1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava 586 01

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
Zdroje financování projektů - dotace Ing. Vladimír Dobeš, M. Sc. Ing
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
 Fond soudržnosti  Evropský fond pro regionální rozvoj  EU a životní prostředí  Operační program Životní prostředí  Prioritní osy OP Životní prostředí.
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
OPŽP – výroční konference
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
ENVIROS - Company presentation
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Zaměření a cíle  OP ŽP rozpracovává prioritní osu Národního rozvojového plánu „Ochrana a zlepšení kvality.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Operační program Životní prostředí
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava tel.: mobil: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

2www.eav.cz Operační program Životní prostředí nabízí v letech z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj přes 5 miliard euro Objemem financí - 18,4 % všech prostředků určených z fondů EU pro ČR - se jedná o druhý největší český operační program

3www.eav.cz OP ŽP - finance Základním znakem prostředků poskytovaných z evropských fondů je nutnost veřejného spolufinancování Žadatelé mohou z fondů EU získat dotaci až do výše 85 % celkové částky Další část finančních prostředků může pokrýt SFŽP (4 %) a státní rozpočet (1 %) Princip adicionality – finanční účast příjemce podpory ve výši min. 10 % Minimální způsobilé výdaje na projekt – 0,5 mil. Kč a více dle jednotlivých prioritních os a oblastí podpory Průběžné financování během realizace projektu

4www.eav.cz Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Prioritní osa 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie Prioritní osa 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Prioritní osa 5 - Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik Prioritní osa 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny Prioritní osa 7 - Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu

5www.eav.cz Výzvy OP ŽP 1. výzva OP ŽP 3. září 2007 – 26. října září 2007 – 26. října 2007 Pro prioritní osy – 1,2,3,4,7 Pro prioritní osy – 1,2,3,4,7 2. výzva OP ŽP 19. listopadu ledna listopadu ledna 2008 Pro prioritní osu – 6 Pro prioritní osu – 6 3. výzva OP ŽP Prioritní osa č. 1 - od 3. března 2008 do 30. dubna 2008 Prioritní osa č. 1 - od 3. března 2008 do 30. dubna 2008 Prioritní osa č. 3 - od 21. prosince 2007 do 31. ledna 2008 Prioritní osa č. 3 - od 21. prosince 2007 do 31. ledna 2008

Výsledky první výzvy OP ŽP V rámci první výzvy bylo otevřeno 5 ze 7 prioritních os (1,2,3,4,7) Celkové alokované prostředky pro první výzvu 20 miliard Kč Podáno téměř 700 žádostí za více než 18 miliard Kč 18 miliard Kč představuje 90  alokovaných prostředků první výzvy OP ŽP

7www.eav.cz Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Prioritní osa 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie Prioritní osa 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Prioritní osa 5 - Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik Prioritní osa 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny Prioritní osa 7 - Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu

8www.eav.cz Prioritní osa 1 Podporuje projekty, které směřují ke zlepšení stavu povrchových a podzemních vod, zlepšení jakosti a dodávek pitné vody a snižování rizika povodní Oblasti podpory: 1.1 Snížení znečištění vod 1.1 Snížení znečištění vod 1.2 Zlepšení jakosti pitné vody 1.2 Zlepšení jakosti pitné vody 1.3 Omezování rizika povodní 1.3 Omezování rizika povodní

9www.eav.cz Prioritní osa 2 Podporuje projekty, které jsou zaměřeny na zlepšení nebo udržení kvality ovzduší a omezení emisí základních znečišťujících látek do ovzduší s důrazem na využití nových, šetrných způsobů výroby energie včetně obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor Oblasti podpory: 2.1 Zlepšování kvality ovzduší. 2.1 Zlepšování kvality ovzduší. 2.2 Úspory energie 2.2 Úspory energie 2.3 Omezování emisí 2.3 Omezování emisí

