělávání na regionální úrovni s aktéry na trhu práce (včetně zahraničních) s možností uplatnění inovativních forem spolupráce (např. stáže studentů/učitelů u zaměstnavatelů) PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: exkurze, stáže pedagogů ve spolupracujících firmách a úprava výuky dle požadavků firem kladených na uchazeče o zaměstnání exkurze, stáže studentů ve spolupracujících firmách besedy s pracovníky z firem – poskytování aktuálních informací o dané firmě, pracovních nabídkách, seznamování studentů s inovačními procesy, které jsou ve spolupracujících firmách realizovány spolupráce s partnerskými firmami při tvorbě školního vzdělávacího programu

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Spolupráce institucí počátečního vzdělávání s místní a regionální státní správou a samosprávou s možností uplatnění inovativních forem spolupráce (např. zapojení škol do komunitního rozvoje) PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: oboustranná participace na rozvojových a koncepčních dokumentech činnosti zaměřené na participaci žáků na rozvoji obce „parlamenty dětí a mládeže“ pořádání výstav, soutěží, přehlídek, jarmarků knihovna s výpůjčkami knížek diskusní setkání zaměřená na problematiku místní správy

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Rozvoj kariérového poradenství ve školách, včetně vyhledávání žáků ohrožených nesprávnou volbou nebo předčasným odchodem ze systému vzdělávání a osvětové a informační činnosti směřující k žákům a rodičům zaměřené na racionalizaci volby další vzdělávací cesty PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: profesní diagnostika žáků poskytování poradenství v oblasti dalšího zaměření vzdělávání a profesní dráhy vyhledávání žáků ohrožených předčasným odchodem ze vzdělávacího systému poskytování individuálního kariérového poradenství těmto žákům tvorba informačního systému, který bude sloužit výchovným poradcům a pedagogickým pracovníkům jako metodický a informační portál informační kampaně k prohlubování zájmu o jednotlivé obory a profese spolupráce s firmami v Libereckém kraji – zprostředkovávání krátkodobých praxí žáků ve firmách pro lepší rozhodování o bud. zaměření studia a profesní dráhy

PŘÍKLAD PROJEKTU č. 4 Název projektu: Centrum kariérového poradenství pro žáky ZŠ Podporované činnosti projektu: profesní diagnostika - vyhodnocování osobnostních dispozic žáků a jejich představ o profesním růstu konzultace o zaměření dalšího vzdělávání a profesní dráhy poskytování informací o vzdělávací nabídce Způsobilé výdaje: pronájem prostor sloužících pro centrum kariérového poradenství, mzdy pro kariérové poradce, software pro diagnostiku žáků informační materiály o vzdělávací nabídce na regionální i celostátní úrovni, platby za tvorbu informačního a metodického portálu pro výchovné poradce a pedagogické pracovníky, nákup speciálních publikací a časopisů pro kariérové poradce provozní náklady centra kariérového poradenství – platby za spotřební materiál, energie, telefon, internet, poštovné, …

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Podpora škol v oblasti evaluace, nabídka evaluačních nástrojů a ověřování klíčových kompetencí žáků za účelem zvyšování kvality vzdělávání PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: implementace systémů kvality do škol zavádění metod, nástrojů a kritérií pro zjišťování kvality vzdělávání vzdělávání pedagogů v oblasti evaluace spolupráce s organizacemi zabývajícími se autoevaluací škol průběžné vyhodnocování kvality vzdělávání a zapracování opatření zaměřených na zvýšení kvality do strategického záměru rozvoje školy a ŠVP hospitační činnost zaměřená na způsoby, metody a efektivitu výuky testování žáků pomocí různých standardizovaných testů a využití zpětné vazby pro zvyšování kvality škol

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Podpora informačních center ve školách, včetně marketingové podpory PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vytváření informačních center ve školách zajišťování besed a odborných přednášek pro žáky vytváření vhodných podmínek pro studijní přípravu i mimo vyučování půjčování knížek, časopisů, slovníků, encyklopedií, kopírovací služby, možnost využití počítačů připojených k internetu, scanneru, kopírky, videa, data projektoru tvorba webových stránek informačního centra a pravidelné zveřejňování informací o přírůstcích ve fondu knihovny (vydávání letáků, zasílání e-mailů) propagace inform. centra v tisku, v region. rozhlasovém vysílání, v televizi

