Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROPA Pavel Kratochvíl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROPA Pavel Kratochvíl."— Transkript prezentace:

1 ROPA Pavel Kratochvíl

2 Obsah Co je to ropa ? Vznik ropy. Historie.
OPEC – Organizace zemí vyvážejících ropu. Světový obchod s ropou. Doprava ropy. Ekologické dopady. Ropa v ČR. Budoucnost. Závěr.

3 Co je to ropa ? Ropa je tekutá světle žlutá až temně černá směs uhlovodíků fosilního původu, představující základní surovinu v petrochemickém průmyslu.

4 Vznik ropy Vznik ložisek ropy není dosud objasněn tak jednoznačně, jak je tomu u uhlí. Nejrozšířenější hypotéza tvrdí, že ropa vznikla rozkladem obrovského množství odumřelých drobných organismů pod značným tlakem, za určité teploty a bez přístupu vzduchu.

5 Historie Ropa byla známa a pod různými názvy využívána již od starověku. Podle řeckých i římských historiků v 7. století Asyřané a později i Peršané ji těžili ze studní.

6 V Evropě známe ropu přinejmenším od 16. století
V Evropě známe ropu přinejmenším od 16. století. Její destilace byla zkoušena asi od roku Výsledkem byla mazadla pro nápravy kol, olej do lamp i základ do lakýrnických prostředků.

7 Prvenství mezi objeviteli ropy v Evropě se přiznává Polsku v roce 1854, v téže době v Rumunsku vybírali ropu tryskající samovolně ze země lopatami bez vrtání.

8 OPEC - Organizace zemí vyvážejících ropu
Hlavním cílem je koordinace ropné politiky, v současnosti OPEC zejm. stanovuje maximální množství těžby a silně ovlivňuje světové ceny ropy.

9 Produkty Ropa je hlavní surovinou pro výrobu mnoha věcí kolem nás - plastové lahve, léky, barvy, oděvy, ale nejvíce ropy se spotřebuje na výrobu benzínu a nafty.

10 Světový obchod s ropou

11 Doprava ropy V dnešní době slouží k přepravě ropy moderní a velmi funkční víceúčelové nákladní lodě a tankery. Mezi největší současné tankery patří japonské lodi Globtik Tokio a Nissei Maru s DWT. Do jejich nádrží se vejde obsah 8000 železničních cisteren, tedy 250 vlaků. Dalším prostředkem dopravy jsou ropovody.

12 Ekologické dopady Ropovod může vést přes chráněné přírodní oblasti a jeho výstavbou bývají zničeny cenná lesní území, dalším důsledkem výstavby může být i znečištění pobřežních vod.

13 Ropa v ČR Ložiska ropy se nacházejí převážně ve vídeňsko-moravské oblasti, převážně v hloubkách do m. Největším v této oblasti bylo ložisko Hrušky, jehož převážná část je již vytěžena a slouží jako podzemní zásobník plynu.

14 Budoucnost Je jasné, že fosilní paliva nejsou nevyčerpatelná. a také, že zejména ropa se spotřebovává mnohem větší rychlostí. než s jakou se v přírodě vytváří. Pomocí nových technologií však bude možné zvýšit zásoby ropy téměř šestinásobně.

15 Závěr Naděje pro budoucnost - používání alternativních zdrojů energie.
K alternativním zdrojům patří sluneční, větrná a vodní energie, chemická energie, ale také energie atomová.


Stáhnout ppt "ROPA Pavel Kratochvíl."

Podobné prezentace


Reklamy Google