Drancování přírodních zdrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov
ROPA Pavel Kratochvíl.
Vliv průmyslu na životní prostředí
Znečištění moří, nadměrný rybolov
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Česká republika-5 Průmysl
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Vliv dopravy na životní prostředí
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Energetické suroviny 5. ročník
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Společenské a hospodářské prostředí
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Krajina a životní prostředí
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Životní prostředí a chemie
Hydrosféra základní složka života
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Krajina Co to je krajina?
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Těžební průmysl.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Energetické suroviny 5. ročník
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Drancování přírodních zdrojů Jan-Pavel Cajzl, Veronika Litterová, Kristýna Růžičková

Těžba nerostných surovin Znečištění, které vzniká při těžbě, výrobě a zpracovávání kovů může mít záporný vliv na mořskou faunu a floru a znehodnotit mořské zdroje pro lidskou spotřebu. Podíl lidské činnosti může být velice významný: množství rtuti, která se do životního prostředí dostává kvůli průmyslovým aktivitám je zhruba čtyřikrát vyšší než množství, které se do prostředí dostává přírodními procesy, jako jsou zvětrávání a eroze.

Těžba ropy 1 Průběh: Pro těžbu ropy je zapotřebí vytvořit hustou síť cest, po kterých se k vhodným místům dostanou nejprve vrtné soupravy a po úspěšném otevření ložiska se k místu dostane i těžební technika. K místům těžby je zapotřebí přivést elektrický proud k pohonu strojů (čerpadel) a současně vybudovat síť potrubí, jež odvádí vytěženou ropu do místních zásobníků. Odtud se ropa dostává do sběrných stanic, kde je předběžněočištěna a pak je vháněna do dálkových potrubí – ropovodů, jimiž proudí často až tisíce kilometrů daleko do zpracovatelských závodů petro- chemického průmyslu. Cestou prochází několika čerpacími stanicemi, kde je čerpadly její pohyb urychlován.

Těžba ropy 2 Důsledky: Oblast těžby ropy se vyznačuje značným rozkouskováním (fragmentací) původní krajiny, a to ostrůvkovitě jak těžebními místy, tak liniově cestami, elektrovody a potrubími. Zařízení jsou snadno zranitelná přírodními událostmi a haváriemi, při nichž dochází k únikům surové ropy, která tak zamořuje půdy, vody v tocích a jezerech, případně v moři, a na souší na dlouhou dobu také podzemní vody. K podobným událostem dochází i na přepravních trasách podél ropovodů či na námořních cestách tankerů. Ty mají za následek dlouhodobé otrávení pevninského i mořského životního prostředí. Vzhledem k tomu, že ropa se vyskytuje společně se zemním plynem, je tento rovněž sbírán, skladován a postupně odváděn plynovody ke spotřebě opět na ohromné vzdálenosti.

Těžba pralesů 1 Jednou z hlavních příčin ničení deštných pralesů je těžba dřeva. Mnoho druhů dřeva používaných při výrobě nábytku, podlah a při stavbách pochází z pralesů z Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Zakoupením určitých dřevěných výrobků se tedy lidé např. ve Spojených Státech Amerických přímo podílejí na ničení deštných pralesů.

Těžba pralesů 2 Důsledky: I když těžba dřeva může být prováděna takovým způsobem, aby měla co nejmenší dopad na životní prostředí, většina těžby prováděná v pralesech je velmi destruktivní. Kácí se vzrostlé stromy, které jsou odtaženy z pralesa. Tak vznikají nové přístupové cesty do odlehlých částí pralesa, které používají chudí farmáři pro získání nové půdy. Dřevorubci pracující v afrických pralesech jsou často závislí na lovu divé zvěře pro vlastní obživu. Nejčastějšími úlovky jsou gorily, jeleni a šimpanzi. Výzkumy prokázaly, že počet druhů v pralesech, kde je prováděna těžba, je mnohem nižší než počet druhů v nedotčených primárních pralesech. Spousta živočichů neumí přežít v nových životních podmínkách.

Jak můžeme my zabránit drancování přírody? Tříděním odpadu, je to asi to nejednoduší pomoc přírodě. Např: Hliník, Jeho těžba je ohromnou katastrofou pro přírodu, ale jeho recyklace je poměrně snadná. Dále můžeme pomoci zakoupením výrobků od firem, které zaručují šetrnost při získávání surovin na výrobu těchto výrobků.

Navrhněte i vy nějaké řešení

Děkujeme za pozornost

Zdroje http://www.nunulala.estranky.cz/clanky/Drancovaniprirody.html http://local.alfalaval.com/cs-cz/prumyslova-odvetvi/tezba/pages/tezba-kovu-nerostu.aspx http://world.mongabay.com/czech/502.html