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Rozvoj podnikatelských znalostí, schopností a dovedností žáků v počátečním vzdělávání (ZŠ, SŠ) PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: podpora spolupráce škol se zaměstnavateli formou besed, exkurzí, praxí, stáží rozvoj osobnostních vlastností žáků v oblasti týmové spolupráce, projektové činnosti, kreativity, komunikativnosti tvorba a využívání e-learningových aplikací za účelem získávání a prohlubování podnikatelských znalostí žáků vzdělávání pedagogů v oblasti rozvíjení podnikatelských znalostí, schopností a dovedností žáků tvorba metodických pomůcek využitelných při výuce podnikatelství

Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji Rozvoj znalostí, schopností a dovedností žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj s důrazem na environmentální oblast včetně realizace praktických (environmentálních) programů PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: ekologizace provozu škol (třídění odpadů, používání recyklovaného papíru, pořádání sběrů papíru, ...) spolupráce se středisky ekolog. výchovy (např. čištění přírody od odpadků, vysazování stromků, péče o naučené stezky, ...) ekovýchovné pobytové kurzy a exkurze (na ekofarmy, do spalovny, ...) simulační hry zaměřené na rozvoj znalostí a dovedností žáků v oblasti udržitelného rozvoje s důrazem na environmentální oblast diskuse, semináře na témata týkající se udržitelného rozvoje s odborníky pořádání soutěží s ekologickou tématikou

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ GLOBÁLNÍ GRANT LIBERECKÉHO KRAJE ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji CÍL GLOBÁLNÍHO GRANTU Zlepšení rovných příležitostí dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji CÍL OBLASTI PODPORY OPERAČNÍHO PROGRAMU Zlepšení rovných příležitostí dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami CELKOVÁ VÝŠE FINANČNÍ PODPORY 62 717 816 Kč

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ: školy a školská zařízení vysoké školy sdružení asociace škol organizace působící ve vzdělávání a kariérovém poradenství organizace působící v oblasti volného času dětí a mládeže města a obce nestátní neziskové organizace (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace a nadační fondy)

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji CÍLOVÉ SKUPINY: děti se speciálními vzdělávacími potřebami z mateřských škol a přípravných tříd základních škol děti a mladiství, kteří předčasně opustili systém počátečního vzdělávání žáci základních a středních škol se speciálními vzdělávacími potřebami a ti žáci, kteří jsou ohroženi předčasným odchodem ze vzdělávání rodiče dětí a žáků se sociálním znevýhodněním děti a žáci mimořádně nadaní pracovníci škol a školských zařízení vedoucí pracovníci škol a školských zařízení pracovníci organizací působících v oblasti vzdělávání nebo asistenčních služeb a v oblasti volného času dětí a mládeže

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji PODPOROVANÉ AKTIVITY A PŘÍKLADY MOŽNÝCH PROJEKTŮ

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Uplatňování a zlepšování organizačních forem a výuky a vyučovacích metod podporujících rovný přístup ke vzdělávání, včetně tvorby individuálních vzdělávacích plánů, využití ICT a e-learningových aplikací PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: tvorba, naplňování a vyhodnocování individuálních vzdělávacích plánů pro žáky se SVP vzdělávání pedagogů v oblasti metod a forem práce se žáky se SVP činnosti vedoucí k integraci žáků se SVP do hlavního vzdělávacího proudu činnosti podporující rozvoj osobnostních dispozic žáků se SVP podpora zlepšování materiálního vybavení škol a úsilí o zlepšení prostředí pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Zvyšování kompetence pedagogických pracovníků pro odstraňování bariér bránících rovnému přístupu všech jedinců ke vzdělávání PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: podpora vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti specifického přístupu ke vzdělávání žáků s SVP (odborné speciálně pedagogické vzdělávání, prevence rasismu a xenofobie) tvorba metodických materiálů pro pedagogické pracovníky pracující se žáky s SVP kurzy pro pedagogické pracovníky zaměřené na současné trendy v integraci žáků s SVP do hlavního proudu vzdělávání, na metody a formy stimulace