10www.eav.cz Prioritní osa 3 Prioritní osa 3 Podporuje projekty zaměřené na udržitelné využívání zdrojů energie, zejména obnovitelných zdrojů energie, a prosazování úspor energie. Dlouhodobým cílem programu je zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie při výrobě elektřiny a tepla a efektivnější využití odpadního tepla Oblasti podpory: 3.1 Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny 3.1 Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny 3.2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry 3.2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry 3.3 Environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody pro fyzické osoby 3.3 Environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody pro fyzické osoby

11www.eav.cz Prioritní osa 4 Podporuje projekty, které se zaměřují na zkvalitnění nakládaní s odpady, snížení produkce odpadů nevhodných pro další zpracování a odstraňování starých ekologických zátěží Oblasti podpory: 4.1 Zkvalitnění nakládání s odpady 4.1 Zkvalitnění nakládání s odpady 4.2 Odstraňování starých ekologických zátěží 4.2 Odstraňování starých ekologických zátěží

12www.eav.cz Prioritní osa 5 Prioritní osa 5 Nabízí podporu formou dotací projektům zaměřeným na omezování průmyslového znečištění a s ním souvisejících rizik pro životní prostředí s důrazem na prevenci a výzkum v oblasti znečišťujících látek a jejich monitorování Oblasti podpory: 5.1 Omezování průmyslového znečištění 5.1 Omezování průmyslového znečištění

13www.eav.cz Prioritní osa 6 Prioritní osa 6 Podporuje projekty, které přispívají ke zpomalení či zastavení poklesu biodiverzity, ochraně ohrožených druhů rostlin a živočichů, zajištění ekologické stability krajiny a podporují vznik a zachování přírodních prvků v osídlených oblastech Oblasti podpory: Oblast podpory 6.1 – Implementace a péče o území soustavy Natura 2000, Oblast podpory 6.1 – Implementace a péče o území soustavy Natura 2000, Oblast podpory 6.2 – Podpora biodiverzity, Oblast podpory 6.2 – Podpora biodiverzity, Oblast podpory 6.3 – Obnova krajinných struktur, Oblast podpory 6.3 – Obnova krajinných struktur, Oblast podpory 6.4 – Optimalizace vodního režimu krajiny, Oblast podpory 6.4 – Optimalizace vodního režimu krajiny, Oblast podpory 6.5 – Podpora regenerace urbanizované krajiny, Oblast podpory 6.5 – Podpora regenerace urbanizované krajiny, Oblast podpory 6.6 – Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod Oblast podpory 6.6 – Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod

14www.eav.cz Prioritní osa 7 Nabízí podporu při budování široké sítě center environmentálního vzdělávání a informačních center zaměřených na ochranu životního prostředí ve všech krajích České republiky a na zabezpečení kvalitních odborných materiálů pro environmentální vzdělávání, včetně internetových řešení či naučných stezek Oblast podpory: 7.1 – Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací 7.1 – Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací

15www.eav.cz Příprava podkladů Projektová dokumentace, rozpočty Dokumenty podepsané statutárním zástupcem investora (např. rozpočty) Stanoviska dotčených orgánů – CHKO, ČIŽP,… Aktuální posudky, energetické audity a průkazy budov (hodnoty  doporučené hodnoty, audity ne starší 6 měsíců)

16www.eav.cz Podání žádosti Elektronické prostředí BENEFILL E – mail + heslo Podpis statutárního zástupce Přílohy v předepsané formě (originál, ověřená kopie, kopie) Dokumenty ve stavu právní moci Finanční analýza

17www.eav.cz Informace Call centrum SFŽP –

18www.eav.cz Zprostředkující subjekt OP Životní prostředí Státní fond životního prostředí ČR Kaplanova 1931/1 Kaplanova 1931/ Praha 11- Chodov Praha 11- Chodov tel: fax: infolinka: Řídící orgán OP Životní prostředí Ministerstvo životního prostředí ČR Vršovická Praha 10 tel: fax:

19www.eav.cz Krajské pracoviště Krajské pracoviště SFŽP – Vysočina Havlíčkova Jihlava tel.: tel.: fax: fax: Jan Pavlas: KateřinaDuňková:

20www.eav.cz Děkuji za pozornost Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava tel.: mobil: