NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
PT – obecná charakteristika
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Etická výchova a Finanční gramotnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ČŠI a vlastní hodnocení školy
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Aktuálně k Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost výzva k předkládání individuálních projektů ostatních.
Využití výsledků PISA ve školách PhDr. Josef Basl, Ph.D., Mgr. Radek Blažek Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Michaela Štěpánková Jan Wurst Manuál pro učitele ZŠ a víceletých gymnázií.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
Plán vzdělávacích aktivit
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Aktuální informace o projektu
10. setkání TS Podpora polytechnického vzdělávání (přírodovědné a technické vzdělávání) KAP JMK 16. května 2018.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZAŘÍZENÍ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ

Aktivity NIDV k problematice čtenářské gramotnosti Mgr. Helena Plitzová 26. května 2011 2

Příklady analyzovaných dokumentů ke čtenářské gramotnosti: Analýzy mezinárodních i národních strategických dokumentů pro tvorbu DVPP Příklady analyzovaných dokumentů ke čtenářské gramotnosti: Inspekční hodnocení ŠVP za období 2007-2010 Výroční zpráva ČŠI za školní rok 2009/2010 Tématická zpráva ČŠI „Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti v předškolním a základním vzdělávání“ TIMSS 2007 + PISA 2009 McKinsey & Company - Klesající výsledky českého základního a středního školství: fakta a řešení Závěry ze zpráv implementovány do programové nabídky v oblasti předčtenářské a čtenářské gramotnosti 3

Zapojení NIDV v připravovaných IPn OP VK s důrazem na čtenářskou gramotnost Podpora pedagogů mateřských škol a rozvoj gramotností dětí v předškolním vzdělávání Cíl: motivovat pedagogy k rozvoji předčtenářské a předmatematické gramotnosti s přihlédnutím na vývojová období dětí Výstupy: příručky pro gramotnosti vč. video ukázek pedagogické práce s dětmi + standard vzdělávacího programu pro řečové preventisty Gramotnosti Cíl: zkvalitnit čtenářskou, matematickou a finanční gramotnost žáků v ZŠ a nižších ročnících víceletých gymnázií prostřednictvím rozvoje profesních kompetencí učitelů; ověřit systém metodické podpory pedagogů. 4

Celostátní vzdělávací programy NIDV ke čtenářské gramotnosti Škola čtenářských dovedností 22. – 24. 8. 2011, KP Jihlava náměty, metodika a inspirace pro rozvoj čtenářské gramotnosti pro pedagogy bez rozdílu aprobace interaktivní pobytový kurz členěný do 5 dílen: Tvořivé psaní Co si počít se čtením Otázky a odpovědi Co ukrývá text Zdánlivé drobnosti čtenářských dovedností Celostátní konference ke čtenářské gramotnosti 5. 10. 2011, KP Brno – Moravská zemská knihovna Management programy, které napomáhají transformacím škol na učící se organizace Rozvoj nových kompetencí ředitelů, institut školské rady, otázky konkrétního způsobu financování a hospodaření škol Změny v legislativě, které souvisí s právními aspekty řízení školy Oblasti managementu se dále týkaly některé rozvojové programy a národní projekt Úspěšný ředitel Novinkou v této oblasti je vzdělávání formou e-learningu, které probíhalo kombinací distanční a prezenční formy Programy realizovány buď celostátně, nebo na objednávku dle aktuálních potřeb ředitelů z praxe Rámcové vzdělávací programy Tvorba, rozvoj a podpora ŠVP Vzdělávací programy probíhaly v součinnosti s projektem Koordinátor, formou rozšiřujících a nadstavbových programů pro samotné koordinátory, ale nejen pro ně Cílem bylo rozšířit učitelům jejich pedagogickou i oborovou odbornost, sociální kompetence, schopnost lépe komunikovat, být kreativní a používat nové metody práce Cizí jazyky Další vládní priority – prevence sociálně patologických jevů (agrese, šikana, týrání, drogy…) - Programy výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu - Multikulturní výchova, prevence rasismu - Ochrana člověka za mimořádných událostí - Ochrana před projevy extremismu a terorismem - Program k dopravní výchově ve spolupráci s ministerstvem dopravy a policií Kariérní systém - Studium ke splnění kvalifikačních a dalších kvalifikačních předpokladů 5

Vybrané vzdělávací programy NIDV ke čtenářské gramotnosti Genetická metoda čtení a psaní Možnosti k rozvíjení informační a čtenářské gramotnosti ve výuce Čtením a psaním ke kritickému myšlení Školní knihovna v informačním světě Internetu 21. století Rozvoj čtenářské gramotnosti u dětí se SVP Rozvoj čtenářské gramotnosti u dětí se SVP II – praktický nácvik prvotního čtení Mediální výchova Management programy, které napomáhají transformacím škol na učící se organizace Rozvoj nových kompetencí ředitelů, institut školské rady, otázky konkrétního způsobu financování a hospodaření škol Změny v legislativě, které souvisí s právními aspekty řízení školy Oblasti managementu se dále týkaly některé rozvojové programy a národní projekt Úspěšný ředitel Novinkou v této oblasti je vzdělávání formou e-learningu, které probíhalo kombinací distanční a prezenční formy Programy realizovány buď celostátně, nebo na objednávku dle aktuálních potřeb ředitelů z praxe Rámcové vzdělávací programy Tvorba, rozvoj a podpora ŠVP Vzdělávací programy probíhaly v součinnosti s projektem Koordinátor, formou rozšiřujících a nadstavbových programů pro samotné koordinátory, ale nejen pro ně Cílem bylo rozšířit učitelům jejich pedagogickou i oborovou odbornost, sociální kompetence, schopnost lépe komunikovat, být kreativní a používat nové metody práce Cizí jazyky Další vládní priority – prevence sociálně patologických jevů (agrese, šikana, týrání, drogy…) - Programy výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu - Multikulturní výchova, prevence rasismu - Ochrana člověka za mimořádných událostí - Ochrana před projevy extremismu a terorismem - Program k dopravní výchově ve spolupráci s ministerstvem dopravy a policií Kariérní systém - Studium ke splnění kvalifikačních a dalších kvalifikačních předpokladů 6

Děkuji za pozornost. Národní institut pro další vzdělávání Mgr. Helena Plitzová Národní institut pro další vzdělávání tel.: 266 106 359 e-mail:plitzova@nidv.cz web: www.nidv.cz 7