Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II."— Transkript prezentace:

1 VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
Výroba sladu Výroba piva Výroba papíru Výroba skla Výroba plastů

3 Výroba sladu http://www.pglbc.cz/files/chv/slad/zschema.html
Výroba pivovarnického sladu má v ČR dlouhou tradici. Převažuje zpracování ječmene. Sladovnický ječmen se pěstuje na Lounsku, Žatecku a na Hané. Některé sladovny jsou součástí pivovarů. Vliv na životní prostředí: výroba tepla, spotřeba vody

4 Výroba piva http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/zschema.html
Výroba piva je významným odvětvím českého potravinářského průmyslu, asi 15. největším výrobcem na světě. Významné pivovary: Prazdroj Plzeň, Budvar České Budějovice, Staropramen Praha, Starobrno Brno, Svijany Liberec Vliv na životní prostředí: při vaření únik vodní páry, při kvašení vzniká oxid uhličitý

5 Výroba papíru Papír se původně vyráběl z konopí, lněného a bavlněného odpadu. Dnes se vyrábí ze dřevěných štěpek (dřevo obsahuje 47 % celulózy) nejprve buničina, která se na papírenském stroji zpracovává v různé druhy papíru. Lze využít i jiné materiály (recyklace).

6 Výroba papíru Významné papírny: Bělá pod Bezdězem, Větřní, Štětí, Olpa Plšavské papírny, Krkonošské papírny Vliv na životní prostředí: spotřeba dřeva, elektřiny, únik chlorovaných látek

7 Postup při výrobě papíru:
1. Kmeny se zbaví kůry, dřevo se rozseká na drobné kousky a po přidání různých chemikálií se vaří. Vařením dřevěné drtě vzniká kašovitá směs, která se nazývá buničina. 2. Buničina se propírá, třídí a bělí. Dříve než odteče na papírenský stroj, se k ní přidávají různé příměsi (plnidla, klížidla, barviva). Tato směs se nazývá papírovina. 3. Papírovina přitéká na speciální síto, kde se z větší části odvodní.

8 4. Papírový pás se pak vede do papírenského lisu a v sušicí části stroje se na válcích vyhřívaných parou usuší. 5. Papír z výroby vychází buď v rolích, nebo je už rozřezaný na archy. 6. Přímo ve stroji lze papír různě upravovat. Např. lesk získá papír tak, že se navlhčí a následně se prudce zahřeje. Křídový papír pro kvalitní tisk je pokryt vrstvičkou kaolínu.

9 Schéma výroby papíru: vlákninové dřevo mletí (smrk, borovice, osika)
odkornění (zbavení kůry) třídění bělení (thiosíran sodný, oxid chloričitý, kyslík, ozon, peroxid vodíku) sekání štěpků (chemicky, mechanicky) vaření sušení praní lisování (jumbo role)

10 Výroba skla Základní surovinou pro výrobu skla je sklářský písek.
Postup při výrobě skla: Ve sklářské peci se roztaví sklářský písek, vápenec a soda spolu se skleněnými střepy, vznikne sklovina. Sklovina se může zpracovávat např. lisováním (tabulové sklo), tvarováním ve formách nebo foukáním.

11 Schéma výroby skla: sklářský písek vápenec soda tříděný skleněný odpad
sklářská pec sklovina

12 Výroba plastů Plasty se získávají z chemických látek ropy, zemního plynu a uhlí. Plasty jsou pevné, pružné, lehké, dají se snadno tvarovat, nerezaví, nevedou elektrický proud, jsou levnější než přírodní materiály. Granule plastu vyrobené v chemických závodech jsou výchozí surovinou pro výrobu předmětů z plastů. Dále se granule zpracovávají vstřikováním, vyfukováním nebo lisováním.

13 Schéma výroby plastů: výchozí suroviny z ropných rafinérií
chemické závody vysokotlaká pec plastové granule další zpracování plastových granulí

14 Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol. Základy praktické chemie pro 9. ročník základní školy. Praha: Fortuna, ISBN Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II."

Podobné prezentace


Reklamy Google