Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Aspekty kogenerační výroby z OZE
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Výroba a distribuce elektrické energie
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Biomasa Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech organismů, jak rostlin, bakterií, sinic a hub, tak i živočichů.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Desetina slunečního záření se transformuje v chemickou energii rostlin „Stromy vznikly.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Využívání druhotných zdrojů energie
SKUPINA ČEZ A ROZVOJ OZE Tisková konference Praha, 13.dubna 2006 Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Biomasa Bioplyn.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Uhlí Výroba paliv a energie.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Tepelné elektrárny.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Energetické rostliny Agroekologie
získávání energie z biomasy
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Krajina a životní prostředí
Odvětví průmyslu Česka
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vzorkovník Libor Topolář.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů

Dlouhodobý vývoj v ČR

Graf vývoje výroby elektřiny

Světová výroba 1980

Světová výroba 2005

Co je biomasa? substance biologického původu rostlinná biomasa pěstovaná v půdě nebo ve vodě živočišná biomasa vedlejší organické produkty nebo organické odpady

Co používat? Za základní zdroj biomasy se považují rostliny, které jsou pomocí světelné energie Slunce zachycené v zeleném barvivu schopny vytvořit sacharidy a následně bílkoviny většinou dřevo, slámu a jiné zemědělské zbytky a exkrementy užitkových zvířat, či o energeticky využitelný tříděný komunální odpad nebo plynné produkty vznikající při provozu čistíren odpadních vod.

„Energetické rostliny“ laskavec, konopí seté, sléz přeslenitý, pupalka dvouletá, komonice bílá, čičorka pestrá z hlediska energetického využití nejperspektivnější šťovík krmný rychlerostoucí topoly, vrby,olše, akát, platan

mužák prorostlý (Silphium perfoliatum)

Jak to funguje? dochází k rozkladu organického materiálu na hořlavé plyny (a jiné látky), a při následné oxidaci se uvolňuje energie, oxid uhličitý (CO2) a voda Oproti spalování fosilních paliv má spalování biomasy v podstatě nulovou bilanci CO2, který patří mezi tzv. skleníkové plyny.

Nízký je rovněž obsah uvolňovaných oxidů síry (0 až  0,1 % síry má dřevo nebo sláma oproti hnědému uhlí, které obsahuje někdy i více než 2 %). Množství vznikajícího NOx lze kontrolovat např. úpravou teploty spalování

Zajímavá data Spalování biomasy ve Skupině ČEZ vzrostlo o více než 31 % na 327 GWh GWh – pokrytí pro 93 tisíc domácností Blok JE Temelína má 1000MWh 347 tisíc tun biomasy spoluspalováním s hnědým uhlím

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR   Výroba 2008 (MWh) Výroba 2007 (MWh) Meziročně (v %) Tisová 44 407 41 249 7,7 Poříčí 120 250 79 247 51,7 Dvůr Králové 13 021 12 732 2,3 Hodonín 149 231 115 966 28,7 Celkem v ČR 326 910 249 239 31,2

Vývoj výroby OZE

Porovnání s ostatními OZE   Rok 2005 Rok 2006 Rok 2007 Vodní elektrárny 1 541 642 1 752 117 1 223 792 Větrné elektrárny 474 176 - Sluneční elektrárny 7 8 Spalování biomasy 115 337 223 933 350 919

Největší produkce elektrárna Hodonín, která loni z biomasy vyprodukovala více než 149 GWh a meziročně zvýšila výrobu o 28,7 %. Elektrárna Hodonín je současně evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, když z celkově ročně vyrobených 800 000 GJ tepla dodá 120 000 GJ do slovenského města Holíč.

Hodonín

Poříčí Největší meziroční nárůst zaznamenala o 51,7 % na více než 120 GWh

Budoucnost Modernizace elektrárny Hodonín následně by měly úpravami projít i elektrárny v Tisové a Poříčí Zvýšené objemy spalované biomasy do roku 2010 téměř zdvojnásobit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny

Cíl Skupina ČEZ plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních  kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět dle klimaticko-energetického balíčku EU v roce 2020 celkem 20 % energie z obnovitelných zdrojů.