PŘÍKLAD PROJEKTU č. 5 Název projektu: „Minimum“ o vzdělávání žáků s SVP Cíl projektu: Cílem projektu je rozvíjet kompetence pedagogických pracovníků v oblasti vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Uznatelné náklady: - kurzy, školení, semináře, pracovní dílny pro pedagogy (cestovné, ubytování, stravné) - nákup odborných publikací a časopisů zaměřených na problematiku vzdělávání žáků s SVP - nákup speciálních kompenzačních pomůcek pro žáky s SVP - služby (asistent, speciálně vyškolený pedagog - reedukační péče)

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Rozvoj poradenství, propracování a rozšíření nabídky asistenčních, speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: podpora vzniku školních poradenských pracovišť a rozšiřování nabídky služeb stávajících školních poraden rozvoj personálních a organizačně-technických kapacit v pedagogicko-psychologických poradnách, speciálních pedagogických centrech a školských poradenských pracovištích rozvoj spolupráce škol a institucí zabývajících se poradenstvím, speciálně pedagogickými službami a asistencí rozvoj a inovace forem psychologické a speciálně pedagogické individuální intervence

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Vybudování „záchytné sítě“ pro osoby ohrožené předčasným odchodem ze systému vzdělávání a těch, co se do systému chtějí navrátit PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: včasné identifikování osob ohrožených předčasným odchodem ze vzdělávání a vyhledávání osob, které předčasně opustily systém vzdělávání; diagnostika těchto osob ve vztahu k problémové oblasti a tvorba individuálních rozvojových plánů individuální poradenství pro osoby ohrožené předčasným odchodem ze systému vzdělávání a těch, co se do systému chtějí navrátit kurzy zaměřené na sociální a osobnostní rozvoj cílových skupin (posílení sebevědomí, sebepoznání, výcvik komunikačních dovedností, asertivní chování, ...) pomoc s návratem do systému vzdělávání osobám, které jej předčasně opustily a chtějí se navrátit

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Včasné zajištění minimální garantované péče o děti se sociokulturním znevýhodněním PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vzdělávání sociokulturně znevýhodněných dětí v přípravných třídách a mateřských školách s cílem rozvíjet jejich osobnost a potřebné dovednosti činnosti vedoucí ke zvyšování školní úspěšnosti a k integraci dětí se sociokulturním znevýhodněním zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků a asistentů pedagoga v oblasti vzdělávání dětí se sociokulturním znevýhodněním, v oblasti motivace těchto dětí ke vzdělávání rozvoj komunikativního přístupu pedagogů k rodinám dětí ze sociokulturně znevýhodněného prostředí s cílem zvýšit informovanost rodičů o významu vzdělávání pro budoucí život jejich dětí a motivovat rodiče ke spolupráci na předškolním vzdělávání dětí

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Prevence rasismu a xenofobie prostřednictvím podpory multikulturní výchovy a vzdělávání PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: tvorba a využívání výukových materiálů pro multikulturní výchovu účast pedagogů na seminářích a kurzech zaměřených na multikulturní výchovu výměna zkušeností pedagogů s multikulturní výchovou pořizování knih - s informacemi o historii, zvycích a tradicích rozličných kultur, etnických skupin a národnostních menšin výtvarné a literární soutěže pro žáky – cíl: zamyšlení nad rozmanitostí kultur

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Vzdělávání cizinců (především jazykové) žijících na území ČR PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vzdělávání cizinců umožňující jejich začlenění do vzdělávacího systému ČR a překonávání sociokulturních a jazykových bariér tvorba bilingvních výukových materiálů a pomůcek zájmový kroužek zaměřený na výuku českého jazyka pro žáky cizince individuální přístup k žákům cizincům a pomoc i mimo výuku vytvoření vícejazyčné webové stránky školy, kde budou publikovány vícejazyčné výukové materiály

Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji Podpora neformálního vzdělávání a kompetencí v něm získaných, zdokonalování systému vzdělávání pracovníků NNO a středisek volného času, vytváření vzdělávacích modulů uznatelných jako součást dalšího vzdělávání PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vytváření vzdělávacích modulů uznatelných jako součást dalšího vzdělávání rozvoj, rozšiřování služeb a udržitelnost nízkoprahových klubů a středisek volného času podpora vytváření modulově uspořádaných kurzů v zájmovém vzdělávání, které budou spadat svým obsahovým rámcem do dalšího vzdělávání rozvoj kvalifikace pracovníků NNO a středisek volného času

DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ GLOBÁLNÍ GRANT LIBERECKÉHO KRAJE DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ V LIBERECKÉM KRAJI

Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji CÍL GLOBÁLNÍHO GRANTU Zlepšení kompetencí pracovníků škol a školských zařízení s důrazem na realizaci kurikulární reformy v Libereckém kraji CÍL OBLASTI PODPORY OPERAČNÍHO PROGRAMU Zlepšení kompetencí pedagogických i nepedagogických pracovníků škol a školských zařízení CELKOVÁ VÝŠE FINANČNÍ PODPORY 78 397 270 Kč

Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji CÍLOVÉ SKUPINY pracovníci škol a školských zařízení vedoucí pracovníci škol a školských zařízení OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ školy a školská zařízení vysoké školy sdružení asociace škol města a obce nestátní neziskové organizace (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace a nadační fondy)

Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji PODPOROVANÉ AKTIVITY A PŘÍKLADY MOŽNÝCH PROJEKTŮ

PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji Další vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení včetně realizace odborných praxí a zahraničních stáží pedagogických pracovníků s důrazem na realizaci kurikulární reformy, na jazykové vzdělávání, využívání ICT ve výuce a environmentální vzdělávání, včetně osvojení si dalších moderních pedagogických metod, souvisejících se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: vytváření modulových vzdělávacích programů podporujících soustavný rozvoj pedagogických dovedností a aktualizaci odborného profilu pedagogických pracovníků o nové znalosti (vztažené k aprobaci) vzdělávání pedagogických pracovníků ve využívání ICT ve výuce podpora jazykového vzdělávání pedagogických pracovníků včetně zahraničních stáží (rozvoj komunikačních dovedností v cizích jazycích ) odborné praxe u zaměstnavatelů s úzkou vazbou na oborové zaměření školy

„Vybudujme pozitivní školní klima“ Cíl projektu: PŘÍKLAD PROJEKTU č. 6 Název projektu: „Vybudujme pozitivní školní klima“ Cíl projektu: Rozvoj klíčových dovedností pedagogických pracovníků vedoucí ke změně klimatu školy. Uznatelné náklady: - diagnostika psychosociálního klimatu školy - proškolení učitelů (např. využívání nových metod a forem výuky – zaměřené na budování pozitivního sociálního klimatu ve třídách) - kurzy zážitkové pedagogiky (hry, modelové situace, tvořivé a dramatické dílny, aktivity zaměřené na sebepoznání, týmovou spolupráci, …aj.) - nákup odborných publikací, materiálů, pomůcek

Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji Metodická podpora výuky cizích jazyků, včetně konzultační a poradenské činnosti a tvorby metodických nástrojů a dokumentů v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: tvorbu nových či inovovaných programů pro zkvalitnění výuky v cizích jazycích, zejména vytvářeních nových metodických pomůcek pro jazykové vzdělávání podpora činnosti konzultačních a poradenských center metodická podpora škol poskytujících vzdělávání v cizích jazycích výměna zkušeností v oblasti výuky cizích jazyků

Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji Zvyšování kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení v oblasti řízení a personální politiky PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: další vzdělávání řídících pracovníků škol a školských zařízení zaměřené na management vzdělávací instituce, strategické řízení a plánování, finanční řízení, projektové řízení a management jakosti zvyšování kompetencí v oblasti kvality a hodnocení školy, podpora metodické pomoci v oblasti řízení s důrazem na rozvoj jazykových a ICT kompetencí.

Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji Zvýšení dostupnosti, kvality a atraktivity nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH ČINNOSTÍ: podpora e-learningových a zážitkových forem dalšího vzdělávání; podpora vzdělávacích center poskytujících poradenské a vzdělávací služby pedagogickým pracovníků rozšíření nabídky dalšího vzdělávání o moderní metody výuky a formy práce (např. diagnostické nástroje, cílená podpora tvorby a inovací vzdělávacích programů ) podpora procesů hodnocení efektivity a kvality dalšího vzdělávání pro pracovníky škol a vytváření efektivních strategií pro zvyšování jeho atraktivity (včetně informační a marketingové podpory)

GRANTOVÉ PROJEKTY ZAMĚŘENÍ GRANTOVÝCH PROJEKTŮ - neinvestiční, tzv. měkké projekty v oblasti vzdělávání DÉLKA TRVÁNÍ GRANTOVÉHO PROJEKTU - max. 3 roky (36 měsíců)