Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu 21.9.2006, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Připojení fotovoltaických elektráren
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Solární systémy pro aktivní topení
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Strategická průmyslová zóna Holešov Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Karel Machotka ředitel sekce podnikání Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
SKUPINA ČEZ A ROZVOJ OZE Tisková konference Praha, 13.dubna 2006 Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Kritické situace v PS ČR
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Větrný Jeníkov Bohumil Belada.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha

 Které obnovitelné zdroje jsou nejdynamičtější?  Chutná větrnému tygrovi biomasa?  2 x 4% = 4x1% aneb co nám chybí do 8%  Bude podpora investic?

Obnovitelné zdroje v ČR

Výroba elektřiny z OZE (GWh) Voda Biomasa Bioplyn Vítr Slunce -0,077 0,4 Odpady (BRKO) 9, OZE CELKEM Podíl OZE2,8% 4,04% 4,48% RENEWABLES

Jak se dostat na 8%? cca 350 turbín+1,1 mil tun biomasy

Nárůst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů byl dosažen masivní výstavbou větrných elektráren a započítáním odpadů Vítr nafukuje nárůst využití OZE v zemích OECD

H 2 O to kazí :( rašelinageotermál vítr

Vítr – spasitel byrokratů  větrné elektrárny jsou „nejjednodušší“  v provozu 47 VTE nad 100 kW (29 MWinst.)  aktuální využití českých VTE 14,8%  investiční záměry cca 2000 MW  budou-li realizovány větrné parky Chomutov I,II a Hradec, můžeme se dostat na 600MW, ale  časový horizont realizace projektů je obecně nejistý  lokality jsou problematické (ochrana ŽP, připojení, dostupnost, ekonomické zájmy)  stavební řízení  dodací lhůty dodavatelů – poptávka v USA v žádostech OPPP 20 projektů 45 MW

Biomasa – příliš velká rizika  problémová z hlediska dlouhodobé dostupnosti  využití biomasy ovlivňuje podpora spoluspalování  pěstovaná biomasa má marginální význam  perspektivní je teplo a využití v domácnostech

Fotovoltaika – business bez přívlastků kW Instalovaný výkon (licencovaná zařízení, cca 100 kW domácnosti, chaty) Největší instalace v roce 2005: Liberec20 kW Brno40 kW V roce 2006: Svitavy60 kW v žádostech OPPP 5,7 MW

Investiční podpora Program „Eko-energie“  Operační program průmysl a podnikání již vyčerpal své možnosti, převis žádostí cca 1,5 mld  V 1Q 2007 bude vyhlášen nový program na období 2007 – 2013 (cca 7mld na OZE a úspory energie)  dotace 30% - 70% (podle regionu a žadatele) maximální výše dotace 200mil Kč  sledujte - sekce „podpora podnikání“  podejte informaci o Vašem projektovém záměru

Závěry – příliš brzy…  Masivní podpora nezaručuje rozvoj všech OZE  Biomasu limituje její (ne)dostupnost a rizika nestability  Výstavba elektráren na biomasu je iluze, reálné je rozšíření stávajících zdrojů (diverzifikace rizik)  Výhodné období pro OZE potrvá cca do roku 2010, pak dojdou peníze z EU a zároveň se sníží zákonná podpora  Současný systém podpory motivuje k využití obnovitelných zdrojů které nepotřebují „palivo“ v pořadí MVE, Fotovoltaika, vítr  Z hlediska dosažení 8% podílu OZE je klíčová výstavba větrných elektráren  Současnost - 25MW inst., cílový stav MW bude dosažen později

kontakt Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Pazdera ředitel odboru ekologické energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku PRAHA 1 Tel.: Fax: